International

Militæranalytiker: Vi vil komme til at se likvideringer

Det tilsyneladende fejlslagne kupforsøg kommer med stor sandsynlighed til at indebære en menneskejagt med det formål at slå ihjel.

Det gik ikke, som dele af det tyrkiske militær havde planlagt, da det sent fredag aften stormede præsident Recep Tayyip Erdogans bolig. Præsidenten udtalte allerede ved 3-tiden natten til lørdag, at kupforsøget var afværget, og at hans regering havde kontrollen over situationen. Og et par timer senere kunne man på tv se militærsoldater overgive sig på broen over Bosporusstrædet i Istanbul.

Men hvorfor gik det galt? Det har militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby et bud på:

»Der har ikke været enighed i militæret om, at der skulle være et kup mod præsidenten. Havde hele militæret været med, var det nok blevet gennemført en gang for alle. Så dels har militæret været delt, dels har der ikke været kontrol over medierne og internettet. På den måde er kuppet forsøgt gennemført på en lidt gammeldags facon,« siger han.

Erdogan opfordrer tyrkerne til at protestere mod kup

For Johannes Riber Nordby vurderer, at militærets tilgang har været at bryde ind på præsidentpaladset, anholde regeringen og derefter sætte sig på magten. Men soldaterne begik den fejl ikke at få fat på præsidenten til at starte med.

I stedet landede han i Istanbul kl. 3 natten til lørdag, efter at have været på ferie i Marmaris den sydlige del af landet, hvorefter han på direkte tv inviterede folk ud på gaderne for at demonstrere og samtidig sige, at der var kontrol over situationen.

»Militærfolkene skulle have fået fat på Erdogan, sætte ham i husarrest og derefter stille ham for en rigsret,« siger Johannes Riber Nordby.

Kupforsøget har ikke været let at holde hemmelig, men han mener, at forberedelserne har stået på i et par måneder. Jo længere tid, det tager at planlægge, jo større risiko er der for, at det kommer ud til de forkerte, hvilket da også er sket før, siger han.

EU-kilde: Kupforsøget i Tyrkiet er særdeles omfattende

Han mener, at kampene vil stilne af i løbet af lørdagen.

»Men folkene, der forsøgte at begå kuppet ved, at de er ved point of no return. De tog en chance, den glippede, og nu håber de at vinde tid.«

Men der er ingen tvivl om, at præsident Erdogan ønsker hævn, mener han. Og det er ikke alle i militæret, der er så privilegerede at komme for retten først.

»De højerestående militærfolk vil blive stillet for retten, sandsynligvis transmitteret på tv. Resten bliver likvideret. Også internt i militæret, hvor det her er et udtryk for forræderi og samtidig et svagt militær. Så er det bedre, at forræderne forsvinder. Og det ved de lige nu godt. Generelt ved et kupforsøg kan man sige, at tiden er imod dig.«

Overblik: Det ved vi om kupforsøget

Han mener, at man nu skal holde øjnene rettet mod Ankara, hvor de største kampe har udspillet sig. Han spår flere kampe og flere dræbte. Præsidentens støtter vil sandsynligvis være ude med kniven i bogstaveligste forstand.

»De vil helt sikkert slå deres fjender ihjel frem for at vente på en retssag.«

Kl. 14 lørdag var mindst 161 mennesker dræbt under kampene. Primært civile. 754 medlemmer af det tyrkiske militær er anholdt, og 29 oberster og fem generaler er fjernet fra deres poster.

Den tyrkiske stabschef har ifølge nyhedsbureauet Reuters meddelt, at over 100 kupmagere er dræbt og over 2.000 militærfolk er anholdt.

»Ingen, der forråder landet, vil gå ustraffet,« skulle han have sagt.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Ærgerlig fejl: Populær opladningshybrid bruger benzinmotoren ved eldrift
I de kolde måneder vil benzinmotoren arbejde, selv om en Kia Niro plug-in hybrid kører på eldrift, fordi den driver varmeapparatet. Importøren arbejder på at løse problemet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her