Mellemøsten

Danske jægersoldater var vidner til overgreb mod IS-kriger

Irakiske soldater mishandlede en tilfangetagen IS-kriger foran danske jægersoldater i Irak. EL kræver danske soldater trukket hjem.

Lars Møller

Danske jægersoldater i Irak har i forbindelse med en operation observeret overgreb på en tilfangetagen kriger fra terrorgruppen Islamisk Stat (IS).

Det oplyser Forsvaret.

Overgrebet, som fandt sted i den irakiske by Al Qaim, blev ifølge Forsvaret »angiveligt« begået af menige soldater fra den irakiske hær, men det har ikke været muligt at identificere gerningsmændene.

Mishandlingen bestod i, at den tilfangetagne IS-kriger blev ført gennem byen af de irakiske soldater, mens han blev tildelt stenkast, skaller, stød og slag med gevær.

Hændelsen fandt sted på et tidspunkt, hvor de danske jægersoldater i den såkaldte »Task Force 61« var på opgave samme med den irakiske Ali Al-Furat-brigade og var i færd med at rykke frem mod IS. Soldaterne befandt sig således i et område med »højt trusselsniveau«, hvor der stadig kunne være modstandere tæt på, oplyser Forsvaret.

»Det var ikke muligt for de danske soldater at standse overgrebene eller gribe ind af hensyn til operationen, deres egen og Ali Al-Furat-soldaternes sikkerhed,« skriver Forsvaret i en såkaldt mission update.

Der er ingen oplysninger om, hvad der efterfølgende skete med IS-fangen.

Regeringen vil styrke kampen mod IS med flere soldater

Efter episoden har de dansker soldater indberettet deres oplevelse til blandt andre Værnsfælles Forsvarskommando, sådan som reglerne kræver. Men som nævnt har det ikke været muligt, at identificere den irakiske enhed som begik overgrebet, oplyser Forsvaret.

»Værnsfælles Forsvarskommando har indledt en dialog med koalitionsledelsen med henblik på at undersøge sagen yderligere,« skriver Forsvaret.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) understreger efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn tirsdag, at overgreb mod tilfangetagne fjender naturligvis er uacceptabelt og i strid med krigens love.

»Det er helt uacceptabelt, og det bruger vi rigtig mange kræfter på at forklare irakerne. Nu var det en ukendt gruppe, der gjorde det, og derfor har vi ikke kunnet identificere dem,« siger han.

Forsvarsministeren ved ikke, hvad der efterfølgende skete med til tilfangetagne IS-kriger.

Danmarks bidrag

Siden efteråret 2014 har Danmark været en del af kampen mod IS med forskellige bidrag. Aktuelt har Danmark udsendt:

  • Ca. 120 danske soldater træner, uddanner og rådgiver irakiske soldater. Yderligere 30 er på vej fra begyndelsen af næste år samt et lægehold fra oktober 2018.
  • Et antal jægersoldater, som træner og støtter den irakiske Ali Al-Furat-brigade.
  • Et radarbidrag, der overvåger luftrummet over Irak og Syrien.
  • Et stabsbidrag på ca. 20 personer, der indgår i koalitionens hovedkvarterer i regionen. Her er de med til at planlægge operationerne.
  • Fra andet halvår af 2018 skal et Hercules-transportfly igen udsendes i et halvt år.
Historien om mishandlingen kommer samme dag, som et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og De Radikale har nikket ja til − efter ønske fra USA − at forlænge og udvide Danmarks militære bidrag i krigen mod IS.

De ny danske bidrag skal bestå af yderligere 30 danske soldater, som skal bevogte Al Asad-basen, hvor danskerne er udsendt. Samtidig skal et Hercules-transportfly igen udsendes, og et kirurghold på 12 læger og andet sundhedspersonale skal fra oktober næste år udsendes for at drive felthospital.

Samtidig forlænges Danmarks radarbidrag i yderlige ét år frem til januar 2019. Til den tid vil radaren have været udsendt til Irak i tre år.

Regeringen kan ikke sætte tal på, hvor længe Danmark skal bidrage til krigen den internationale koalition. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) afviser dog, at tiden er inde til at neddrosle det danske krigsbidrag, selvom IS er på massivt tilbagetog og har mistet omkring 95 af sit tidligere territorium.

