Overblik: Danske styrker opererer fra al-Asad-basen i Irak
Regeringen vil imødekomme et ønske fra amerikanerne om at øge det militære bidrag i Irak i kampen mod IS.
Det danske bidrag i kampen mod den militante bevægelse Islamisk Stat har hjemme i den irakiske militærlufthavn al-Asad-basen.
Regeringen vil ifølge Ritzaus oplysninger styrke det nuværende bidrag med yderligere omkring 30 soldater, 12 lægefaglige personer og et Hercules-transportfly.
Her kan du blive klogere på missionen, som den ser ud nu:
- Op til 150 danske soldater er i dag udstationeret på al-Asad-basen 180 kilometer vest for den irakiske hovedstad, Bagdad. Her skal de danske soldater rådgive, uddanne og træne irakiske sikkerhedsstyrker.
- Op til 60 specialstyrker er udstationeret. Jægersoldater blev indsat i august 2016 for at træne, rådgive og gå med irakiske styrker på patrulje.
- Danske soldater har været med til at uddanne 7000 irakiske soldater.
- Danmark har fra 2017 udvidet træningsindsatsen med et ingeniør- og konstruktionshold på 30 mand.
- Dertil kommer et dansk radarbidrag i Irak, der bemandet af cirka 30 mand overvåger luftrummet over det vestlige Irak og østlige Syrien.
- Opgaven er at sørge for, at ingen fly kommer for tæt på hinanden eller diverse skydninger med artilleri.
- Jægersoldaterne fik 5. december sidste år udvidet deres mandat, så de nu også må gå med de irakiske soldater ud, når de skal på patrulje.
- Desuden har de mandat til at operere både i Irak og det langt farligere Syrien, hvor der er flere parter involveret såsom Rusland og Iran.
- Forventningen er, at de inden årets udgang kan blive nødt til at følge de irakiske styrker ind i Syrien.
- Jægersoldater har en støttende og en rådgivende rolle. De skal dog ikke deltage i egentlig kamp, har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fastslået.
- Det kan dog blive nødvendigt at forsvare sig, hvis de irakiske styrker, som de danske jægere følger på patrulje, bliver beskudt.
- Det danske bidrag har tidligere bestået af transportfly, men også F-16-kampfly. Kampfly-bidraget var senest indsat fra juni til december i 2016.
Kilde: Forsvarsministeriet.
/ritzau/