Annonce
Kultur

Nobel-akademi har udsendt pressemeddelelse om pressemeddelelse: »Vi har besluttet at vente med at publicere en pressemeddelelse«

Det skandaleramte Svenske Akademi har ikke diskuteret færdigt.

Det Svenske Akademi mødes årligt i Stockholms gamle børsbygning. Her i december 2017. Foto: Jonas Ekstromer/TT via AP

I dagevis har offentligheden ventet på en officiel udmelding fra det, som er tilbage af Sveriges vægtigste kulturinstitution, Det Svenske Akademi.

Man håbede således at få mere at vide om den advokatundersøgelse, som har splittet medlemmerne så meget, at flere er trådt ud, mens den permanentet sekretær, Sara Danius, torsdag blev tvunget til at gå.

Fredag lød det, at undersøgelsen var færdig, og at man ville udsende en pressemeddelelse om den mandag.

100 forskere i fælles opråb mod Nobel-akademi: Det har ingen legitimitet

Mandag var beskeden så, at det først ville ske tirsdag. Og tirsdag eftermiddag skriver akademiet på sin hjemmeside:

»Det Svenske Akademi har besluttet at vente med at publicere en pressemeddelelse om den aktuelle situation. Vi vender tilbage, når diskussioner er nået tilstrækkelig langt.«

Afgået sekretær i Nobel-akademi: »Ikke alle traditioner er værd at bevare«

På nuværende tidspunkt står akademiet uden nok medlemmer til at tage beslutninger, som hvem der skal vinde Nobelprisen i litteratur. For kun 11 medlemmer er tilbage efter den seneste tids ballade. Akademiet skal have minimum 12 besatte pladser for at være beslutningsdygtigt.

Krisen blev udløst af beskyldninger fra 18 kvinder om overgreb fra kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som er gift med Katarina Frostenson, der indtil torsdag var aktivt medlem af akademiet.

Jean-Claude Arnault, som er blevet kaldt kulturprofilen, har igennem årtier fået økonomisk støtte fra akademiet til sin kulturscene, Forum. Samtidig har parret haft råderet over akademiets lejligheder i Stockholm og Paris.

Efter vidnesberetningerne i november satte akademiet en advokatundersøgelse i gang, som både har vist, at Jean-Claude Arnaults hustru ejer halvdelen af klubben, at han efter alt at dømme har lækket navnene på nobelprisvindere i syv tilfælde, og at Forum bliver drevet i strid med bl.a. skattelovgivningen.

Samtidig er det også kommet frem, at akademiet allerede i 1990'erne var blevet gjort opmærksom på overgreb fra Jean-Claude Arnaults side.

Flere medlemmer krævede efterfølgende en eksklusion af Katarina Frostenson. Men hun overlevede to afstemninger, og tre medlemmer trak sig i protest.

I sidste ende blev hun dog tvunget til at trække sig.

Selv om akademiet, der blev oprettet i 1786, muligvis troede, at der dermed ville blive ro omkring institutionen, er diskussionen fortsat i pressen.

Et af de afhoppede medlemmer har således opfordret medlem og tidligere sekretær Horace Engdahl til at forlade akadmeiet, hvilket fik et af de tilbageværende medlemmer til at udtale, at han burde tie stille.

Selv om adskillige medlemmer har forladt akademiet er de ikke formelt trådt ud. Ifølge vedtægterne sidder man nemlig på livstid, men om det vitterligt betyder, at man ikke kan forlade sin post, vil nu blive op til fortolkning.  

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Nobelpristageren, der var vild med Jylland
Seamus Heaney var en af Irlands store lyrikere. I 1960'erne købte han en bog om danske mosefund. Den satte kræfter i gang, som førte til Nobelprisen i litteratur. En ny udstilling i Dublin fortæller om en overordentlig venlig mand – og om hans fascination af Jylland.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her