Flygtninges ferieplanlægning er ikke førsteprioritet hos Dan Jørgensen

Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, mener, at de flygtninge, der er utilfredse med ikke kunne holde ferie med deres børn, bør fokusere på, at de har fået fred og stabilitet.

Artiklens øverste billede
En gruppe flygtninge er på vej gennem Hadsten mod Integrationsteamets kontor i Faurvskov Kommune for at protestere mod indførelsen af den såkaldte integrationsydelse. Foto: Christian Klindt Sølbeck

»Jeg synes i stedet, at de bør fokusere på, at de er kommet til et land med fred og stabilitet. De flygter fra et land med krig, og vi tilbyder dem, at de kan være her, og vi tilbyder dem, at de kan lære dansk og komme ind på arbejdsmarkedet,« siger Dan Jørgensen, integrationsordfører fra Socialdemokratiet, om de 60-70 flygtninge fra sprogskolen i Hadsten i Østjylland, der forleden gik i protestoptog gennem byen.

De var i utilfredse med nye regler, der betyder en næsten halvering af deres ydelser og fratagelse af ret til at holde sommerferie med deres børn.

Ifølge Dan Jørgensen bør prioriteringen af problemer være i højsædet, og ferieplanlægning ligger ikke nummer et.

»Jeg fokuserer på, at det ikke er det største problem i de menneskers liv, det med ferie. Så jeg vil ikke gøre det til omdrejningspunktet,« siger han og forsætter:

»Jeg tror, man skal have et hierarki i de prioriteter, man har. Det, der skal stå øverst, er, at de hurtigst muligt skal lære dansk og komme på arbejdsmarkedet. Og det skal man se som et enormt privilegium,« mener han.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, mener, at flygtninge, der viste deres frustration, opførte sig »pænt utaknemmeligt«.

Men for Alternativets integrationsordfører Josephine Fock, er protestoptoget et tegn på, at de pågældende flygtninge har forstået, at de bor i et demokratisk land, hvor de kan udtrykke deres utilfredshed.

»Det provokerer helt synligt nogen, at de demonstrerer, men i virkeligheden burde vi blive glade. For det betyder, at de har forstået, at de bor i et demokratisk land, hvor man viser sin utilfredshed« siger Josephine Fock, der gerne vil have at debatten til at handle mere om børnene.

Hun har svært ved at forstå, at man ønsker regler, der gør, at børn ikke kan holde ferie med deres forældre.

»Det, jeg synes, der er mest problematisk, er børnene, der skal være i institution hele sommeren. Det er det, der er grundlæggende forkerte i det her,« siger hun, en holdning, der ligger tæt på formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau. Hun mener også, at det er ærgerligt for de børn, der kommer i klemme.

»Alle mennesker har brug for restituering,« har hun tidligere udtalt til Jyllands-Posten, en holdning, der ikke vækker genklang hos Dan Jørgensen.

»Det er også i børnenes klare interesse, at deres forældre lærer dansk og komme ind på arbejdsmarkedet. Det er jo ikke en tilstand, de skal være i resten af deres liv. Det skal ende med, at de får et arbejde og får et almindeligt familieliv,« siger han.

Integrationsydelsen og fratagelsen af ferie rejser også en debat om forskelsbehandling af flygtninge.

Spørgsmålet har rejst kritik fra Dansk Flygtningehjælp generalsekretær, Andreas Kamm, der påpeger, at man skal behandle folk på lige vilkår med andre borgere i samme situation i det land, man kommer til. Og at alle - også kontanthjælpsmodtagerne – har ret til ferie.

Derfor har han svært ved at forstå, at flygtninge ikke skal have den ret. Et synspunkt som Josephine Fock er enig med. Men Dan Jørgensen anerkender ikke argumentet.

»Det giver ikke nogen mening at bruge forskelsbehandling som argument. Der er jo den grundlæggende forskel, at det er flygtninge, som er i en helt speciel situation. De kan ikke sproget og har meget svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Det skal vi gribe fat om, og det skal vi gribe fat om fra dag et. Jo længere tid der går inden man kommer i gang med den proces, jo sværere bliver det,« fortæller han.

Integrationsminister, Inger Støjberg, har i samme sag har udtalt:

»De er kommet til Danmark, hvor de er i sikkerhed, vi forsørger dem, de får gratis undervisning, deres børn går i daginstitutioner, og vi støtter dem efter alle kunstens regler,« en holdning, der ikke ligger langt fra Dan Jørgensens. 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.