Er det kvinderne eller mændene, der står i køkkenet?

Stadig flere mænd er begyndt at interessere sig for madlavning, men smitter det af i dagligdagen?

Artiklens øverste billede
Over 2.000 mennesker er over en 14-dages periode blevet udspurgt grundigt om gårsdagens aftensmåltid. Hvad de fik, hvem der lavede det, og hvordan det blev indtaget.

Billedet af den moderne mand med forklæde på og gryderne i kog er et, der først og fremmest bruges ved festlige lejligheder.

Når der er gæster, og menuen er interessant og spændende. Til daglig er det stadig mor, der tager tørnen med at få mad på bordet til den sultne familie.

Det for ligestillingen så nedslående budskab kommer fra en ny stor kortlægning af danskernes madvaner, som institutionen Madkulturen har foretaget i samarbejde med Københavns Universitet.

Over 2.000 mennesker er over en 14-dages periode blevet udspurgt grundigt om gårsdagens aftensmåltid. Hvad de fik, hvem der lavede det, og hvordan det blev indtaget.

Retfærdigvis skal det påpeges, at mændene er blevet flittigere til at lave mad til daglig, altså hvis de synes, det er sjovt.

Men stadig er det 74 pct. af de kvinder, der bor sammen med nogen, som står for at lave maden, mens det kun gælder for 51 pct. af mændene.

Og selv om der generelt er direkte sammenhæng mellem interesse for mad og hvem der er kokken i huset, så er der en del flere kvinder, som laver mad af pligt frem for interesse.

Næsten halvdelen af de kvinder, som overhovedet ikke interesserer sig for madlavning, laver alligevel mad, mens det kun gør sig gældende for 37 pct. af mændene.

I det hele taget er lyst-kulturen, hvor man kun beskæftiger sig med det, der er sjovt, også ved at vinde indpas i madlavningen, mener madsociolog ph.d. Christian Stenbak Larsen, lektor ved Global Nutrition and Health, Professionshøjskolen Metropol.

»Det er blevet så almindeligt, at vi skal have lyst til noget for at gøre det. Det er især kendetegnende for mænd, og så er det kvinderne, der skal samle op, der hvor lysten mangler. Den dag vi får ligestilling, og kvinderne kun laver mad af lyst, er vi dårligt stillet,« siger han.

Ser man på kønnene som helhed, altså både dem, der bor alene og sammen med nogen, så sætter 53 pct. af mændene mad til livs, som de ikke selv har været med til at lave, mens det kun gælder for 35 pct. af kvinderne.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.