Politik

Statens advokat skal granske fiskekvotesag

Oprydningsarbejde efter kvotekonge-sagen har afsløret en række »bemærkelsesværdige« og »muligvis alvorlige« forhold.

Den nye fiskeriminister Karen Ellemann (V) er ved at rydde op oven på skandalerne om de såkaldte kvotekonger i dansk fiskeri. Foto: Linda Johansen

Den såkaldte fiskekvotesag skal nu granskes af statens advokat, Kammeradvokaten.

I august kom Rigsrevisionen med en sønderlemmende kritik af Miljø- og Fødevareministeriet, som i årevis ikke havde haft ordentligt styr på fordelingen af fiskerettigheder mellem danske storfiskere – de såkaldte kvotekonger. Folketingets vagthunde, Statsrevisorerne, udtalte på baggrund af rapporten den skarpest mulige kritik af ministeriet, og sagen førte senere til, at fiskeriområdet blev helt udskilt fra Esben Lunde Larsens (V) Miljø- og Fødevareministerium. En ny selvstændig fiskeristyrelse er nu ved at blive etableret under Udenrigsministeriet.

Men sagen fortsætter med at spøge, og nu har den nye fiskeriminister, Karen Ellemann (V), bedt Kammeradvokaten om en nærmere undersøgelse af en række »muligvis alvorlige forhold«. Advarselslamperne blinker særligt over en række politianmeldelser af fiskere, som efterfølgende er blevet trukket tilbage.

Fakta: Sagen om kvotekongerne kort fortalt

For nylig er Folketingets fiskeriordførere blevet orienteret om, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har tilbagetrukket fire-fem politianmeldelser af fiskere, som ellers var blevet anmeldt forud for Rigsrevisionens rapport.

»Bemærkelsesværdigt,« mener Karen Ellemann:

»Det siger sig selv, at hvis der er foregået ting, der ikke er i orden, skal der naturligvis rettes op på det. Hvis vi finder, at der er sket alvorlige fejl, vil der blive placeret et ansvar. Det er vigtigt, at vi får alt frem i den her sag. Det er afgørende for tilliden til forvaltningen,« siger hun i en pressemeddelelse.

Forhold, som ikke er blevet politianmeldt, selvom de burde, vil blive det, understreger ministeren.

Efter kritik: Esben Lunde er færdig som fiskeriets minister

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, er tilfreds med, at Kammeradvokaten nu kommer på banen:

»Der er utrolig mange uregelmæssigheder i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen for nu at sige det diplomatisk. Der bliver ved med at dukke nye ting op, så vi skal simpelthen have undersøgt sagen til bunds,« siger han.

I forvejen er en ekstern undersøgelse på vej, og to medarbejdere er blevet flyttet fra fiskeriområdet. Sideløbende forhandler Folketingets partier om en samlet indsats, der skal gøre op med de såkaldte kvotekonger.

Kammeradvokatens undersøgelse skal ligge klar inden årsskiftet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Her kommer fremtidens urørte skove

Eksperter og naturfredningsfolk jubler over, at regeringen nu udpeger godt 13.500 hektar skov, der fremover vil få lov at stå urørt. Her skal insekter, svampe samt andet kryb og kravl have lov at regere uhindret.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her