Test af gratis antivirus: Hvilken beskytter dig bedst?

Uanset hvor forsigtig du er, når du surfer online, er du stadig i fare for at fange en grim virus eller anden malware. Hvis du ikke vil betale for en antivirus-app, så findes der også gratis alternativer, der vil beskytte dig. Vi testede AVG AntiVirus mod Bitdefender Antivirus og Microsoft Defender for at finde den bedste gratis antivirus.

Artiklens øverste billede
AVG AntiVirus, Microsoft Defender og Bitdefender Antivirus tester. Foto: altomdata.dk

Mange af disse byder endda på masser af funktioner, der skal beskytte din pc. Men er de for gode til at være sande, og hvordan fungerer de i forhold til den indbyggede beskyttelse, som Windows tilbyder? Vi har samlet tre af de mest populære, gratis antivirusprogrammer for at teste det.

Runde 1 – Funktioner

Defender har virus, malware og spyware-detektion samt fjernelse. Real-time beskyttelse overvåger dine downloadede filer. Der er ingen firewall. Skybaseret beskyttelse værner imod trusler, der er identificeret på andre brugeres pc’er. Det er præinstalleret med Windows og har ingen reklamer eller pop-op-vinduer, der tigger om opgraderinger.

Den gratis version af AVG har virus, malware og spyware-beskyttelse samt real-time sikkerhedsopdateringer.

Se også: Robotter går til kamp mod falske hjemmesider

I modsætning til Defender har den et plugin, der kan beskytte dig mod usikre links, downloads og e-mail-vedhæftninger. En gaming-mode (der sænker ressourceforbruget) er også skønt, men hvis du vil have firewall eller beskyttelse mod phishing, skal du betale.

Bitdefender har samme funktioner som AVG samt Autopilot-mode, der konfigurerer sikkerhedsindstillingerne automatisk, tillader opdateringer m.m. og har ingen irriterende pop-ops, men AVG’s gaming-mode giver den en fordel.

Vinder: AVG

Runde 2 – Brugervenlighed

Vi vil helst have vores antivirus-app til at være diskret og holde os beskyttet uden forstyrrelser. I den henseende har Windows Defender en stor fordel, hvis du kører den nyeste version af Windows, da den allerede er installeret og konfigureret.

Det er nemt at downloade og installere Bitdefender, og den scanner din pc under processen. Brugergrænsefladen er stømlinet og let at forstå, og Autopilot-indstillingen betyder, at du kan overlade det til appen at holde dig beskyttet. For at scanne specifikke filer, skal du bare trække dem over.

AVG’s brugergrænseflade har små simple indikationer, der fortæller dig, om din pc er beskyttet, og en stor knap der kan scanne dit system. Det er ikke helt så selvkørende som de andre, men installeringen er enkel. Du bliver opfordret til at installere et plugin til din browser, der kan beskytte dig, når du er online, men den prøver at ændre din standard søgemaskine og startskærm, og det kan vi ikke lide.

Uafgjort: Windows Defender og Bitdefender

Runde 3 – Virusscanning

I de seneste antivirus-sammenlignelige test (som er udført af et uafhængigt firma), blokerede Bitdefender succesfuldt 1618 ud af 1619 test-sager med en beskyttelsesrate på 99,9 %. AVG fangede ikke helt så mange med 1612 og 99,6 %.

Windows Defender fangede 1570 test-sager med en beskyttelsesrate på 97 %. Det er stadig højt, men ikke helt så godt som de andre to produkter i testen.

Se også: Vi beskytter vores pc, men ikke mobilen

Antivirustesten testede også programmer for falske markeringer – det er sikre filer, der fejlagtigt er identificeret som skadelige og blokeret af antivirusprogrammer. Både AVG og Bitdefender klarede testen uden nogle fejlagtigt blokerede filer eller hjemmesider, mens Windows Defender fejlagtigt blokerede23 sager. Mens AVG og Bitdefender (Bitdefender vandt med et mulehår) lå ret tæt, var Windows Defenders ydelse meget skuffende.

Vinder: Bitdefender

Runde 4 – Scanningshastigheder

På vores testmaskine færdiggjorde Windows Defender en Quick Scan på et minut og scannede 11.288 filer. Derefter udførte vi en dybere scanning på en fuld 100 GB harddisk, hvilket den klarede på 26 minutter og 42 sekunder. Derefter kom Bitdefender, og den første Quick Scan tog kun 49 sekunder.

Med den gratis version af Bitdefender er scanningsmulighederne en smule begrænsede, så vi trak hele vores 100 GB folder over på programmet for at scanne. Det tog 7 minutter og 10 sekunder, hvilket var en del hurtigere end Windows Defender.

AVG har ikke en Quick Scan- mulighed, selvom den tilbyder mange måder at konfigurere scanninger, så den tjekker kun de bidder af din pc, du vil have scannet. Det er tilrådelige med alle antivirusprodukter, så du er sikker på, at din pc er helt sikker. Vores dybe scan af 100 GB harddisken tog 9 minutter og 48 sekunder. Meget hurtigere end Windows Defender men ikke så hurtig som Bitdefender.

Vinder: Bitdefender

Runde 5 – Ressourceforbrug

Antivirussoftware kan være meget ressourcekrævende. Med Microsofts kendskab til Windows skulle man tro, at Defender ville have en fordel her. Mens vi udførte den fulde scanning, peakede den med 275 MB ram og et CPU-forbrug (en kraftig quad core Intel Core i7) på omkring 54,6 %. Når den ikke blev brugt, optog den152 MB ram.

Se også: Sikkerhed i Internet of Things

Bitdefender var meget mere ressource-intensiv. Når den ikke var i brug, brugte den ca. 180 MB ram, men når den scannede peakede den på 780 MB ram (selvom den lå på ca. 400 MB det meste af scanningstiden) og et CPU-forbrug der nåede 98 % med et gennemsnit på 70 %. Det er prisen at betale for hurtig scanning.

I mellemtiden var vi meget imponerede af AVG. Når den ikke var i brug tog softwaren ca. 130 MB ram og i brug kun omkring160 MB. Endnu bedre var det, at CPU-forbruget aldrig blev højere end 14 % – temmelig langt fra det tryk Bitdefender lægger på din pc.

Vinder: AVG

Og vinderen er…

Alle disse antivirusprogrammer har nogle fordele uanset, om det er Windows Defenders bekvemmelighed, Bitdefenders forrygende scanningshastighed eller AVGs hurtighed og lette ressourceforbrug. Hvis du vælger Bitdefender, kan du være sikker på, at din pc er så godt beskyttet, som det er muligt med et gratis program, og hvis du vælger at holde dig til Windows Defender, er du i det mindste beskyttet mod de fleste trusler.

Den overordnede vinder i denne test er dog AVG. Det har masser af funktioner, har en flot beskyttelsesrate og hæderlige scanningshastigheder. Det vi virkelig sætter pris på er dog, hvor få ressourcer, den kræver af din pc, når den kører i baggrunden eller endda, når den scanner din computer. Den beskytter din pc godt med næsten ingen påvirkning af ydelse – som alle gode antivirusprodukter, vil du næsten ikke opdage, at det er der.

Til slut er det værd at nævne, at du naturligvis får flere funktioner i fuldblod betalings antivirus-software.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.