Indland

Overblik: Danske styrker opererer fra al-Asad-basen i Irak

Regeringen vil imødekomme et ønske fra amerikanerne om at øge det militære bidrag i Irak i kampen mod IS.

Det danske bidrag i kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat har hjemme i den irakiske militærlufthavn al-Asad-basen.

Regeringen vil ifølge Ritzaus oplysninger styrke det nuværende bidrag med yderligere omkring 30 soldater, 12 lægefaglige personer og et Hercules-transportfly.

Her kan du blive klogere på missionen, som den ser ud nu:

 • Op til 150 danske soldater er i dag udstationeret på al-Asad-basen 180 kilometer vest for den irakiske hovedstad, Bagdad. Her skal de danske soldater rådgive, uddanne og træne irakiske sikkerhedsstyrker.
 • Op til 60 specialstyrker er udstationeret. Jægersoldater blev indsat i august 2016 for at træne, rådgive og gå med irakiske styrker på patrulje.
 • Danske soldater har været med til at uddanne 7000 irakiske soldater.
 • Danmark har fra 2017 udvidet træningsindsatsen med et ingeniør- og konstruktionshold på 30 mand.
 • Dertil kommer et dansk radarbidrag i Irak, der bemandet af cirka 30 mand overvåger luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien.
 • Opgaven er at sørge for, at ingen fly kommer for tæt på hinanden eller diverse skydninger med artilleri.
 • Jægersoldaterne fik 5. december sidste år udvidet deres mandat, så de nu også må gå med de irakiske soldater ud, når de skal på patrulje.
 • Desuden har de mandat til at operere både i Irak og det langt farligere Syrien, hvor der er flere parter involveret såsom Rusland og Iran.
 • Forventningen er, at de inden årets udgang kan blive nødt til at følge de irakiske styrker ind i Syrien.
 • Jægersoldater har en støttende og en rådgivende rolle. De skal dog ikke deltage i egentlig kamp, har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fastslået.
 • Det kan dog blive nødvendigt at forsvare sig, hvis de irakiske styrker, som de danske jægere følger på patrulje, bliver beskudt.
 • Det danske bidrag har tidligere bestået af transportfly, men også F-16-kampfly. Kampfly-bidraget var senest indsat fra juni til december i 2016.

Kilde: Forsvarsministeriet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FOTOSERIE: Da USA invaderede Irak
De ikoniske billeder fra Irak krigen i 2003 ligger stadig helt fremme på nethinden. Måske huskes bedst et World Press Photo prisvindende billede med den tilbageholdte far, der bag pigtråd og med hætte over hovedet trøster sin søn. Eller måske billedet af de amerikanske soldater, der holder rygepause i Saddam Husseins palads. Du kan her gense de ikoniske øjeblikke fra dengang.
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her