• Artiklen opdateres

Overblik: Her er højdepunkterne fra en historisk dag

Storbritannien har sagt farvel til EU efter en historisk afstemning torsdag. Jyllands-Posten giver dig overblikket over konsekvenserne.

Artiklens øverste billede
Storbritannien har sagt farvel til EU efter en historisk afstemning torsdag. Foto: Stefan Rousseau
  • Tidligt fredag morgen blev det en realitet, at et lille, men solidt flertal af de britiske vælgere stemte for at forlade den Europæiske Union, som landet har været medlem af siden 1973. 51,9 pct. satte kryds ud for 'Leave', og 48,1 pct. satte kryds ved 'Remain'. Omsat til vælgere svarer det til, at flere end 17 mio. briter satte deres kryds ved et farvel til EU – et forspring på over en million stemmer.
  • Efter afstemningens resultat meddelte den britiske premierminister, David Cameron, at han trækker sig fra sin post senest til oktober, hvor en ny premierminister vil tage over. Flere prominente politikere fra Camerons eget parti, De Konservative, står på spring til overtage hans post. Blandt andre den tidligere London-borgmester og modstander af EU, Boris Johnson, der i øjeblikket er bookmakernes favorit som den næste primierminister.
  • Både Cameron og Johnson har slået fast, at det ikke haster med at aktivere den såkaldte artikel 50 - den artikel i Lissabon-traktaten, der sætter processen med et medlemslands udtræden af EU i gang. Det er i givet fald første gang, at den del af traktaten skal aktiveres.
  • Men hvis man spørger EU's ledelse, så er man mere klar i spyttet: Briternes farvel til EU skal effektueres øjeblikkeligt, så man ikke kommer til at »forlænge usikkerheden unødigt«, skrev blandt andre EU-kommisionens formand, Jean-Claude Juncker, i en erklæring.
  • I Danmark er briternes EU-farvel blevet modtaget med noget blandede følelser. Mens Dansk Folkeparti jubler over resultatet, begræder både SF, De Radikale, Venstre og Socialdemokraterne briternes beslutning.
  • Tysklands kansler Angela Merkel kalder briternes beslutning om at forlade EU for »et vendepunkt for Europa«. Hun råder samtidig de øvrige EU-lande til at handle roligt og fattet, da hurtige løsninger kan dele Europa.
  • Det skotske nationalparti, SNP, er ikke just tilfredse med resultatet af folkeafstemningen, og partiet melder, at resultatet bør føre til en ny afstemning om skotsk løsrivelse fra Storbritannien efter den seneste afstemning om uafhængighed i 2014. 62 pct. af skotterne stemte for at forblive medlem af EU. Også i Irland og Nordirland giver afstemningens resultat anledning til bekymringer. Her frygter man, at nabokonflikterne atter vil blusse op, hvis der indføres grænsekontrol mellem Irland og Nordirland.
  • Udfaldet af afstemningen har fået en række politikere i andre lande til at kræve lignende afstemninger. F.eks. ønsker lederen af det EU-kritiske parti Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, at svenskerne skal stemme om, hvorvidt de forsat skal være medlem af EU. Samme toner lyder fra franskmanden Marine Le Pen, der er leder af det nationalistiske parti Front National, samt hollandske Geert Wilders, formand for PVV. Derudover har EU-skeptiske partier i Østrig og Italien forlangt folkeafstemninger om landenes EU-medlemskab. Ifølge det tyske medie Die Welt frygter den tyske regering da også, at andre lande vil følge trop og forlade EU. I et lækket dokument fra det tyske finansministerium, som mediet er i besiddelse af, bliver der således sat navne på de lande, som man frygter kan blive de næste til at forlade EU.
  • Hvad sker der så nu? Tirsdag samles lederne af de 27 EU-medlemslande til et to dage langt topmøde om "skilsmisseprocessen". Her vil briternes udtræden af EU blive drøftet, og Storbritanniens premierminister David Cameron vil deltage på topmødets første dag. Hvad der sker herefter er naturligvis svært at svare på, men professor på Aarhus Universitet, Derek Beach, ser tre mulige veje.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.