Mareridtet venter for det engelske landshold

England har tabt seks af de seneste syv straffesparkskonkurrencer. Og nu venter en ny omgang i den fodboldmæssige russiske roulette.

Artiklens øverste billede
Wayne Rooney er den eneste i truppen, som har været med i en straffesparkskonkurrence for England. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

CHANTILLY — Pearce, Waddle, Southgate, Ince, Batty, Beckham, Vassell, Lampard, Gerrard, Carragher, Young og Cole.

12 navne på 12 engelske fodboldspillere, der tilsammen har masser af landsholdskampe på bogen, men man nok skal være lidt af en fodboldnørd for at finde fællesnævneren for dem: De har alle brændt i straffesparkskonkurrencer for England.

Jeg ved ikke, hvem der tager straffesparkene, men vi øver os hver dag efter hver træning.

Wayne Rooney, Englands anfører

Siden 1990 er England blevet slået ud af seks af syv straffesparkskonkurrencer, som holdet er endt i ved slutrunder.

Nu er England atter kommet videre fra et gruppespil og nået til den fase, hvor knockout-kampene begynder.

Så ligger spørgsmålet lige for. Er England allerede begyndt at træne straffespark forud for mandagens kamp mod Island, der med stor sikkerhed vil stille sig ned og forsvare og forsøge at trække kampen i den retning? Og i givet fald, har den engelske landstræner, Roy Hodgson, allerede uddelegeret den opgave, der med et ulykkeligt udfald kan give ar i den engelske folkesjæl?

Træner straffespart hver dag

»Nu vi ved jo ikke, hvem der spiller på mandag, så jeg ved ikke, hvem der tager straffesparkene, men vi øver os hver dag efter hver træning. Vi har ikke inddelt det i ”du er nummer 1” og ”du er nummer 2”, men de fleste spillere træner straffespark. Det er selvfølgelig anderledes i en kamp med tilskuere og presset, men det er vigtigt for spillerne, at man forsøger at gøre det, som man ville gøre det i kampe, når man træner straffespark,« siger Englands anfører, Wayne Rooney.

Historien hviler altså på de engelske skuldre, men Wayne Rooney føler ikke presset.

»Ikke rigtig, alle kampe er forskellige. Nogle gange vinder man, og nogle gange taber man. Jeg synes, at det gode ved denne trup er, at ingen af de spillere, der er med her, har været med i en straffesparkskonkurrence og misset for England. Men jeg er fortrøstningsfuld, og hvis det ender med straffespark, vil vi gøre vores bedste, og det vil forhåbentlig være godt nok,« siger Wayne Rooney.

Han kan også personligt være rolig, da han som den eneste i truppen har været med i en straffesparkskonkurrence for England.

Han scorede mod Italien for fire år siden under EM i Polen og Ukraine i 2012. Men som noget af det mest selvfølgelige røg England ud. Briterne nåede ikke engang at tage fem spark, så ringe var de.

Torsdag stod den på intens træning i den lille franske by Chantilly, hvor det engelske landshold holder til.

Den lille by ligger 40 kilometer nordvest for Paris og er mest kendt for at være hjemsted for 70 pct. af alle væddeløbsheste i Frankrig – hvorfor det var meget passende, at det ridende politi passede på de engelske spillere.

Under træningen blev de engelske spillere hamret igennem øvelser med masser af intensitet, og stemningen var god med opløftende tilråb spillerne imellem.

Men øvelser med straffespark var der ingen af. Dem holder Roy Hodgson tæt til kroppen, da den engelske presse er kendt for metodisk at afsløre alle detaljer fra en træning. Så Hodgson venter til de kommende dage, hvor træningerne kommer til at foregå bag lukkede døre.

Han har endda fået opstillet et gigantisk hegn med blå kanvas, som omkranser de to baner, som englænderne har fået stillet til rådighed.

