Lars Løkke afviser at stille op i samråd om landbrugspakke

Enhedslistens miljø- og landbrugsordfører kalder beslutningen »kujonagtig«.

Artiklens øverste billede

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser at stille op til det samråd om regeringens omstridte landbrugspakke, som Enhedslisten har indkaldt ham til. Det oplyser han i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

»Af principielle grunde ønsker jeg imidlertid ikke at udtale mig nærmere om de drøftelser, som jeg har med ministre og embedsmænd om en given sag,« skriver Løkke i brevet

»Jeg mener at vi – både Folketinget og befolkningen – har krav på at få svar på, hvor dybt involveret statsministeren var i sagen om landbrugspakken,« siger Maria Gjerding til Jyllands-Posten.

Det er i sig selv usædvanligt, at en statsminister bliver kaldt i samråd. Normalt er det en fornøjelse, som er forbeholdt fagministrene.

Indkaldelsen kom som reaktion på Berlingske's afdækning torsdag, hvor avisen skrev at selve regeringstoppen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen var langt mere involveret i prestigeprojektet, landbrugspakken, end det hidtil havde været kendt. Pakken gav blandt andet landbruget lov til at bruge mere gødning, og netop striden om den øgede kvælstofudledning førte til regeringskrisen, som kostede Eva Kjer Hansen posten som miljø- og fødevareminister tilbage i februar.

Baseret på anonyme men »centrale« kilder skrev Berlingske, at embedsfolkene i Eva Kjer Hansens ministerium over flere måneder blev indkaldt til en række møder med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og flere af hans topembedsmænd. På andre møder blev embedsmændene sat over for en stribe Venstre-ministre, hvis ressortområder meget lidt eller slet intet havde med landbrug og miljø at gøre, såvel som repræsentanter fra landbruget og deres advokat, skriver Berlingske.

Enhedslistens Maria Reumert Gjerding har derfor bedt Løkke om at redegøre for sin involvering i tilblivelsen af landbrugspakken og om hvad de forskellige møder handlede om. Desuden har hun bedt om svar på, hvornår Løkke fik kendskab til det meget omstridte miljøregnskab bag landbrugspakken, som ifølge kritikerne var sminket til at skjule pakkens miljøbelastning de første år.

Ifølge Løkke er der intet mystisk i, at han deltog i arbejdet med pakken.

»Det kan ikke komme som en overraskelse for nogen, at jeg er involveret i udarbejdelsen af centrale regeringsinitiativer. Det er en helt naturlig del af at være regeringsleder,« skriver han i brevet til Folketinget.

Og selvom han altså afviser at møde op til samråd, fastholder Maria Reumert Gjerding sine spørgsmål. I første omgang vil hun afventer svar fra den minister, som Løkke måtte udpege til at svare. Hvis ikke svarene er tilfredsstillende, vil hun på ny indkald statsministeren til samråd.

Dokumentation: Lars Løkke Rasmussens brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Det er som nævnt ikke usædvanligt, at statsministre takker nej til at møde op i samråd om verserende sager - hvilket de formelt set er i deres gode ret til.

Løkke gjorde det for eksempel selv, da sagen om overbetaling til private sygehuse kørte i 2010, og Helle Thorning-Schmidt gjorde det i forbindelse med NSA-afsløringerne i 2014.

»Statsministeriet kan oplyse, at det er fast praksis, at det er den/de ansvarlige ministre, der svarer på spørgsmål fra Folketinget. Sådan var det også før, denne regering trådte til,« begrundede Thorning dengang.

Den faste praksis afholdt dog ikke Løkke fra – som oppositionsleder i sidste valgperiode – at opfordre Thorning til at møde op til et samråd om politiets redegørelse om terrorangrebet i København i 2015 og den information, som Justitsministeriet og Statsministeriet havde fået om bevogtningen ved synagogen i Krystalgade.

Også den opfordring takkede Thorning nej til med henvisning til normal praksis.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.