• Artiklen opdateres

Regeringen vil imødekomme De Konservatives grønne krav

Kvælstofreduktion bliver en del af regeringens udspil til en naturpakke, lover Esben Lunde Larsen, som dermed accepterer De Konservatives ultimatum.

Artiklens øverste billede
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Regeringen bøjer sig for De Konservatives krav om, at naturen skal have en hjælpende hånd de næste to år. Det siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen onsdag morgen.

Omkring 25. april vil han præsentere regeringens naturpakke, og den kommer til at indeholde kvælstofreducerende tiltag, bebuder ministeren:

Han vil dog ikke lægge sig fast på på hvor mange ton, der skal reduceres. Økonomien, omfanget og virkemidlerne afhænger af de kommende forhandlinger om naturpakken, understreger Lunde Larsen.

Hans udmelding kommer to dage før, at De Konservatives deadline udløber. Efter regeringskrisen om landbrugspakken i februar, som førte til Eva Kjer Hansens afgang som miljø- og fødevareminister, krævede K-formand Søren Pape Poulsen en »garanti« fra regeringen om, at der skulle miljøkompenserende tiltag til, for at rette op på landbrugspakkens øgede kvælstofudledning. Konkret ønskede De Konservative, at der samlet set bliver udledt 624 ton mindre kvælstof i 2017 og 2018.

Regeringen fik to uger til at imødekomme kravet – ellers ville K tage forslaget med i folketingssalen og finde et alternativt flertal sammen med rød blok.

Esben Lunde Larsen vil i dag ikke love, at kvælstofreduktionen bliver lige præcis 624 ton.

»Jeg kan ikke sige noget mere præcist om, hvilke virkemidler eller hvor mange tons kvælstof, der reduceres, eller hvad det kommer til at koste. Det vil vores udspil afklare, og så vil vi forhandle derefter,« siger han og understreger, at kvælstofreduktion ikke er gratis - pengene skal findes.

Men De Konservative vil have en reduktion på 624 ton kvælstof. Er det, hvad jeres udspil lægger op til?

»Jeg har lige sagt, at jeg ikke kommer til at sige hvor mange tons, hvilke virkemidler eller hvor meget, det kommer til at koste. Det er helt legalt, at De Konservative har et ønske om 624 ton – det forholder jeg mig ikke til. Jeg forholder mig til at jeg laver et egentligt udspil.«

Esben Lunde Larsen vil heller ikke bruge ordet »garanti« om regeringens melding til K. Han taler i stedet om en »ambition« fra regeringens side om at nedbringe kvælstofudledningen i naturen.

»Det er regeringens ambition, at der indgår initiativer i forhold til yderligere kvælstofreduktion,« siger han.

Forud for de kommende forhandlinger om naturpakken har Esben Lunde Larsen lyttet til ønsker og indspil fra landbruget, de grønne organisationer og de borgerlige partier.

»Jeg fortæller ikke noget om mine sonderinger med de politiske partier. Jeg præsenterer et udspil omkring den 25. april, og så går vi i gang med forhandlinger.«

Men har I undersøgt om der rent faktisk er borgerligt flertal for kvælstofreducering?

»Det har jeg ingen kommentarer til.«

Esben Lunde Larsen ønsker heller ikke at forholde sig til formen i De Konservatives ultimatum eller hvordan politiske partier fremfører deres synspunkter, krav og ønsker.

Garanti eller ej. Søren Pape Poulsen er »meget tilfreds« med regeringens imødekommenhed, som han selv tolker som en garanti.

»God dag for miljøet! Regeringen har i dag accepteret vores krav om yderligere kvælstofsreducerende tiltag. Tilfreds!« skriver partiformanden på Twitter.

Samtidig er blå bloks største parti, Dansk Folkeparti, ikke afvisende over for at mindske udledningen af kvælstof:

»Vi sidder ikke og siger, at det vil være forfærdeligt med nogle kvælstofreducerende tiltag. Overhovedet ikke,« siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF), som vil møde op til at forestående forhandlinger med en »positiv tilgang«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.