Så stor er forskellen på de unges og de ældres madvaner

Kartoflen er ved at gå på pension.

Artiklens øverste billede
De færreste over 65 kaster sig ud i et chili-eventyr. Det er "ung" mad.

Engang var der så godt som altid kartofler på bordet, når familien Danmark gik i gang med dagens hovedmåltid. Sådan er det langt fra længere. I dag er det andre kulhydrater som ris, pasta og brød, der følger kødet på bordet, især hos de yngre familier.

For der er markante forskelle i de yngre og de ældre danskeres madvaner, viser en ny undersøgelse, Madindeks 2015, fra Madkulturen.

Mens der stadig stilles kartofler på bordet hos 62 pct. af de 65-75-årige, så sker det kun hos 28 pct. af de unge 26-34-årige. I det hele taget er traditionel, dansk mad i høj kurs blandt de ældre. Jo ældre man er, desto større er sandsynligheden for, at man spiser traditionel dansk mad til aftensmad. Moderne dansk er lidt mere ligeligt fordelt mellem grupperne. Overraskende er det måske, at de 26-34-årige har den laveste andel moderne dansk mad. I stedet spiser langt flere i denne gruppe italiensk, amerikansk eller ”andet” mad.

»Man kan måske fortolke tallene som en generationseffekt – de yngre generationer er vokset op med et mere varieret udbud af mad og måske rejst mere og længere end tidligere generationer. Hvorimod de ældre generationer kommer fra en anden tid med færre valg og et mere begrænset, etnisk udbud af mad. Der kan dog også være tale om en egentlig alderseffekt – når man er ung, prøver man mange forskellige slags mad af, mens man med alderen bliver mindre eksperimenterende, ved hvad man kan lide og i stedet begrænser sig til et mere velkendt dansk køkken,« konkluderer rapporten.

Madsociolog Christian Stenbak Larsen, der er lektor ved Global Nutrition and Health, Professionshøjskolen Metropol, har en anden forklaring.

»Undersøgelsen viser, at især generationen som har mindre børn, kæmper for at nå at lave hjemmelavet mad på under 30 minutter. Så er der simpelthen ikke tid til at tilberede kartofler,« siger han.

Mens rå grøntsager i vid omfang har vundet indpas hos de yngre, og især i børnefamilier, så er rå grøntsager ikke noget, de ældre gør så meget i. Krydderier og krydderurter hører også til hos de yngre aldersgrupper, dem i husstande med børn og dem med lang uddannelse. Ser man separat på chili, viser der sig samme tendens: Op mod 30 % af danskere mellem 26 og 34 år spiser chili i forbindelse med aftensmaden på en tilfældig dag i ugen. Dette gælder kun 13% af de 65-74årige.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.