»Vi tager straffespark hver dag til træning, men straffespark til træning og straffespark foran en masse mennesker, er to forskellige ting, hvilket vi ved i England. Men det er ikke sådan, at vi føler, at vi er dømt til at mislykkes, vi er heller ikke dømt til ikke at tage chancen. Men hvis holdet fortsætter med at spille med samme intensitet og dominans, som vi har vist i de tre første kampe, er vi også i stand til at vinde i den ordinære spilletid,« sagde Roy Hodgson på pressekonferencen efter kampen mod Slovakiet.

Spillerne kan holde i præcis 90 minutter

Statistisk set er det en god idé at være god i straffesparkskonkurrencerne, for før de blev indført, blev 94 pct. af kampene afgjort, før udløbet af de 30 minutters ekstra forlænget spilletid. Dengang spillede man en ny kamp, hvis der ikke var kommet en afgørelse, og det motiverede spillerne til at få tingene afgjort.

Men med indførelsen af straffesparkskonkurrencerne dalede tallet til 46 pct.

Ifølge fodboldmagasinet FourFourTwo er der en forklaring på dette fænomen. Fodboldspillere træner dag ud og dag ind på at holde i præcis 90 minutter. Det er normale fodboldkampes udgangspunkt, og når spillerne så ender i den forlængede spilletid, er krudtet simpelthen brugt. Før i tiden var der et incitament til at få kampen afgjort, men med straffesparkskonkurrencens indførelse tør spillerne ikke tage chancer; de er trætte, den lange chancebetonede aflevering sløjfes, da de ved, at de altid kommer frem til en afgørelse på kampen.

Historien om straffesparkskonkurrencens indførelse begyndte i 1970, da den blev skrevet ind i Fifas regelbog – og man så den første af slagsen i finalen ved EM i 1976, da Tjekkoslovakiet slog Vesttyskland på det spark, der udødeliggjorde Antonin Panenka. Han vippede bolden i mål med et smukt chip og navngav derfor den detalje.

Golden goal og silver goal

For at forsøge at undgå at skulle ud i den fodboldmæssige russiske roulette efter forlænget spilletid forsøgte man sig i 1993 at indføre den såkaldte golden goal-regel, hvor den første scoring i den forlængede spilletid afgjorde kampen.

Det mest kendte golden goal blev sat ind af Tysklands Oliver Bierhoff i EM-finalen i 1996, da han sparkede halvblødt til en bold, der ramte et ben på vejen i mål og fik Tjekkiets målmand Petr Kouba til at ligne et fjols.

De fleste af spillerne på det engelske landshold træner straffespark hver gang efter træning. Siden 1990 er England blevet slået ud af seks af syv straffesparkskonkurrencer, som holdet er endt i ved slutrunder. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

»Jeg var nedtrykt i en uge efter. Selvom vi blev modtaget som helte, da vi kom hjem til Prag, følte jeg stor smerte indeni. Den vil jeg føle resten af livet, uanset hvor meget jeg forsøger at glemme den. Jeg får spørgsmål om det mål konstant,« siger Petr Kouba til FourFourTwo.

Husker man kampen, er der også en detalje, som er sær fra afgørelsen: Det er, som om at tyskerne ikke rigtig fatter, at kampen er forbi, og at de har vundet den – for nogle af dem – største sejr i deres karriere.

Reglen overlevede indtil 2002, hvor man forsøgte sig med en bastard kaldet silver goal. Førte et hold ved pausen af den forlængede spilletid, var der fundet en vinder. Reglen blev allerede afskaffet efter to år.

Siden har der ikke været forsøg på at kvæle straffesparkskonkurrencen, men i august forsøger man atter at ændre lidt på reglerne.

For at få afgjort kampene før straffesparkskonkurrencerne skal blandt andet det danske U21-landshold være forsøgsdyr under OL. Her vil holdene få mulighed for at lave en ekstra udskiftning før den forlængede spilletid.

Ifølge forlydender omkring den engelske landsholdslejr har Roy Hodgson udset sig otte spillere, der skal stå klar, hvis England atter ender i en straffesparkskonkurrence: Lad os gætte på Harry Kane, Wayne Rooney, Dele Alli, James Milner, Joe Hart og... tja, alle bør være klar med al den træning.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.