Politik

Ny radikal spidskandidat får klart flest R-stemmer i København

Mia Nyegaard styrer mod den radikale borgmesterpost i København med det klart største personlige stemmetal.

Mia Nyegaard (R) fik 3.844 personlige stemmer i København. Hun styrer nu mod et borgmesterkontor. I baggrunden ses Tommy Petersen (R). Foto: Jakob Jørgensen/Polfoto

Optællingen af de personlige stemmer i København var ventet med spænding.

Ikke mindst i den radikale lejr, hvor Anna Mee Allerslevs efterfølger, Mia Nyegaard (R), kun fik ganske få uger til at slå sit navn fast som partiets spidskandidat i hovedstaden.

Nu hvor den endelige optælling er færdig, står det klart, at Mia Nyegaard har fået klart flest personlige stemmer blandt de radikale i København.

Radikale i København

Den radikale gruppe i København og deres stemmetal:

 1. Mia Nyegaard,
  3.844
 2. Mette Annelie Rasmussen,
  1.972
 3. Karen Melchior,
  1.633
 4. Tommy Petersen,
  1.545
 5. Christopher Røhl Andersen,
  1.009

Anna Mee Allerslev fik 1.123 personlige stemmer, men hendes plads går til Christopher Røhl.

Med 3.844 personlige krydser har Nygaard fået næsten dobbelt så mange som nr. to på listen, Mette Annelie Rasmussen (R) med 1.972 personlige stemmer.

For hurtigt ude: Valg af borgmesterpost udløser ballade i Alternativet

Den tidligere R-gruppeformand på rådhuset, Tommy Petersen, som selv var kandidat til at efterfølge Anne Mee Allerslev, men blev slået af netop Mia Nygaard, er kun blevet nr. fire på den radikale liste med 1.545 personlige stemmer.

Dermed synes det oplagt, at den nye R-borgmester bliver Mia Nyegaard. Ifølge Politiken havde Tommy Petersen ellers internt sået tvivl om, hvorvidt Mia Nyegaard skulle have partiets borgmesterpost.

Dén snak bliver nu manet til jorden:

»Det er Mia, der skal være borgmesteren. Hun blev valgt som spidskandidat af vores partiorganisation i København og stemmetallet afspejler også tydeligt, at det er hende, som vælgerne har ønsket,« siger Karen Melchior (R), nyvalgt medlem af Borgerrepræsentationen.

Det er første gang, at Karen Melchior er opstillet til et kommunalvalg, men hun har tidligere været både folketings- og europaparlamentskandidat for Radikale. Og nu er hun altså valgt ind på rådhuset.

Frank Jensens succesnat: Fra mulig bredside til bred aftale

Den formelle proces i forhold til borgmesterposten er, at hun/han først skal vælges til posten af den radikale gruppe. Det vil efter planen ske på et konstitueringsmøde torsdag fra kl. 17. Her skal også fordeles udvalgsposter og posten som gruppeformand på rådhuset.

Karen Melchior er nyvalgt medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Radikale. Foto: PR
På nuværende tidspunkt er der kun sat navn på to af de i alt syv borgmesterposter i København. Det drejer sig om Frank Jensen (S), som fortsætter som overborgmester, og Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen‏, som har valgt teknik- og miljø.

Resten af borgmesterposterne fordeles, sådan at partierne på skift får lov til at vælge. Først Socialdemokratiet, derefter Alternativet, Venstre, Radikale og til sidst SF.

På Twitter takker Mia Nyegaard alle, der har stemt på hende, og tilføjer, at hun er »glad, ydmyg og stolt« over resultatet.

»Vi konstituerer os i morgen, og når jeg kan, melder jeg borgmesterpost ud,« skriver hun.

Selvom den afgåede R-borgmester Anna Mee Allerslev havde trukket sit kandidatur en måned før kommunalvalget på grund af sagen om hendes rådhusbryllup, så var det ikke muligt at fjerne hendes navn fra stemmesedlerne. Hun stod derfor stadig øverst på stemmesedlen for R, og det er faktisk lykkes hende at få et ret godt valg - for en kandidat, der ikke er opstillet.

Anna Mee Allerslev fik stemmer til at blive valgt ind i København

1.123 københavnere har stemt personligt på Anna Mee Allerslev, som dermed i teorien blevet valgt ind i borgerrepræsentationen. Hendes mandat går dog videre til den næste kandidat på listen, den tidligere landsformand for Radikal Ungdom, Christopher Røhl Andersen (R).

Ved seneste kommunalvalg i 2013 sikrede Anna Mee Allerslev sit parti 8.512 personlige stemmer. Der er altså stadig et stykke vej op for efterfølgeren Mia Nyegaard.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her