Kroer holder fast ved kongekronen

Kongekrone skulle fjernes ved årsskiftet, men de færreste følger umiddelbart påbud.

Artiklens øverste billede
Kronen optræder adskillige steder på Fanø Krogaard

Allerede i 1912 bortfaldt betegnelsen Kgl. Privilegeret Kro og dermed retten til at anvende den lukkede kongekrone i kroens logo.

Men mange danske kroer fortsatte med at bruge både betegnelsen og kronen. Dette blandt andet ud fra den holdning, at der er tale om et stykke dansk kulturarv.

I efteråret 2013 modtog ejeren af Fanø Krogaard, Jan Færch, et brev fra Rigsarkivet i hvilket man krævede at han straks ophørte med at bruge kronen på skilte og andre steder.

Hvidsten Kro hører til blandt de tidligere priviligerede kroer, der anvender kronen i dens logo.

Det var - og er - Jan Færch ikke indstillet på - og den holdning deler han med flertallet af de danske kroer, som Jyllands-Posten har været i kontakt med i de seneste dage.

Ronny Andersen, der er heraldisk konsulent i Rigsarkivet, har ikke umiddelbart et bud på, hvor mange kroer, der har fulgt påbudet - om nogen.

"Vi er ikke opsøgende i forbindelse med denne sag. Vi reagerer kun, hvis vi får kendskab til misbrug af kronen. Vi havde i november 2013 et møde med kroernes brancheorganisationer," siger han til Jyllands-Posten og tilføjer at mødet blev holdt på initiativ af brancheforeningerne.

"Efterfølgende blev der efter aftale med foreningerne sendt et rent oplysende brev ud til deres medlemmer, så de var klar over, hvad sagen drejede sig om.

Indgår den lukkede krone i en "fast installation" som f.eks. som her på Hvidsten Kro er den formentlig ikke omfattet af kravet om fjernelse.

Dette brev er af mange blevet opfattet som et slags påbud, hvad det ikke var. Dels var det en historisk redegørelse for udviklingen på området, dels en anbefaling til, hvad kroerne kan gøre rent praktisk i denne forbindelse."

Ronny Andersen oplyser, at der i løbet af 2014 har der været i alt tre sager om kroers retsstridige brug af kongekronen.

"Derudover har en enkelt kro selv rettet henvendelse og fået råd og vejledning i forbindelse med design af et logo med en åben krone, som jo er fuldt lovlig at anvende, siger han og slutter:

"Får vi kendskab til misbrug af kronen, så henvender vi os til kroen og anmoder om at den fjernes fra skilte og andet. Sker det ikke modtager de en rykker og ignores denne også, så bliver overtrædelsen politianmeldt."

Sekretariatschef i Danmarks Restauranter og Cafeer, Jørgen Køningshøfer, oplyser, at man sidste år efter et møde med Rigsarkivet orienterede organisationens medlemmer om reglerne.

"Og det var det. Siden har vi intet hørt og vi har ikke noget indtryk af, om påbudet generelt følges eller ignoreres", siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at Rigsarkivet har inviteret til et opfølgningsmøde senere på måneden.

Fanø Krogaard fik 22. oktober 2013 besked på at fjerne kronen. Det er endnu ikke sket.

Sagen begyndte den 22. oktober 2013, da ejeren af Fanø Krogaard, Jan Færch, modtog et brev fra den tidligere heraldiske konsulent i Rigsarkivet Nils G. Bartholdy.

I brevet blev han pålagt at ophøre med at bruge betegnelsen Kgl. Privilegeret Kro og den lukkede krone.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jan Færch, der i øjeblikket ferierer i Thailand, men han har flere gange over for Jyllands-Posten understreget, at han ikke agter at følge påbudet, og at han imødeser en eventuel udvikling i sagen med sindsro.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.