Magisk mobilspil lader dig flyve som i en drøm

Folkene bag det millionsælgende mobilhit Monument Valley har skabt en virtual reality-oplevelse, der bogstaveligt talt vil få dig til at svæve af begejstring.

Artiklens øverste billede
Spillet starter på en klippeø badet i lyserød solnedgang. Screenshots fra spillet

Spil

Land’s End

Ustwo Games

Samsung Gear VR (kræver Samsung Galaxy-telefon samt headset), omkring 52 kr

Hvis du spiller gådespil på mobilen, er der en stor chance for, at du kender mobilspillet Monument Valley, der er blevet downloadet mere end 26 millioner gange og har vundet utallige priser for sit smukke, gennemtænkte design.

I det millionsælgende mobilhit skal du styre den lille prinsesse Ida gennem en række gådefulde labyrinter og umulige figurer, der bøjer de fysiske love på samme måde som trapperne i et M. C. Escher-maleri.

Du kan læse om Monument Valley lige her: Her er årets fem bedste mobilspil 2014.

Der er utvivlsomt mange af Monument Valleys millioner af fans, der godt kunne tænke sig at gå (eller svæve) en tur gennem mobilspillets farverige, gådefulde landskaber i stedet for bare at manøvrere igennem dem via pegefingeren på smartphonens skærm.

Og tænk – det kan faktisk næsten lade sig gøre.

Land’s End minder om Monument Valley på den måde, at man også her skal finde vej gennem gådefulde landskaber, som har deres helt egne, fysiske love.Firmaet bag, Ustwo Games, har nemlig skabt en forrygende smuk virtual reality-oplevelse, der minder en del om Monument Valley. Spillet hedder Land’s End, og det er i princippet også et mobilspil, men kan kun spilles iført virtual reality-headsettet Samsung Gear VR (som fungerer sammen med Samsung Galaxy-telefonen). Og sådan et headset er der ikke overvældende mange mennesker, der ejer endnu – for ellers ville Land’s End være meget mere omtalt. Det er nemlig en fabelagtig oplevelse, der fik mig til at tabe kæben af forbløffelse og begejstring flere gange.

Du kan læse mere om Samsung Gear VR i min artikel her: Gratis virtual reality hjemme i din egen stue

Land’s End minder om Monument Valley på den måde, at man også her skal finde vej gennem gådefulde landskaber, som har deres helt egne, fysiske love. Forskellen er, at man via virtual reality-masken befinder sig inde i landskaberne i Land’s End og kan se sig frit omkring i alle retninger. En magisk følelse.

Spillet starter på en klippeø badet i lyserød solnedgang. Man skal hverken bruge tastatur eller controller, men styrer sine bevægelser gennem omgivelserne ved at rette sit blik mod det lysende punkt i landskabet, man vil hen til. Og så svæver man derhen. Det er en fuldstændigt intuitiv og elegant udført styring, der hurtigt giver én fornemmelsen af at være en kropsløs ånd med en vidunderlig superkraft: Evnen til at flyve.

Og fornemmelsen af at have andre overnaturlige kræfter øges hurtigt: Undervejs gennem landskabet støder man på gåder, som skal løses ved at få store klippesten til at svæve gennem luften eller ved at sende stråler af neonfarvet lys i særlige mønstre gennem klippeformationerne. Det føles som at have fået telekinetiske evner. Faktisk har jeg aldrig prøvet et spil, der på samme måde gav mig fornemmelsen af, at styringen foregik inde i min egen hjerne. Illusionen opstår gennem det perfekte samspil mellem designet af bevægelserne kombineret med en yderst elegant komponeret lydside. En på alle måder imponerende bedrift.

Spillet har fem kapitler, der hver udgør deres eget unikke landskab, fra dybe dyk i underjordiske, fluorescerende huler til mavekildrende svæv i højhimlede, gyldne ørkener mellem mystiske stentårne.Spillet har fem kapitler, der hver udgør deres eget unikke landskab, fra dybe dyk i underjordiske, fluorescerende huler til mavekildrende svæv i højhimlede, gyldne ørkener mellem mystiske stentårne.

At udforske disse mystiske omgivelser er en forpustende smuk og vidunderligt opslugende oplevelse. Billederne, som ledsager denne artikel, giver kun et ganske blegt genskin af, hvordan det faktisk føles selv at være der. På den måde minder min anmeldelse her lidt om historierne om folk, der har set en UFO, og selv føler, de har haft en vild, kosmisk oplevelse badet i lys og overjordisk magi. Men på billedet dagen efter, som de nåede at tage med deres halvdårlige kamera, kan man kun se en sløv, gnidret lysplet på himlen. Så jeg kan kun opfordre: Prøv det selv!

Land’s End tager omkring halvanden time at spille igennem, og jeg nød hvert sekund så meget, at jeg tog hele turen igen dagen efter. Bagefter blev jeg overvældet af en intens lyst til at dele oplevelsen med andre mennesker, fordi den føltes så banebrydende og opløftende.

Man kan tage sig lige så god tid i spillet, som man vil, hvilket giver det en meditativ (men langt fra kedelig!) og nydelsesfuld karakter. Og der er øjeblikke af så intens poesi, at det føles som en spirituel oplevelse.

Land’s End er noget så sjældent som et kosmisk computerspil, der vil blive stående som en af de mest poetiske og opløftende digitale oplevelser, jeg har haft i årevis.

Land’s End release-trailer her.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.