Politik

Ombudsmanden er gået ind i Anna Mee Allerslev-sag

Ombudsmanden vil undersøge ansatte i kommunens ret til at videregive oplysninger til pressen.

Anna Mee Allerslev trak sig før valgkampen som borgmester i København. Foto: Stine Bidstrup

Ombudsmanden har rejst spørgsmål til Københavns Kommune i forbindelse med sagen om den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R).

Spørgsmålet drejer sig om kommunens ansattes ret til at videregive oplysninger til presse, den såkaldte meddeleret.

Valgeksperter: Sympatistemmer sikrede Allerslev genvalg

Det er tidligere blevet afsløret af TV 2, at det angiveligt var ansatte i kommunens rådhusservice, der lækkede oplysninger om Anna Mee Allerslevs bryllup på rådhuset.

Kommunen betrager oplysningerne som »ikke-fortrolige«.

Dog forklarede overborgmester Frank Jensen (S), at han havde kaldt de ansatte sammen og forklaret, at videregivelsen var »helt uacceptabel«, og at medarbejderen, der havde videregivet oplysningerne, vil blive irettesat, hvis det kommer frem, hvem det er.

På den baggrund har ombudsmanden nu spurgt, om kommunens angivelige reaktion over for de ansatte er i overensstemmelse med reglerne om deres meddeleret og offentligt ansattes ytringsfrihed. 

Anna Mee Allerslev trak sig før kommunalvalget som borgmester i Københavns Kommune og som radikal spidskandidat efter en række kritiske sager i medierne, blandt andet om gratis brug af rådhuset i forbindelse med sit bryllup.

Alligevel fik hun ved tirsdagens valg personlige stemmer nok til, at hun formelt blev valgt ind i Københavns Kommune.

På grund af reglerne for opstilling til kommunalvalget kunne politikeren ikke få fjernet sit navn fra listen, og hun fik således 1.123 stemmer, hvilket var nok til at sikre den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester partiets femte og sidste mandat. Hun fik flere krydser end Christopher Røhl Andersen, der løb med 1.009 personlige stemmer.

Ny radikal spidskandidat fik klart flest R-stemmer i København

»Tak til de 1.123 københavnere, der har stemt på mig. Det har været en glæde, et privilegium og en ære at være folkevalgt. Desværre har jeg, som I ved, besluttet ikke at modtage valget. Derfor overgår mine stemmer - og mit mandat - til Radikales førstesuppleant,« skriver Anna Mee Allerslev onsdag morgen på sin Facebook-profil og tilføjer:

»Tak for jeres støtte og de mange venlige ord, jeg har fået i de seneste uger.«

Det skal nu rent teknisk afklares, hvordan Anna Mee Allerslev formelt set kan trække sig. Hun har selv brugt formuleringen, at hun trækker sig på grund af personlige forhold.

Meddeleretten for offentligt ansatte har nær sammenhæng med de offentligt ansattes ytringsfrihed og består i en ret til at give pressen og andre eksterne parter oplysninger i f.eks. tilfælde, hvor der kan være spørgsmål om ulovlig forvaltning eller anden uredelighed i den offentlige forvaltning – f.eks. misbrug af offentlige midler. Sådanne ytringer betegnes nogle gange også som ”whistleblowing”.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her