Kroer får et år til at fjerne kongekroner
Rigsarkivet har tilskrevet samtlige berørte kroer og udstukket retningslinjerne
tidligere kongeligt privilegeret" kro.
Kronen skal væk fra fristående eller hængende skilte og det samme gælder kroernes websider.
Det fremgår af en skrivelse fra Rigsarkivet, der netop er sendt til samtlige kroer, der tidligere nød det kongelige privilegium og som derfor havde ret til at anvende kongekronen.
Redegørelsen er udarbejdet af Rigsarkivets heraldiske konsulent Nils Georg Bartholdy.
Bortfaldt i 1912
Betegnelse "kongeligt privilegeret kro", og de beføjelser der fulgte med, bortfaldt i 1912 og det samme gjorde retten til at anvende kronen.
Siden har staten adskillige gange skredet ind over for misbrug af kronen. En anvendelse af denne betragtes som en overtrædelse af straffelovens paragraf 132, der handler om misbrug af kendetegn, der tilhører en offentlig myndighed.
Myndighederne har været meget restriktive i nogle perioder, mens man i andre perioder har indtaget en mere afslappet holdning.
Brev til Fanø Krogaard
Den aktuelle sag tog sin begyndelse, da Jyllands-Posten den 28. oktober 2013 kunne oplyse, at Jan Færch, der blandt andet driver Fanø Krogaard, havde modtaget et pålæg dels om at ophøre med at anvende betegnelsen "kongelig privilegeret kro" og dels fjerne kongekronen.
Det pålæg undrede kroejeren, der siden har meddelt, at han - trods påbudet - ikke umiddelbart har til hensigt at fjerne kronen og andet, men at han afventer situationen.
Har ikke ressourcer
Nils Georg Bartholdy meddeler, at Rigsarkivet ikke har ressourcer til et gennemføre en systematisk kontrol af brugen af f.eks. kongekronen, men at man reagerer prompte, hvis man modtager en henvendelse om misbrug.
Rigsarkivet understreger dog, at man meget gerne assisterer den enkelte kro, hvis man er i tvivl om reglerne.
Kronerne skal som nævnt være væk inden udgangen af 2014.
Nogle kroner kan blive
Dog er Rigsarkivet af den opfattelse at f.eks. indmurede eller andre nagelfaste kroner, der er sat op før 1912 kan forblive på deres plads, idet disse opfattes som kulturminder.
Brug af åbne kroner
Mener en kroejer, at det fortsat er ønskeligt at anvende en krone sammen med betegnelsen "Tidligere kongeligt privilegeret kro" er der faktisk en reel mulighed.
Det er nemlig den såkaldt lukkede krone, der tilhører staten. Brugen af en åben krone er fuldt legalt - og et eksempel på dette kendes blandt andet fra Schackenburg Slotskro.
Ordet er dit?
Hvad mener du om, at de tidligere priviligerede kroer skal fjerne de lukkede kroner, ændre skilte m.v.?