Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Kultur

Sverige ryster vantro på hovedet efter afgang i Nobel-akademi: »Al denne elendighed pga. en sexmisbruger«

Krisen for Det Svenske Akademi er ifølge flere langt fra ovre.

Torsdag aften trådte Sara Danius tilbage som sekretær for Det Svenske Akademi efter flere måneders krise, Arkivfoto: Claudio Bresciani/AP

Torsdag aften markerede den hidtidige kulmination på fem måneders skandalesager med Sveriges tungeste kulturinstitution, Det Svenske Akademi, som omdrejningspunktet.

Da annoncerede den permanente sekretær, Sara Danius, således, at hun gik af som sekretær og tillige ville opgive sit medlemskab. Kort efter lød det, at også medlemmet Katarina Frostenson træder ud af akademiet.

Men dermed er Det Svenske Akademis kvaler langt fra ovre, mener flere kommentatorer.

Efter stormfuld uge: Sekretær for Nobel-akademi forlader sin post

»For Det Svenske Akademi indebærer hendes (Sara Danius', red.) afgang en yderligere forstærkning af det allerede nærmest fuldstændige tillidstab,« skriver kulturchef på Dagens Nyheter, Björn Wiman.

Og på Aftonbladet lyder overskriften på lederen: »Forny jer eller dø,« henvendt til Det Svenske Akademi.

I Svenska Dagbladet skriver kulturchef Lisa Irenius:

Overblik: Kort om krise i fornemt svensk kulturakademi

»I dag er det desværre svært at føle noget større håb for akademiet. Skønheden og værdigheden synes meget fjerntliggende.«

Forfatteren Per Wästberg, som er medlem af akademiet, skriver i en kommentar i samme avis:

»Dette er en skamplet på akademiet, som ikke kan vaskes væk. Og al denne elendighed pga. en sexmisbruger!«

Wästberg henviser til den mand, der på mange måder er grunden til akademiets overlevelseskamp. For det var ham, som 18 kvinder i november pegede på, da de fortalte overgreb og magtmisbrug til Dagens Nyheter.

Jean-Claude Arnault, som er blevet kaldt kulturprofilen, er gift med Katarina Frostenson og har igennem årtier fået økonomisk støtte fra akademiet til sin kulturscene, Forum. Samtidig har parret haft råderet over akademiets lejligheder i Stockholm og Paris.

Efter vidnesberetningerne i november satte akademiet en advokatundersøgelse i gang, som både har vist, at Jean-Claude Arnaults hustru ejer halvdelen af klubben, at han efter alt at dømme har lækket navnene på nobelprisvindere i syv tilfælde, og at Forum bliver drevet i strid med bl.a. skattelovgivningen.

Sveriges konge går ind i sag om Nobel-akademi: Alle indblandede må erkende deres ansvar

Det fik flere medlemmer til at kræve en eksklusion af Katarina Frostenson. Hun overlevede to afstemninger, og tre medlemmer trak sig i protest.

Siden har de uenige medlemmer ført en del af debatten i de svenske medier, og den tidligere sekretær og nuværende medlem Horace Engdahl langede kraftigt ud efter Sara Danius i et indlæg i Expressen. Her skrev han:

»Når man måler omfanget af den splittelse, som nu er et faktum i akademiet, kan man ikke komme til nogen anden konklusion, end at Sara Danius er den af alle sekretærer siden 1786, som er lykkedes dårligst med sin opgave.«

Minister vil tage kongelig medalje fra kulturprofil efter anklager: » Jeg gik i panik. Men han slap ikke. Til sidst kastede jeg op«

Horace Engdahl er nær ven med Jean-Claude Arnault og udtalte i et interview med Dagens Nyheter i 2016, at manden er hans livsstilsforbillede.

»Han lever det gode liv, han er næsten alene om det, den eneste, som forstår det, han burde omdanne Forum til en stilskole for unge mænd: Bliv ikke hipstere, bliv gentlemen!«

Flere bemærker da også, at Engdahl er tilbage, mens det var kvinderne, som måtte gå.

»Majoriteten – anført af Horace Engdahl – har vist, hvad der fremover gælder for Sveriges mest traditionsrige kulturinstitution: Akademiet skal lukke øjnene for seksuelle overgreb og chikane, så længe de ikke rammer institutionen selv. Den skal se bort fra klare brud på dens vedtægter og ignorere kvalificerede juristers anbefalinger om at lade de retshåndhævende myndigheder efterforske mistanke om økonomiske uoverensstemmelser. Det Svenske Akademi står ikke længere ved siden af eller over samfundet. Man står på et absolut bundniveau, langt under det,« skriver Dagens Nyheters Björn Wiman.

Chikaneanklaget kulturprofil beskyldt for at lække Nobel-vindere: »Hvis du tør, kan du jo satse penge«

Akademiets 18 medlemmer er ansvarlige for at udpege vinderen af Nobelprisen i litteratur. Derudover uddeler det hvert år millioner af kroner i stipendier, tilskud og øvrige priser. Siden 1786, da akademiet blev stiftet af den daværende konge, har medlemmerne siddet på deres stole på livstid.

Det kræver minimum 12 medlemmer for at tage større beslutninger.

Den svenske konge, Carl Gustaf, vil nu se på, om vedtægterne skal ændres.  

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her