Politisk analyse: Løkke er kun halvt på knæ for Søren Pape

Det er et noget uklart miljøløfte, som regeringen giver De Konservative, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker.

Artiklens øverste billede

Selvom regeringen viser imødekommenhed over for De Konservative, skal støttepartiet nok stadig vente lidt med at åbne champagneflaskerne. Der er nemlig fortsat lang vej til, at De Konservative får deres ønske om mindre udledning af kvælstof indfriet.

Det er værd at have in mente, før De Konservative udråber dagens udmelding fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen til en alt for stor sejr, mener Jyllands-Postens politiske analytiker Marchen Neel Gjertsen.

»De Konservative har lige så meget armene i vejret for at signalere, at nu har man fået noget i gennem. Men spørgsmålet er, hvor længe der går, før andre partier piller det fra hinanden,« siger hun og uddyber:

»De Konservative ved udmærket godt selv, at de ikke får det, som de krævede, men hvis man vurderer, at man ikke kan komme længere, så har man jo en interesse i, at tale de små sejre op til noget større.«

Regeringen meddelte tidligere onsdag, at den vil imødekomme De Konservatives krav om at reducere kvælstofudledningen i den omstridte landbrugspakke. Det skal ske med naturpakken, som regeringen præsenterer sit udspil til sidst i april.

Men hvor de Konservative har krævet en reduktion på 624 ton kvælstof i 2017 og 2018, vil Esben Lunde Larsen hverken sætte tal eller omfang på reduceringen.

Den udmelding betegner Marchen Neel Gjertsen betegner som »uklar«:

»Søren Pape var meget specifik på, at det, han krævede af regeringen, var en garanti for en markant reduktion af kvælstofudledning i de kommende år. Men det de får fra regeringen er et uklart løfte om, at man kan da godt arbejde i retning af et mere grønt udspil,« siger hun og tilføjer:

»Så selvom De Konservative glæder sig meget, så tror jeg godt, de kan forberede sig på, at blive drillet af oppositionen, hvis de stiller sig tilfredse med det, som regeringen her har lagt på bordet.«

Esben Lunde Larsens udmelding kommer blot to dage før, at den deadline, som De Konservative gav regeringen for at imødekomme partiets krav, udløber. Hvis ikke regeringen imødekom kravet, ville De Konservative tage forslaget med i folketingssalen og finde et alternativt flertal sammen med rød blok.

Ifølge Marchen Neel Gjertsen skal regeringens udmelding ses som et »kompromis«.

»Regeringen imødekommer De Konservative, men er jo ikke fuldstændigt. Så på den måde, så kan alle måske komme ud af situationen uden at tabe for meget ansigt,« siger hun og påpeger, at De Konservatives og Venstres stridigheder om landbrugspakken, snarere har været en magtkamp end et spørgsmål om miljøpolitik.

»Man forsøger nu at finde et sted i midten, i stedet for at tegne sig op i hvert sit hjørne, som man har rigtig dårlige erfaringer med sidst, hvor Eva Kjer Hansen som bekendt endte med at gå af og det hele skete under stor tumult midt i en regeringskrise,« siger hun og uddyber:

»Selvom jeg tror, at mange i regeringen synes, at De Konservatives krav har været relativt urimeligt. Der er ikke tradition for at man stiller ultimative krav,« siger hun og tilføjer, at der også i den øvrige blå blok har været ganske stor utålmodighed med De Konservative.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.