Kaos i lufthavne og globalt oprør mod Trumps indrejseforbud

USA's præsident har forbudt folk fra overvejende muslimske lande at rejse ind i landet. Beslutningen har skabt kaos og oprør både i ind- og udland.

Artiklens øverste billede
'Lad dem komme ind,' står der på skiltet, som en kvinde holder i lufthavnen i Los Angeles i kølvandet på Trumps beslutning om ikke at lukke folk fra en række muslimske lande ind i USA. Foto: Reed Saxon/AP

Fredag satte USA's præsident, Donald Trump, sin underskrift på et præsidentielt dekret, der skal holde »radikale, islamistiske terrorister« ude af landet. Dekretet medfører omfattende stramninger i USA's udlændingepolitik. Bl.a. vil folk fra overvejende muslimske lande blive nægtet adgang til USA.

Beslutningen har skabt kaos og stort politisk røre - både i USA og i resten af verden.

Først og fremmest var der forvirring ved de amerikanske grænser, fordi de var uklart, hvem der var nægtet adgang. Desuden vidste man ikke, hvad man skulle gøre ved de mennesker, der uheldigvis befandt sig i luften på vej mod USA, da Trump satte sin underskrift.

Flere er derfor blevet tilbageholdt i amerikanske lufthavne. Det gælder også mennesker med amerikansk visum og mennesker med arbejdstilladelse i USA. To af de op mod 12 mennesker, der blev tilbageholdt i J.F.K. Lufthavn i New York lørdag, var irakere, der havde arbejdet for det amerikanske militær under krigen i Irak. Beslutningen gælder rejsende med pas fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen, skriver The Independent.

En dommer i New York rettede imidlertid en kendelse mod Trumps beslutning, og det blev forlangt, at folk, der er tilbageholdt i amerikanske lufthavne, bliver givet midlertidig opholdstilladelse.

Men beslutningen har også fået flere politikere og internationale organisationer til at ytre deres utilfredshed over stramningerne.

FN og organisationen International Organization for Migration har opfordret Trump til at fortsætte med at tilbyde asyl til mennesker på flugt fra krig og forfølgelse, da det amerikanske system for bosættelse af flygtninge er helt vitalt.

»Flygtninge og migranters behov har aldrig været så store, som de er nu, og det amerikanske bosættelsesprogram er et af de vigtigste i verden,« udtaler de to organisationer.

Al Jazeera fortæller, at Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, også har taget afstand fra Trumps beslutning.

»Regionale problemer løses ikke ved, at man lukker døren i hovedet på folk,« udtaler Yildirim.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, har også tilkendegivet sin utilfredshed over Trumps beslutning.

»At modtage flygtninge fra krig og folk, der flygter fra undertrykkelse, er en del af vores pligter,« udtaler han. 

Organisationen The International Refugee Assistance Project har ifølge The Independent udtalt:

»Beslutningen er forræderi mod de fundamentale, amerikanske værdier, der lyder, at man byder folk på flugt velkommen. Det amerikanske flygtningeprogram er essentielt for USA's udenrigspolitiske relationer og nationale sikkerhed. At afvise immigranter er det samme som at afvise amerikansk, humanitær lederskab.«

Herhjemme har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kaldt beslutningen uklog.

»Trumps gruppebeslutning om at blokere folk fra bestemte lande er uklog. Vi skal dømme og møde hinanden som individer,« skriver han på Facebook.

Men også internt i USA vækker indrejseforbuddet vrede.

I lufthavnene over hele landet var hundredvis af vrede demonstranter mødt op. De forlangte, at de mennesker, der blev tilbageholdt, skulle have adgang til USA. Flere frivillige advokater var også mødt op for at bistå de tilbageholdte i bl.a. Washington D.C. Og New York. 

I Minneapolis' lufthavn demonstrerer en lille pige og hendes mor mod Trumps indrejseforbud. På skiltet står der 'alle er velkomne.' Foto: David Joles/AP

Hillary Clinton, der stillede op med Trump ved præsidentvalget i 2016, tweetede:

»Jeg står bag de mennesker, der er samlet i aften for at forsvare vores værdier og vores forfatning. Det her er ikke, hvem vi er.«

Virginias guvernør, Terry McAuliffe, der er demokrat, talte til de fremmødte demonstranter i lufthavnen i D.C. Her sagde han bl.a.:

»Jeg vil minde alle om, at vi er land af immigranter. Diskriminerende taktikker kommer til at fostre had.«

Donald Trump selv forsvarer dog sin beslutning. Lørdag udtalte han:

»Det virker rigtig fint. Man kan se det i lufthavnene, man kan se det alle steder.«

Han har i øvrigt understreget, at det ikke er et direkte muslimsk forbud, men at beslutningen skal begrænse tilgangen af flygtninge.

Mellem 100 og 200 mennesker er tilsyneladende blevet tilbageholdt, vurderer organisationen The American Civil Liberties Union. Dommerkendelsen, der giver midlertidig opholdstilladelse til de mennesker, der allerede havde kurs mod USA, da Trump underskrevet dekretet, kommer alle disse til gode, skriver Reuters.

En af dem, der allerede lørdag eftermiddag blev lukket ind, er irakiske Hameed Khalid Darweesh, skriver Washington Post.

Han fortalte de fremmødte reportere i lufthavnen, at løsladelsen er et symbol på grunden til, at han i sin tid valgte at flytte til USA.

»Det her er medmenneskeligheden, det her er Amerikas sjæl. Det her er grunden til, at jeg flyttede, at jeg forlod mit land og kom hertil i stedet. Amerika er frihedens land,« sagde Darweesh.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.