Europa

Lektor i Istanbul: Kuppet kom, fordi officerer frygtede udrensning

Præsident Erdogan står svækket efter det mislykkede kup, mener lektor Mehmet Ümit Necef fra Istanbul.

Tyrkerne har skrevet historie ved det mislykkede militærkup, der har kostet adskillige mennesker livet. Såvel i hovedstaden Ankara som i Istanbul er civile tyrkere gået på gaden for at stoppe soldater, som forsøgte at tage magten.

Det fortæller lektor Mehmet Ümit Necef fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, der befinder sig i Istanbul. Han har på nærmeste hold fulgt kuppet, som ifølge tyrkisk tv har kostet mindst 90 mennesker livet med over 1100 sårede, og knap 1600 officerer er anholdt.

- Det vigtigste i det seneste halve døgns begivenheder er, at befolkningen for første gang i tyrkisk historie er gået på gaden og har blokeret og bekæmpet kupmagerne. Det er et vendepunkt. Mange af de døde er civile, siger Mehmet Ümit Necef.

Militæranalytiker: Vi vil komme til at se likvideringer

Hele natten har han hørt helikoptere kredse over ejendommen, hvor han bor tæt på kampene i Istanbul. Der lød så høje bombebrag, at ejendommens vinduer sprængtes, forklarer han.

- Måske 10-15 gange hørte jeg bombebrag. Det gik ud over ruderne i den ejendom, hvor jeg bor. Der lå ituslået vinduesglas på gaderne, og militærfly fløj så lavt, at ejendommen skælvede. Det lignede en Hollywoodfilm, siger Mehmet Ümit Necef.

Han vurderer, at kuppet kom, fordi officerer, som støtter den religiøse oppositionsleder Fethullah Gülen, frygtede udrensning.

Gülen har i mange år opbygget et parallelt magtapparat i Tyrkiet, mener Mehmet Ümit Necef, der altså deler præsident Recep Tayyip Erdogans synspunkt af Gülen.

Erdogan erklærer hævn mod kupmagere: »De vil få den hårdest mulige straf at føle«

- Bevægelsen har i 30 år opbygget en parallel organisation i militæret. Regeringen har i de seneste to år udrenset dem. Officerer fra Gülen-bevægelsen vidste, at de stod til udrensning og kom fyringen i forkøbet med et kupforsøg, siger Mehmet Ümit Necef.

Der er en stærk splittelse i politiets og militærets efterretningstjenester, som mistænkes for at lække oplysninger til kupmagerne, påpeger han.

- Det vil såvel svække Tyrkiets kamp mod Islamisk Stat (IS) som kampen mod det kurdiske arbejderparti, PKK, mener Mehmet Ümit Necef.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her