Kunstmuseet Arken henter Marie Nipper som ny direktør

Fredag udpegede kunstmuseet Arken en ny direktør efter en turbulent periode med hård kritik af den afgående direktør.

Artiklens øverste billede
Marie Nipper kommer fra en stilling som direktør på Copenhagen Contemporary. Fra 1. august bliver hun direktør på kunstmuseet Arken. Foto: Petra Kleis

»Jeg kunne ikke drømme om at efterlade Arken uden en ny kaptajn om bord.«

Sådan lød det i begyndelsen af februar, da Christian Gether, direktør på Kunstmuseet Arken i 25 år, annoncerede sin afgang efter flere måneders kritik af arbejdsmiljøet på museet. Nu kan han snart forlade skibet.

Fredag annoncerede Arken, at man har fundet en ny direktør, der dog først tiltræder 1. august. Valget er faldet på 42-årige Marie Nipper, som kommer fra posten som direktør på Copenhagen Comtemporary, et af Skandinaviens største kunstcentre for samtidskunst.

Marie Nipper siger i en pressemeddelelse, at hun »ser frem til at være med til at tegne fremtiden for Arken«:

»Det er ingen hemmelighed, at museet står i en hård tid både organisatorisk og økonomisk. Men Arken er et helt unikt museum, hvis arkitektur og placering giver nogle muligheder, som man ikke finder andre steder. Jeg ser frem til at samarbejde med museets bestyrelse og de mange dygtige medarbejdere om at skærpe Arkens kunstfaglige profil yderligere samt til at videreudvikle de unikke muligheder, der er for at præsentere kunst i landskabet omkring museet.«

Afsløringer i november

Jyllands-Posten kunne i november afsløre, at 20 anonyme medarbejdere havde klaget til Arkens ledelse og bestyrelse over et »psykisk terroriserende« arbejdsmiljø præget af trusler, nedsættende og sexistiske bemærkninger og manipulation.

Klagen var rettet mod en leder i laget lige under Christian Gether. Han fratrådte kort efter, og konsulentfirmaet Crecea blev hyret til at gennemføre en undersøgelse af arbejdsmiljøet. Resultaterne, som blev lagt frem i januar, viste, at halvdelen af Arkens godt 100 ansatte gennem 18 måneder havde været vidner til krænkende handlinger, bl.a. »truende adfærd, fratagelse af arbejdsopgaver, tidspres, direkte/indirekte trusler om fyring og uønsket seksuel opmærksomhed«.

Efterfølgende skrev de 20 medarbejdere et nyt brev til bestyrelsen, hvor de udtrykte bekymring for, at ledelsen ikke var optaget af reel forandring.

I samme forbindelse sendte de 20 anonyme medarbejdere endnu et brev til bestyrelsen, hvor de udtrykte deres mistillid til ledelsen, som ifølge underskriverne mest af alt er optaget af museets ry og rygte og ikke reelle forandringer.

»Den nuværende situation afspejler, at vi har en øverste leder, der opererer med en meget hierarkisk ledelsesstil, og som ikke ønsker dialog,« lød det. Det blev afvist af Christian Gether, som mente, at museet var »inde i en rigtig god helingsproces«.

»Man kan ikke sige, at alle problemer er løst nu, det tager noget tid. Man skal prøve at finde sig til rette i den nye situation, som er, at der er kommet en hel masse arbejdsmiljømæssige problemer frem. På den anden side er det udtryk for et fantastisk engagement fra medarbejderne, at de er så ærlige og kommer frem med deres kritikpunkter, så vi kan løse dem i fællesskab,« sagde han til Jyllands-Posten i februar.

Efterfølgende skrev Politiken, at Gether i sin tid som direktør har købt tre værker til museet fra sin søns galleri. Det fik direktøren og bestyrelsesformanden til at annoncere, at man ville indføre habilitetsregler.

Tredje direktør

Arkens bestyrelsesformand, Eva Hofman-Bang, kalder Marie Nipper »en leder med stor national og international erfaring«.

»Marie Nipper tør tænke visionært og udviklende, samtidigt med, at hun ledelsesmæssigt besidder de kompetencer, der er nødvendige for, at Arkens organisation kan komme godt videre,« siger hun i pressemeddelelsen.

Marie Nipper er uddannet mag. art i kunsthistorie og har været direktør på Copenhagen Contemporary i København siden 2018. Hun er tidligere Artistic Director og Senior Curator på Tate i Liverpool samt overinspektør på Aros i Aarhus.

Dertil kommer, at hun sidder i bestyrelsen hos bl.a. Tivoli A/S og Bikubenfonden. Marie Nipper er den tredje direktør på Arken, der ligger i Ishøj på den københavnske Vestegn. Museet åbnede i 1996 med Anna Castberg som direktør. Hun blev dog fyret, efter at Jyllands-Posten afslørede, at hun havde løjet om sine meritter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.