Sønderlemmende kritik af kontrollen med kvotekonger

Statsrevisorerne udtaler deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af kvotekoncentrationen i dansk fiskeri gennem en lang årrække.

Artiklens øverste billede

Folketingets vagthund, Statsrevisorerne, bider hårdt og udtaler deres skarpeste kritik af Miljø- og Fødevareministeriet for i en årrække ikke at have haft styr på koncentrationerne af kvoter inden for dansk fiskeri.

»Statsrevisorerne påtaler skarpt, at Miljø- og Fødevareministeriets forvaltning af fiskerikvoterne har været uprofessionel og helt utilstrækkelig. Forvaltningen har ikke understøttet Folketingets intention om, at kvoterne ikke måtte koncentreres på for få fiskere,« fastslår Statsrevisorerne.

»Det har medført, at fiskere i mange år har kunnet overtræde reglerne for kvotekoncentration. Derudover har der i perioder reelt ikke været regler, der i praksis satte grænser for, hvor mange kvoter den enkelte fisker måtte eje,« skriver Statsrevisorerne.

Den alvorlige kritik kommer på baggrund af Rigsrevisionens beretning om sagen, som blev offentliggjort tirsdag. Her fremgik det, at Miljø- og Fødevareministeriet hverken har fastsat regler, der sikrede, at fiskekvoterne ikke samledes hos få kvotekonger, eller holdt ordentligt øje med, hvordan koncentrationen af kvoter udviklede sig.

På et pressemøde forklarer Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), hvorfor man har valgt at tage den alvorligste kritik i brug.

»Det er hidtil uset dårlig forvaltning. Det er helt uforståeligt, at Folketinget har fået vildledende oplysninger,« siger han, men lader det være op til Folketingets partier, hvad konsekvenserne skal være.

Sagen tog sit udspring tilbage i 2002, hvor Folketinget indførte såkaldte omsættelige kvoter for fiskere. Det betød, at fiskerne fik mulighed for at købe og sælge kvoter, altså rettigheder til at fiske en bestemt mængde fisk.

Det var dog et krav, at de nye regler ikke måtte føre til, at kvoterne endte med at blive koncentreret på få hænder hos de såkaldte kvotekonger.

Men det er lige netop, hvad der er sket siden da. I dag sider de 16 største fiskere på 66 procent af de samlede såkaldte IOK-fiskekvoter (individuelt overdragelige kvoteandele), viser Rigsrevisionens beretning.

Otte forskellige ministre fra Socialdemokratiet og Venstre har siddet med ansvaret for fiskeriet, mens problemerne har stået på. Sagen har allerede kostet den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), ansvaret for fiskeriområdet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valgte mandag i sidste uge – efter at have fået set Rigsrevisionens kritiske rapport forud for offentliggørelsen – at flytte fiskeriet  over til Karen Ellemann (V).

Statsrevisorformand Peder Larsen understreger, at de skiftende ministre sandsynligvis har handlet i god tro og altså ikke bevidst har vildledt Folketinget om udviklingen i koncentrationen af fiskekvoter.

»Vi har ikke belæg for at mene, at ministre har været bevidste om, at de har oplyst på et forkert grundlag. De har stolet på nogle embedsmænd, som de nok ikke skulle have stolet på,« siger han.

Efter et møde onsdag henleder Statsrevisorerne Folketingets opmærksomhed på, at miljø- og fødevareministeren og Miljø- og Fødevareministeriet i flere tilfælde ikke har givet Folketinget fyldestgørende og korrekte oplysninger om udviklingen i bl.a. kvotekoncentrationen og kvoteejernes overholdelse af regler.

»Statsrevisorerne ser med stor alvor på, at beretningen ikke alene dokumenterer Miljø- og Fødevareministeriets kritisable forvaltning, men også forhold, der indikerer ulovligheder, som hverken er blevet forebygget eller opdaget,« skriver de i deres kritik.

Tirsdag kom det frem, at Miljø- og Fødevareministeriet har politianmeldt et ukendt antal kvotekonger.

Den nye fiskeriminister, Karen Ellemann (V), erkender, at der skal laves et helt nyt system for håndteringen af fiskekvoter.

»Kritikken fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne er ikke til at misforstå. Vi har nu et omfattende arbejde med at følge op og i fællesskab finde løsninger. Vi skal have skabt en ny transparent administration af kvoterne, som alle kan have tillid til. Det vil jeg selvfølgelig inddrage Folketingets partier og erhvervet i,« siger hun i en pressemeddelelse.

Miljø- og Fødevareministeriet har taget initiativ til, at der iværksættes en tilbundsgående, uvildig undersøgelse hos revisionsselskabet Deloitte. Undersøgelsen skal afdække den hidtidige forvaltning af området og dermed danne grundlag for at styrke administrationen og rette op på de alvorlige fejl.

Dokumentation: Læs Rigsrevisionens beretning om kvotekongerne her (pdf).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.