Politik

Løkke afviser, at han var for hurtig til at fyre Esben Lunde som fiskeriminister

Det er statsministeren alene, der beslutter, hvem der skal være minister for hvad, og man kan ikke kræve nogen begrundelse for fyringer, fastslår Løkke.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog torsdag - som noget ganske sjældent - i et samråd om, hvorfor han fratog Esben Lunde Larsen (V) ansvaret for fiskeriområdet tilbage i august. Foto: Linda Johansen

Burde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) have ventet med at fratage Esben Lunde Larsen (V) ansvaret for dansk fiskeri, indtil en yderst kritisk rapport fra Rigsrevisionen var lagt frem til offentligt skue for alle?

Svaret er klart nej, mener statsministeren selv:

»Det er selvfølgelig ikke tilfældet,« sagde han under et samråd i Folketinget torsdag eftermiddag.

Tværtimod var det vigtigt at tage affære så snart, at oplysningerne om årelangt sjusk med fordelingen af fiskekvoter, kom ham føre øre, mener han:

»Der kan jo ikke med rimelighed stilles krav om, at jeg skulle vente med at tage hånd om udfordringerne ved ikke at gennemføre ressortændringen på fiskeriområdet, indtil det grundige revisionsarbejde med forvaltningen af fiskekvoter var helt afsluttet, når det nu stod klart for mig, at Rigsrevisionens foreløbige konklusioner krævede handling.«

»Så kan man jo ikke stille et krav om passivitet,« tilføjede han.

Sagen havde allerede kørt i medierne i mere end et år, men det var først, da statsministeren fik Rigsrevisionens rapport i høring, at han blev klar over, hvor grelt det stod til med kontrollen af fiskekvoter, hævdede han.

Statens advokat skal granske fiskekvotesag

Samtidig understregede Løkke, at man principielt ikke kan afkræve ham svar på, hvorfor han rykkede rundt på sit ministerhold.

»Lad mig starte med at slå fast sådan helt principielt, at der ikke kan stilles nogen som helst krav til begrundelsen, når statsministeren benytter sig af sit prærogativ efter grundloven,« sagde han.

Efterfølgende gav dog tre begrundelser for sin beslutning. Mere om dem senere.

Det var Enhedslistens miljøordfører Maria Reumert Gjerding, som havde indkaldt til samrådet. Det gjorde hun blandt andet for at få svar på, om Løkke gav offentligheden den rigtige forklaring på, hvorfor han fratog Esben Lunde Larsen ansvaret for fiskeriområdet tilbage i august.

Statsrevisorerne bider fra sig: Sønderlemmende kritik af kontrollen med kvotekonger

Den 7. august kulminerede måneders politisk strid mellem regeringen og resten af Folketinget i sagen om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvotesagen. Den dag annoncerede Løkke, at ansvaret for dansk fiskeri blev flyttet fra Esben Lunde over til ligestillingsminister og minister for nordisk samarbejde Karen Ellemann (V). Esben Lunde fortsatte dog som miljø- og fødevareminister.

Med med flytningen forhindrede Løkke − ifølge oppositionen − Folketinget i at placere et politisk ansvar for skandalerne om manglende kontrol med de såkaldte kvotekonger.

Oppositionen er også kritisk over for, at fyringen af Lunde kom få dage før Rigsrevisionen offentliggjorde sin længe ventede rapport. En rapport, som rettede en sønderlemmende kritik mod Miljø- og Fødevareministeriet. I årevis havde hverken ministeriet eller i alt otte forskellige ministre haft ordentligt styr på fordelingen af fiskerettigheder mellem danske storfiskere – de såkaldte kvotekonger – fastslog revisionen.

Stik imod hensigten med en lovændring fra 2002 var fiskekvoterne nemlig i vid udstrækning samlet på meget få hænder. I 15 år har ministeriets forvaltning af området været »meget kritisabel«, og tilmed har den manglende kontrol ført til, at Folketinget har fået forkerte oplysninger undervejs.

