Husker du disse spil? Nu ligger de online

Internet Archive har frigivet 900 klassiske arkadespil, som man kan spille ganske gratis fra sin browser.

Artiklens øverste billede
De gode gamle arkadespil er tilbage. Og man kan spille dem ganske gratis via internettet.

Da jeg var omkring 10 år, var jeg på sommerferie i Sverige med familien, hvor vi boede på en campingplads nær søen Vänern. Her oplevede jeg min første romance. Ikke med en sød svensk flicka, men derimod et arkadespil kaldet ”P.O.W.: Prisoners of War”, der som de fleste computerspil fra 80’erne havde et afsindigt simpelt gameplay. Ikke desto mindre var jeg fuldstændig fortabt i det.

I spillet styrer man en militærfange, der slipper fri fra sin fængselscelle og skal skyde, sparke og slå sig gennem fjenderne og deres ledere og til sidst undslippe basen, og hver eneste gang, jeg fik tigget mig til en femmer eller en tier, spænede jeg straks op til grillbaren, hvor spillet stod, og tæskede løs på knapperne. Jeg gennemførte aldrig og forlod Sverige med et knust hjerte.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her

Så da jeg hørte, at amerikanske Internet Archive havde lagt over 900 forskellige klassiske arkadespil fra 70’erne og 80’erne op på sin side, dukkede ”P.O.W.” straks op på den indre lystavle igen. Var det muligt? Men ak nej, ”P.O.W.” var ikke på listen, men skuffelsen fortog sig hurtigt, da jeg opdagede andre retro-fund, som har slugt tusindvis af timer i mine teenageår, heriblandt ”Golden Axe”, ”Outrun”, ”Pang”, ”Ghouls ’N Ghosts”, ”Super Hang On”, ”Double Dragon og Street Fighter II”.

Tastatur-tortur

Man spiller direkte i browseren (Internet Archive anbefaler Firefox), og det fungerer ikke altid helt gnidningsfrit. For det første er der styringen. Har man en gamepad eller et gammelt joystick, kan man selvfølgelig slutte det til, men er man typen, der ikke længere bruger en halv nat på at gennemføre en svær bane i et computerspil, må man nøjes med tastaturet og alle dets begrænsninger.

Golden Axe.

Helt i arkadespillets ånd trykker man 5 for at indsætte penge for at starte et spil, mens 1 indikerer, at man vil spille 1 player, og 2 er lig med 2 player. Man styrer med piletasterne, mens Control, Alt, Shift og Space gør det ud for diverse knapper. I et spil som ”Street Fighter II” skal man dog også bruge Z og X, hvilket gør det ret kompliceret at hitte rede i.

»Ud af de knap 900 arkadespil er nogle af dem i ret dårlig stand, og andre har problemer med styringen, der bare ikke kan oversættes til et tastatur eller selv en joypad,« skriver Jason Scott, en af folkene bag Internet Arcade, i et blogindlæg.

Pang.

Det er vigtigt at slå din computers genvejstaster fra, da du ellers risikerer at forlade spillet, hver gang du eksempelvis holder control og venstre piletast nede samtidig, især på Mac. Alternativt kan man oprette en ny brugerkonto og slå alle genvejstaster fra. Man kan også trykke på tab-tasten, når man er kommet ind i spillet, hvorefter man kan ændre på, hvordan man styrer, men desværre kan man ikke gemme indstillingerne.

Lyden er i første omgang slået fra, så for at slå den til skal man trykke på ”Unmute” under skærmen og derefter genindlæse siden i browseren. Det er bøvlet, men det hele værd.

Bevarer internettets indhold

Bag arkadespils-slaraffenlandet står det digitale nonprofitbibliotek Internet Archive, der forsøger at sikre, at internettets fortid ikke forsvinder ved at gemme digitalt indhold på samme måde, som vi gemmer bøger og andre værker.

Man kan blandt andet finde gamle versioner af over 400 milliarder hjemmesider på Wayback Machine, så man eksempelvis kan se, hvordan jp.dk så ud i 1997, ligesom man kan få gratis adgang til millioner af e-bøger, musik, videoer og altså nu også computerspil. Fælles for det hele er, at der ikke længere er nogen ophavsrettigheder over indholdet, der derfor kan lægges til fri offentlig afbenyttelse.

I dag er computerspil langt mere sofistikerede og overbevisende, hvad angår grafik, lyd, stemning og gameplay, men der er tilsyneladende noget helt særligt over de enkle, men ofte ganske originale retrospil. Så da Internet Arcade blev lanceret i november, blev siden hurtigt oversvømmet af tusindvis af computerspilsentusiaster på et langt ridt ned ad mindernes allé til en sådan grad, at nogle af de mest populære spil begyndte at køre langsommere.

OutRun.

»Mange folk vil flokkes til de spil, de kender og måske ikke har spillet i årevis. De vil tage et par spil, få en røvfuld, smile og vende tilbage til deres nyhedssider. Jeg håber, at nogle få andre vil finde spil, de aldrig har hørt om, med regler, de er nødt til at finde ud af, og måske vil flere folk spille disse spil i de kommende måneder, end der var folk, der spillede dem i deres ”rigtige” levetid,« skriver Jason Scott i sit blogindlæg.

Det bliver aldrig det samme at sidde foran en snoldet Macbook Air som at stå foran arkadespillets enorme silhuet, mens man udviklede klohånd af at gribe intenst om det alt for lille joystick, men nostalgien siver stadig ud af skærmen. Og for en stund, mens jeg hamrer løs på control-knappen for at smadre orker i ”Golden Axe”, er det, som om jeg er tilbage på mit teenageværelse, hvor seks-syv gutter stimledes sammen om en Amiga 500 og to joysticks, og pludselig opdager jeg, at der er gået to timer. Nu er du advaret.

Find spillene her

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.