Familie & Sundhed

Så meget tid bruger danskerne på at lave mad

Tjek her, om du er blandt de hurtige, når det gælder aftensmaden.

De mennesker, som bruger mest tid på at lave maden, sidder også ved middagsbordet i længere tid. Så tingene hænger sammen. Arkivfoto: Mie Brinkmann/Polfoto

Får du overstået tilberedningen af aftensmad på under 15 minutter, eller er du typen, der først bager tarteletter, koger høne og skræller friske asparges, så der let går over en time?

En ny undersøgelse af danskernes madkultur viser, at der er størst sandsynlighed for, at du tilhører den første kategori. Ca. en fjerdedel bruger under et kvarter i køkkenet for at få rodet noget aftensmad sammen. Og det er ofte de samme, der springer over, hvor gærdet er lavest og henter færdigvarer ned fra hylderne.

Den anden kategori, der bruger over en time til at tilberede aftenmåltidet, er sværere at finde. Kun fire pct. af dagligdagens kokke har så høje ambitioner. De fleste af os ligger et sted der imellem.

Det mest almindelige er, at vi bruger mellem 15 og 30 minutter på dagens vigtigste måltid. 68 pct. får maden på bordet i løbet af højest en halv time.

Tiden, vi bruger på at lave mad, hænger nøje sammen med, hvor meget af maden, vi vælger selv at lave.

Hvis det er helt og aldeles hjemmelavet, så bruger 40 pct. mere end 30 minutter på madlavningen, mens det kun gælder 21 pct. af dem, der "snyder" med en færdiglavet sovs eller forbagt tærtebund.

At det alligevel lykkes 60 pct. at få hjemmelavet mad på bordet på en halv time, skyldes, at rugbrødsmadder, som er danskernes mest populære aftensmad, også tæller med på lige fod med de varme retter.

Alderen har også indflydelse på, hvor meget tid du bruger. Jo ældre, des mere tid spenderes på tilberedningen af mad. Det er også blandt de 65-75-årige, der tilberedes mest mad fra bunden.

De enlige bruger ikke så lang tid på at lave mad. I alt spiste ca. en fjerdedel alene de dage, der blev spurgt til, og 40 pct. af dem fik overstået måltidet på under et kvarter.

De mennesker, som bruger mest tid på at lave maden, sidder også ved middagsbordet i længere tid. Så tingene hænger sammen.

Følg
Jyllands-Posten
Et ordentligt måltid?
Forsiden lige nu

JP mener: Dette er den virkelige bankskandale

Mangelfuld kontrol i kombination med potentielt kriminelle medarbejdere er en invitation til at efterprøve ”Murphys Love”, og Danske Bank har i denne sag krydset stort set alle.
Om temaet

Når ældre ikke længere selv magter at lave mad, tager kommunerne over. Men mange ældre er undervægtige, og maden er derfor af afgørende betydning for deres livskvalitet og sundhed. Jyllands-Posten sætter i denne artikelserie fokus på den mad, vi tilbyder vores ældre.


Har du input til serien? Kontakt Nola Grace Gaardmand eller Martin Johansen.

  

 

Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
TV
Redaktionen anbefaler
  • Kort: Her bor de ældre

    Få et overblik over, hvor der bor flest og færrest ældre. Og se, hvor antallet af ældre er steget med 43 pct. på bare fem år.

    Dagens tegning

    Den vakuumpakkede ældremad får kritik for sin kvalitet.

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her