På baggrund af rapporten udtalte Folketingets vagthunde, Statsrevisorerne, efterfølgende deres skarpest mulige kritik af ministeriet for dets rolle i sagen.

Fem personer er politianmeldt i sag om kvotekonger

Men alt dette viste offentligheden ikke, da nyheden om Esben Lunde Larsens fyring som fiskeriminister udkom den 7. august. Statsministeren gav dengang tre årsager til sin ministerrokade, og samme tre begrundelser gentog han under dagens samråd.

De lød:

  • Dels Rigsrevisionens massive kritik − som altså på daværende tidspunkt endnu ikke var offentliggjort.
     
  • Dels at briternes Brexit krævede større fokus på fiskeribranchen, fordi mange danske fisk fanges i britisk farvand.
     
  • Og endelig, at der var brug for at genskabe et »tilstrækkeligt tillidsfuldt« samarbejde om fiskeriet i Folketinget, hvor Esben Lunde Larsen stod uden venner og blev anklaget for at lyve.

Fakta: Sagen om kvotekongerne kort fortalt

Ifølge Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen har den sidstnævnte grund hele tiden været den egentlig årsag til, at Løkke reelt fyrede Esben Lunde.

Et synspunkt han i dag udbyder over for Berlingske:

»Esben Lunde blev fyret en mandag, og jeg ved, at der var samtaler mellem Løkke og Thulesen hen over weekenden, for jeg blev også koblet på. Det var en decideret fyreseddel, fordi vi gjorde det klart for Løkke, at samarbejdet med Esben Lunde ikke kunne fortsætte. Mig bekendt blev der i de samtaler intet nævnt om brexit eller Rigsrevisionen. Du kan da også regne ud, at det er en underordnet detalje, hvis man vil løse brexits udfordringer for fiskeriet, om man placerer fiskeriområdet sammen med ligestilling og nordisk samarbejde,« siger han.

Fiskeriets flytning koster millioner: 27,9 mio. kr. de første to år

Siden rokaden er det kommet frem, at regningen for at flytte fiskeriet over i et nyt ministerium løber op i 28 mio. kr. over to år. Det viste en aktindsigt, som DR Nyheder fik oktober.

Det er yderst sjældent, at statsministeren selv møder op i samråd for at svare på spørgsmål fra Folketinget. Normalt sendes en fagminister i stedet, men netop fordelingen af ministerområder er alene statsministerens område, hans prærogativ, hvilket Løkke som nævnt også slog fast.

Enhedslisten og Socialdemokratiets ordførere blev dog ved med at bore i sagen.

På samrådet blev Løkke bedt om at svare på, hvordan Folketinget skal kunne »udfylde sin rolle med hensyn til kontrol af regeringsførelsen, når statsministeren på baggrund af ikke offentliggjorte oplysninger (fra Rigsrevisionen, red.) gennemfører en ministerrokade, der indebærer, at Folketinget forhindres i at stille en minister til ansvar for sin fejl, mangler og misinformation af Folketinget.«

Jeg vurderede, at der var et presserende behov for at få ryddet op.
Lars Løkke Rasmussen (V)
Løkke afviser, at han burde have ventet til efter offentliggørelsen af Rigsrevisionens rapport, før han drog konsekvenser af rapportens alvorlige afsløringer.

»Det er naturligvis en helt uholdbar antagelse,« siger han.

Både før og efter flytningen havde Folketinget mulighed for at føre kontrol med regeringen, argumenterer han, og stiller sig dermed uforstående over for kritikken:

»Det mener jeg ganske enkelt ikke er nogen rigtig påstand.«

Endelig fastslog Løkke, at der var afgørende brug for oprydning efter kvotekongesagen, og det krævede en ressortomlægning at genskabe et »tilstrækkeligt tillidsfuldt« samarbejde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

»Jeg vurderede, at der var et presserende behov for at få ryddet op, og at et skærpet og vedvarende politisk fokus var afgørende for det arbejde,« siger han blandt andet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her