Og så kom der ellers gang i den på rådhuset

Skimmel, vildskov og fortætning. Sager, der har været på dagsordenen længe, lader til pludselig at rykke afgørende på sig. Men der er jo også både budgetforhandlinger og et valg i farvandet.

Artiklens øverste billede
Byline foto af medarbejder pΠJyllands-PostenPΠfoto ses: Jacob Haislund Rasmussen

Det har været nogle travle dage i Aarhus Kommune på det seneste. Det er, som om der pludselig er kommet et voldsomt skred i sager, der har tumlet rundt inde bag murene gennem måneder, ja, ligefrem år.

Lad mig begynde med den hektik, som udviklede sig, da JP Aarhus i denne uge viste interesse for fund af råd og skimmelsvamp i bunden af gamle pavilloner i syv aarhusianske daginstitutioner.

I en indstilling fra forvaltningen i Børn og Unge lægges der op til, at man fra 2024 afsætter godt 44 mio. kr. til at rive de syv pavilloner ned og bygge nye lokaler til de pågældende institutioner. Særligt tre af pavillonerne kræver handling, lod forvaltningen forstå.

»Der skal handles snart, da børn og voksne kan risikere at blive eksponeret for en for høj koncentration af fugt og skimmelsvampevækst, som på sigt kan have sundhedsmæssige konsekvenser,« skrev den om pavilloner, der skal fraflyttes i løbet af et til to år.

Hvis mine børn tilbragte deres dagligdag i sådan en pavillon, ville jeg ærlig talt ikke være betrygget af, at indeklimaet er fint i nogle lokaler et andet sted i byen.

Jacob Haislund, redaktør på JP Aarhus

Og handlet det blev der godt nok lige pludselig. Når de næste linjer læses, er det værd at huske, at de omtalte syv pavilloners forfatning har været på dagsordenen i børne- og ungeudvalget siden april.

Fredag formiddag gik der så en mail ud til dagtilbudslederne i de syv institutioner, hvor nogle ledere slet ikke var bekendt med problemerne. I dagsordenen til det kommende møde i børne- og ungeudvalget bærer dokumentet denne titel:

»Mulig pressefokus på genopretning af 7 pavillon-bygninger – Information om jeres bygninger«.

Dagtilbudslederne blev opfordret til fredag at sende forældre til børn i institutionerne et vedlagt skriv, hvor det bl.a. fremgår, at råd og skimmel er under bygningerne og ikke inde i dem. Og at »der bliver løbende holdt øje med bygningerne for at følge udviklingen. Det er således med rettidig omhu, at der søges penge til at få erstattet byggerierne«.

I en af de pågældende institutioner foretog kommunen i 2019 – da man tilfældigt opdagede svamp i forbindelse med udbedring af en brandskade – målinger af indeklimaet. Da den måling ikke fandt spor af skimmel indendørs, vurderede man, at der ikke var behov for at teste de øvrige seks skimmelramte pavilloner indvendigt.

Det er i mine øjne en mærkværdig konklusion at ende med. Hvis mine børn tilbragte deres hverdag i sådan en pavillon, ville jeg ærlig talt ikke være afgørende betrygget af, at indeklimaet er fint i nogle lokaler et andet sted i byen. Også selv om der ikke er konstateret synlige tegn på eller lugt af skimmel indenfor.

Konklusionen var da heller ikke mere nagelfast, end at forvaltningen fredag eftermiddag – som en reaktion på bekymringer for indeklimaet – meddelte, at man nu har besluttet at teste indeklimaet i alle de berørte pavilloner. Det er det eneste rigtige at gøre.

Sagen om de skimmelramte dagtilbudspavilloner er ikke den eneste, som pludselig kom i skred i denne uge. Eksempelvis er det lykkedes partierne i byrådet langt om længe at finde et leje, man kan enes om for Moesgaard Vildskov. Projektet, som blev vedtaget i 2019 og har været genstand for debat lige siden, lander uden indhegning og vilde dyr, er S, V og SF med projektets ophavskvinde, Liv Gro Jensen, på holdet blevet enige om.

Og så bød ugen også på en pludselig og ganske interessant udvikling i hele debatten om fortætning i Aarhus. Hvor der tidligere syntes at være konsensus om at bygge i bymidten, har der nu materialiseret sig et flertal, som vil bremse fortætningen. Det vil R, SF, V, DF og EL. Og selv om borgmester Jacob Bundsgaard (S) ikke rigtig kan forstå, hvad SF og V egentlig foreslår, når de vil ændre linje og byudvikle mere i oplandet, skal der nok være nogle borgere i byen, som sætter pris på de nye toner. Nu bliver det spændende at se, hvad tilkendegivelserne betyder i praksis.

Således forløb endnu en begivenhedsrig uge i Aarhus. Og mon ikke en ny venter, når partierne på rådhuset i slutningen af den kommende uge skal sætte deres budgetaftryk, inden kommunalvalgkampen for alvor går i gang?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.