Undgå snydemails fra svindlere
Vinder du nogle gange en konkurrence, som du ikke har deltaget i?
I en tid hvor hackerangreb ikke er usædvanligt, kan det nogle gange være en jungle at navigere rundt online og samtidig føle sig sikker. Specielt når man ikke er it-ekspert men gerne vil undgå, at andre kigger med eller stjæler ens personlige oplysninger. Men et nemt sted at starte, kan være ved at tage sine forholdsregler, når det kommer til e-mails.
De fleste er klar over, at der florerer tusindvis af fupmails på nettet, og det kan være svært at skelne de almindelige fra de falske. Men Forbrugerrådet Tænk har lavet en guide til, hvordan man nemmest undgår fælderne.
Ofte forsøger svindlerne at få fat i dine private oplysninger såsom password, brugernavn eller kontooplysninger. Det er vigtigt, at man aldrig svarer og deler oplysningerne med afsenderen.
En mail popper op, og der står, at du er den heldige vinder af en større sum penge. Det er et af de hyppigt brugte tricks, som skal få dig til at åbne mailen og oplyse private detaljer for at få din såkaldte gevinst udbetalt. Hvis du virkelig har deltaget i konkurrencen, skal du naturligvis have din præmie.
Men som oftest er der tale om svindel og tag derfor lige og overvej, om du har deltaget i nogen konkurrencer, før du overhovedet åbner mailen.
Et andet råd er at kigge på e-mailadressen, når du synes, at mailen virker mistænkelig, skriver Forbrugerrådet Tænk. Vær opmærksom på, om afsenderens navn og mailadressen stemmer overens. Eller hvis der er tale om en ”no-reply” adresse - som eksempelvis no-reply@vind.com.
De understreger dog, at denne slags adresser ikke nødvendigvis er lig med svindel, men at det kan være et tegn på, at afsenderen vil være anonym.
Og hvis afsenderen udgiver sig for at være et privat firma, så har de højst sandsynligt ikke en gmail eller hotmail, da firmaerne almindeligvis har deres eget domæne, som eksempelvis navn@firmanavn.com.
Et tredje råd handler om, hvordan man undgår spam i sin indbakke.
Hvis du er helt sikker på, at den modtagne mail er spam, så skal du ikke trykke på linket, som angiveligt framelder mailen. Hvis du trykker på linket bliver du nemlig ikke frameldt noget, men i stedet bliver der sendt en mail til afsenderen om, at du har læst mailen. Derefter vil du højst sandsynligt modtage mange flere mails, skriver Forbrugerrådet.
Hvis du vil have flere gode råd til, hvordan man undgår de mange fupmails, som er i omløb, så kan du læse videre på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside her.