Kro politianmeldt for at anvende kongekronen

Rigsarkivet har anmeldt jysk kro for misbrug af kongekronen.

Artiklens øverste billede

Så gik den ikke længere for Grønhøj Kro, der ligger lidt syd for Viborg og som udover den almindelige krodrift blandt andet også rummer Morten Korch-museet.

Ejeren er nu af Rigsarkivet blevet politianmeldt for misbrug af den lukkede kongekrone, og det sker efter at han har siddet et par rykkere fra Rigsarkivet overhørig.

Kroen er blandt de danske kroer, der indtil 1912 var kongeligt privilligerede og dermed havde tilladelse til at bruge den lukkede krone overalt.

Systemet med de særligt kongeligt privilegerede kroer blev ophævet ved lov allerede i 1912 - og dermed blev det forbudt at bruge den lukkede krone, der opfattes som et beskyttet varmemærke, der kun må anvendes af staten og af kongehuset.

Men ingen har reelt håndhævet forbuddet før i de seneste år.

Brugen af den lukkede krone er forbudt. En overtrædelse af forbudet kan medføre politianmeldelse - og der er hvad der er sket for Grønhøj Kro ved Vivorg.

Jyllands-Posten kunne i oktober 2013 meddele, at indehaveren af Fanø Krogaard, Jan Færch, i et brev fra daværende rigsarkiver Nils Georg Bartholdy, blev pålagt at bringe brugen af kongekronen til ophør. Skete det ikke ville han blive politianmeldt for overtrædelse af straffelovens paragraf 132.

Ejeren af Grønhøj Kro, Gregers Laigård, har ikke umiddelbart tænkt sig at fjerne den lukkede krone fra skilte, brevpapir og andre steder, hvor den er i brug.

"Nej, jeg har ikke tænkt mig at gøre noget. Det her handler om et stykke dansk kulturarv, som vi skal værne om. Det drejer sig jo ikke om noget, der er giftigt eller på anden måde farligt, men et stykke dansk historie", siger han til Jyllands-Posten.

Kroejeren er i henhold til straffelovens paragraf 132, der kan udløse dagbøder, blevet bedt om at fjerne kronenerne straks. Blandt andet fra en stor sten med kroens navnetræk og fra virksomhedens webside.

Gregers Laigård erkender, at det faktum, at han ikke umiddelbart agter at fjerne kronerne fra Grønhøj Kro, også for ham handler om "et ønske om at udstille systemet".

"Det her strider imod enhver form for fornuft", siger han og afventer næste skridt fra myndighederne.

På Fanø Krogaard siger Jan Færch - der ikke er blevet politianmeldt, men var den første, der i nyere til fik en hilsen fra Rigsarkivet - til Jyllands-Posten:

"Det er jo totalt tåbeligt og jeg kan forsikre, at vi er nogle kroejere, der følger sagen omkring Grønhøj Kro meget nøje. Vi bakker 100 pct. op omkring kroejeren og er klar til at hjælpe ham, hvis der bliver behov for det."

Den åbne krone - som den der anvendes på Schackenborg Slotskro - er lovlig og kan fortsat anvendes.

Grønhøj Kro opnåede sit kongelige privillegium i 1848 og har været i Laigård-slægtens eje siden 1864.

Udover krodriften omfatter Grønhøj Kro og flere udstillinger og små museer. Blandt disse Morten Korch-museet og en bygning er indrettet til museum for de såkaldte kartoffeltyskere, der kom til landet i 1756 og blandt andet slog sig ned ved Viborg og grundlagde landsbyen Grønhøj.

I en af sine noveller skildrer Steen Steensen Blicher i øvrigt et voldsomt slagsmål, der fandt sted på netop Grønhøj Kro.

Samme Blicher ligger i dag begravet på kirkegården i Spentrup, der ligger tæt på Hvidsten, hvor den berømte kro også er tidligere kongeligt privilegeret og derfor flittig anvender den lukkede kongekrone.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.