Familie & Sundhed

Så stor er forskellen på de unges og de ældres madvaner

Kartoflen er ved at gå på pension.

De færreste over 65 kaster sig ud i et chili-eventyr. Det er "ung" mad. Arkivfoto: Tina Harden

Engang var der så godt som altid kartofler på bordet, når familien Danmark gik i gang med dagens hovedmåltid. Sådan er det langt fra længere. I dag er det andre kulhydrater som ris, pasta og brød, der følger kødet på bordet, især hos de yngre familier.

For der er markante forskelle i de yngre og de ældre danskeres madvaner, viser en ny undersøgelse, Madindeks 2015, fra Madkulturen.

Er det kvinderne eller mændene, der står i køkkenet?

Mens der stadig stilles kartofler på bordet hos 62 pct. af de 65-75-årige, så sker det kun hos 28 pct. af de unge 26-34-årige. I det hele taget er traditionel, dansk mad i høj kurs blandt de ældre. Jo ældre man er, desto større er sandsynligheden for, at man spiser traditionel dansk mad til aftensmad. Moderne dansk er lidt mere ligeligt fordelt mellem grupperne. Overraskende er det måske, at de 26-34-årige har den laveste andel moderne dansk mad. I stedet spiser langt flere i denne gruppe italiensk, amerikansk eller ”andet” mad.

»Man kan måske fortolke tallene som en generationseffekt – de yngre generationer er vokset op med et mere varieret udbud af mad og måske rejst mere og længere end tidligere generationer. Hvorimod de ældre generationer kommer fra en anden tid med færre valg og et mere begrænset, etnisk udbud af mad. Der kan dog også være tale om en egentlig alderseffekt – når man er ung, prøver man mange forskellige slags mad af, mens man med alderen bliver mindre eksperimenterende, ved hvad man kan lide og i stedet begrænser sig til et mere velkendt dansk køkken,« konkluderer rapporten.

Madsociolog Christian Stenbak Larsen, der er lektor ved Global Nutrition and Health, Professionshøjskolen Metropol, har en anden forklaring.

»Undersøgelsen viser, at især generationen som har mindre børn, kæmper for at nå at lave hjemmelavet mad på under 30 minutter. Så er der simpelthen ikke tid til at tilberede kartofler,« siger han.

Så meget tid bruger vi på at lave mad

Mens rå grøntsager i vid omfang har vundet indpas hos de yngre, og især i børnefamilier, så er rå grøntsager ikke noget, de ældre gør så meget i. Krydderier og krydderurter hører også til hos de yngre aldersgrupper, dem i husstande med børn og dem med lang uddannelse. Ser man separat på chili, viser der sig samme tendens: Op mod 30 % af danskere mellem 26 og 34 år spiser chili i forbindelse med aftensmaden på en tilfældig dag i ugen. Dette gælder kun 13% af de 65-74årige.

Følg
Jyllands-Posten
Et ordentligt måltid?
Forsiden lige nu
Om temaet

Når ældre ikke længere selv magter at lave mad, tager kommunerne over. Men mange ældre er undervægtige, og maden er derfor af afgørende betydning for deres livskvalitet og sundhed. Jyllands-Posten sætter i denne artikelserie fokus på den mad, vi tilbyder vores ældre.


Har du input til serien? Kontakt Nola Grace Gaardmand eller Martin Johansen.

  

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Redaktionen anbefaler
  • Kort: Her bor de ældre

    Få et overblik over, hvor der bor flest og færrest ældre. Og se, hvor antallet af ældre er steget med 43 pct. på bare fem år.

    Dagens tegning

    Den vakuumpakkede ældremad får kritik for sin kvalitet.

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her