»Ikke på nuværende tidspunkt,« svarer han og uddyber:

»Det helt afgørende nu er, at vi får en stabil udvikling i området, sådan at vi undgår, at de (IS, red.) genopstår bare under et nyt navn.«

Overblik: Danske styrker opererer fra al-Asad-basen i Irak

Danmark har allerede omkring 150 soldater udstationeret på al Asad-basen i Irak, hvor de blandt andet har trænet over 9.000 irakiske soldater. Men det er hidtil første gang, at danske soldater selv har set overgreb i krigen mod IS. Tidligere har danske soldater set videoklip af overgreb.

»Det er første gang, vi har set det som øjenvidner,« siger oberst Jens Lønborg til Ritzau og fortsætter:

»Men det er ikke nogen køn krig dernede, så at påstå, at det er en enlig svale, ville nok være naivt.«

Sagen får Enhedslisten til at kræve, at Danmark trækker soldaterne hjem fra Irak:

»Det er en meget alvorlig sag, at danske soldater passivt har set til, mens en fange er blevet mishandlet og udsat for krigsforbrydelser. Det understreger det store problem med den irakiske hær og dens tilknyttede militser, som gang på gang anklages for krigsforbrydelser,« siger politisk ordfører Nikolaj Villumsen.

»Det er naivt at fortsætte den militære støtte. De danske soldater bør trække hjem og i stedet bør vi koncentrere vores indsats om humanitær hjælp og genopbygning ikke mindst i Syrien,« tilføjer han.

Men hvem skal så bekæmpe Islamisk Stat, hvis ikke vi hjælper?

»Danmark bør koncentrere støtten til de pro-demokratiske oprørere, som lige har befriet Raqqa (IS' tidligere højborg i Syrien, red.) oG ike mindst humanitær hjælp, så de 100.000er af civile, der er drevet på flugt kan vende tilbage.«

Men hvad er garantien for, at oprørerne ikke også begår krigsforbrydelser? Der har været flere rapporter om, at de også har lig i lasten.

»Det helt afgørende er, at vi siger fra over for krigsforbrydelser hver eneste gang, vi ser dem. Og man må bare sige, at når det kommer til den irakiske regering, så har man været enormt eftergivende og haft et naivt håb om, at det ville blive bedre. Det er det ikke blevet - nu har danske soldater sågar set overgrebet med egne øjne. Det bør have en konsekvens,« siger Nikolaj Villumsen.

Tidligere i år blev danske soldater i Irak pålagt en direkte ordre fra Forsvaret om at kigge væk, hvis irakiske soldater ville vise billeder på deres mobiltelefoner af døde eller tilfangetagne krigere fra Islamisk Stat (IS).

Men efter at sagen kom frem i dagbladet Information har Forsvaret beklaget og ændret reglen.

Forsvaret på sjælden retræte: »Vi kan jo ikke forbyde soldaterne at se på billeder, og så samtidig forvente, at de offensivt handler«

Adspurgt af TV 2 hvordan danske soldater overhovedet kan operere et sted, hvor der tilsyneladende jævnligt begås tortur, svarer Claus Hjort Frederiksen:

»Det særlige her er, at det er første gang, at danske soldater har overværet en sådan ting. Alle de andre sager, som er opstået, er nogen, man har hørt om eller hvor der er blevet delt klip på mobiltelefoner og så videre,« siger han og roser danskerne for at have »handlet behørigt« ved at rapportere sagen til deres overordnede.

Jægerkorpset er en del af det danske træningsbidrag på Al Asad-basen i Irak. Her træner og støtter jægerne den irakiske Ali Al-Furat-brigade, som er en sunni-millits. Som en del af undervisningen bliver de uddannet og trænet i krigens love og humanitære rettigheder.

Claus Hjort Frederiksen lægger derfor stor vægt på, at det ikke var Ali Al-Furat-brigaden, der begik overgrebet.

»Det var nogle andre styrker, der gjorde det,« siger han.

Når brigaden angriber IS, følger jægersoldaterne med for at yde taktisk rådgivning og kampstøtte. Støtten kan, oplyser Forsvaret, for eksempel bestå i, at jægersoldaterne indkalder ildstøtte fra artilleri, raketter, fly eller kamphelikoptere eller ved »fastholdelse, sikring af områder.«

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her