Annonce
Kultur

Chikaneanklaget kulturprofil beskyldt for at lække Nobel-vindere: »Hvis du tør, kan du jo satse penge«

Han er anklaget for overgreb og magtmisbrug, men nu beskyldes han også for læk.

Da den daværende permanente sekretær for Det Svenske Akademi Peter Englund i 2014 afslørede vinderen af Nobelprisen i litteratur, vidste flere på forhånd, at prisen ville gå til Patrick Modiano. Arkivfoto: Anders Wiklund/AP

Noget tyder på, at andre end den inderste kreds vidste det.

Vidste, at den franske forfatter Jean-Marie Gustave Le Clézio ville få Nobelprisen i litteratur i 2008. For kort før tildelingen begyndte forfatterens odds at rasle ned, og faktisk var faldet så voldsomt, at Ladbrokes valgte at lukke ned for væddemålet. 

Dengang sagde Horace Engdahl, den permanente sekretær for Det Svenske Akademi, som udpeger vinderen, at han havde mistanke om en læk. Han pegede på en teknisk læk, at akademiet var blevet hacket, da han ikke kunne forestille sig, at nogen indefra havde kunnet begå et sådan forræderi.

Det svenske hof: Vi fandt ikke skandaleramt kulturprofil »værdig« til kongelig medalje

Men nu retter mistanken sig mod den såkaldte kulturprofil, som er kommet i mediernes søgelys efter anklager om grov chikane, magtmisbrug og overgreb fra 18 kvinder. Manden, som blev tildelt en kongelig orden i 2015 og hvis hustru er medlem af akademiet, skal ifølge tre kvinder, som Dagens Nyheter har talt med, på forhånd have afsløret navnene på vindere af Nobelprisen i litteratur.

Det gælder ifølge kvinderne bl.a. Elfriede Jelinek i 2004, Harold Pinter i 2005 og Patrick Modiano i 2014. Kulturprofilen skal i øvrigt også have påstået, at han var indblandet i prisen til Jean-Marie Gustave Le Clézio.  

En kvinde, som i 2014 arbejdede på kulturprofilens etablissement, som de svenske medier blot omtaler som Klubben, fortæller, at hun sad på kontoret to dage før, navnet på årets vinder blev offentliggjort.

»Han kom ind og spurgte, om jeg ville vide, hvem som ville få den (prisen, red.) Jeg gav ham et blik, som om jeg ikke troede på ham, og så sagde han, at det var Patrick Modiano. Og at "hvis du tør, kan du jo satse penge," hvilket jeg ikke gjorde.«

Den tidligere permanente sekretær for Det Svenske Akademi Peter Englund siger til Dagens Nyheter, at han i 2014, hvor Patrick Modianos odds pludselig styrtdykkede, og der blev talt om en mulig læk, hørte forlydender om, at det kunne være kulturprofilen.

»Der var en artikel i fransk presse – så vidt jeg husker i avisen Le Monde – som tydeligt pegede i retning af hr. Kulturprofilen. Jeg havde en samtale med ham, men han benægtede alt. Og jeg talte med hans hustru, som reagerede, som hun plejer at gøre, når nogen form for skygge risikerer at falde over Kulturprofilen. Hun gik til meget aggressive modangreb, og så slap jeg spørgsmålet.« 

Nobel-akademi om anklaget kulturprofil: Medlemmers døtre og hustruer blev også udsat for »uønsket intimitet«

Efter historierne om mandens overgreb har akademiet kappet alle bånd til manden.

Historierne går videre end uønskede berøringer. Voldtægt og fysisk vold hører også til beretningerne. Mange af overgrebene skal være foregået i Det Svenske Akademis lejligheder i Stockholm og Paris. Adskillige af kvinderne fortæller, at de ønskede at komme frem i kulturbranchen og derfor overskred deres egne grænser, ligesom han ifølge flere var god til at spotte kvinder, der befandt sig på et sårbart sted i livet.

Det Svenske Akademi har igangsat en undersøgelse af, hvorvidt kulturprofilen på nogen måde - direkte eller indirekte - kan have påvirket akademiets uddeling af priser, stipendier eller anden finansiering.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her