Få styr på forteltet
Udvalget af fortelte på markedet er stort, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige modeller, størrelser og mærker. Explorer guider til valget af nyt fortelt, når det gamle er slidt op, eller når ydersæsonen stiller nye krav.
Campingsæsonen er for mange ved at gå på hæld, og materiellet har fået endnu en gang sol, vind, sand og blæst. Det hårdeste slid tager forteltet, og det holder ikke lige så længe som campingvognen.
Den normale holdbarhed på fortelte er mellem 8 og 12 år, men den afhænger naturligvis meget af pleje, materiale og brug.
Pludselig har man mange forskellige behov, og de kan meget sjældent dækkes af bare et slags fortelt.
I langt størstedelen af sæsonen er et stort fortelt en kæmpe fordel. Det er her, man opholder sig, det er her, man spiser, leger, spiller, ser tv og er sammen. Kort sagt fungerer forteltet som en udvidelse af campingvognen og bør derfor vælges med omtanke.
Når det gælder materiale, er der mange, der foretrækker akryl. Materialet holder typisk farven lidt bedre end polyester, og de fleste er enige om, at forteltet i akryl ånder lidt bedre end polyester.
Ydersæson stiller krav
Så snart det begynder at blæse, blive koldt eller måske endda sne, kan det store fortelt dog hurtigt komme til kort. Det kan nemlig være svært at stormsikre et meget stort telt, og det er sværere at varme op. Hvis sneen lægger sig på dugen, risikerer teltet endda at kollapse, hvis man er uheldig. Så hvis man vil campere i ydersæsonerne, stilles der større krav til forteltet, og vil man campere hele året rundt, begynder det at blive lidt vanskeligt.
Pludselig har man mange forskellige behov, og de kan meget sjældent dækkes af bare et slags fortelt, og derfor er mange campister begyndt at have flere forskellige fortelte til deres campingvogn.
Telte skabt til vintercamping
Et vinterfortelt – nogle producenter kalder det et helårstelt eller universaltelt – er et mindre deltelt, som passer til næsten alle typer campingvogne, og som har et specialdesignet tag, hvor sneen kan ”rende af”, hvorved teltet undgår at kollapse. Et sådan telt fås i meget små udgaver, som kun levner plads til ski, overtøj og et lille bord med to stole.
Har man brug for lidt mere plads, fås de også større. Disse telte kan med fordel opvarmes af en lille petroleumsovn, hvilket giver et dejligt ekstra uderum. Disse telte er på grund af deres størrelse forholdsvist nemme at stormsikre og står bedre fast i en efterårsstorm end de store telte i fuld størrelse.
Det fleksible rejsetelt
Til sommerbrug kan det store fortelt være meget besværligt at sætte op, især hvis man bevæger sig meget rundt og ikke er længe på det samme sted.
Til det brug kan et såkaldt rejsetelt være en god løsning. Det vejer ikke meget og er hurtigt at sætte op. Hvis man vil rejse endnu nemmere, kan en markise være god, især i de varme sommerdage, hvor man mest har brug for skygge og læ for dug. Der kan også tilkøbes sider, så markisen kan fungere som en slags telt, men det vil aldrig blive helt tæt, og hvis det blæser meget op, skal markisen tages ned.
De fleste campister har en mover til campingvognen, og nu kan man også få en elektrisk dims, der tager besværet ud af opstillingen af forteltet.
Så synes du, det er hårdt og besværligt at trække dit fortelt på, så er der kommet eksempelvis Enduro EasyTent, der trækker fortelte på for dig. Den har 12V motor og fjernbetjening og kan bruges på langt de fleste teltskinner.
Lag på lag sikrer mod kolde fødder
Camperer man i ydersæsonen, vil man højst sansynligt kende til kolde fødder i forteltet, når temperaturen falder. Til det formål kan man få lag på lag-gulve, der isolerer mod kulde. Til eksempel kan man lægge Isabellas lag på lag-gulv, der består af fem lag. Hvert lag er med til at modvirke, at fugt og kulde trænger op i forteltet og er med til at sikre, at gulvet bliver behageligt at gå på og nemt at gøre rent.
Man begynder med at lægge Isabella Ground Cover ud som underlag for at undgå snavs fra jorden. Dernæst lægges Isabella Floor. Isabella Ground Sheet lægges som det næste, og herefter lægges Isabella Comfort Carpet, der holder på varmen og er blødt og behageligt at gå på. Til sidst lægges fortelttæppet , der giver en flot finish og er let at rengøre. Isabella Ground Cover og Isabella Comfort Carpet er udviklet sammen med Fibertex, og hele gulvsystemet kan lægges uden brug af værktøj. Elementerne samles som byggeklodser med et låsetap-system.
Ønsker man ikke at lægge alle fem lag, f.eks. på rejse, hvor forteltet skal slås op og ned mange gange, kan man med fordel lægge Isabella Ground Sheet som det nederste lag for at beskytte mod fugt fra jorden.