Militæranalytiker: Vi vil komme til at se likvideringer

Det tilsyneladende fejlslagne kupforsøg kommer med stor sandsynlighed til at indebære en menneskejagt med det formål at slå ihjel.

Artiklens øverste billede
En soldat fra militæret er blevet frihedsberøvet af civile på Taksimpladsen i Istanbul for derefter at blive overdraget til politiet. Foto: Selcuk Samiloglu/AP

Det gik ikke, som dele af det tyrkiske militær havde planlagt, da det sent fredag aften stormede præsident Recep Tayyip Erdogans bolig. Præsidenten udtalte allerede ved 3-tiden natten til lørdag, at kupforsøget var afværget, og at hans regering havde kontrollen over situationen. Og et par timer senere kunne man på tv se militærsoldater overgive sig på broen over Bosporusstrædet i Istanbul.

Men hvorfor gik det galt? Det har militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby et bud på:

»Der har ikke været enighed i militæret om, at der skulle være et kup mod præsidenten. Havde hele militæret været med, var det nok blevet gennemført en gang for alle. Så dels har militæret været delt, dels har der ikke været kontrol over medierne og internettet. På den måde er kuppet forsøgt gennemført på en lidt gammeldags facon,« siger han.

For Johannes Riber Nordby vurderer, at militærets tilgang har været at bryde ind på præsidentpaladset, anholde regeringen og derefter sætte sig på magten. Men soldaterne begik den fejl ikke at få fat på præsidenten til at starte med.

I stedet landede han i Istanbul kl. 3 natten til lørdag, efter at have været på ferie i Marmaris den sydlige del af landet, hvorefter han på direkte tv inviterede folk ud på gaderne for at demonstrere og samtidig sige, at der var kontrol over situationen.

»Militærfolkene skulle have fået fat på Erdogan, sætte ham i husarrest og derefter stille ham for en rigsret,« siger Johannes Riber Nordby.

Kupforsøget har ikke været let at holde hemmelig, men han mener, at forberedelserne har stået på i et par måneder. Jo længere tid, det tager at planlægge, jo større risiko er der for, at det kommer ud til de forkerte, hvilket da også er sket før, siger han.

Han mener, at kampene vil stilne af i løbet af lørdagen.

»Men folkene, der forsøgte at begå kuppet ved, at de er ved point of no return. De tog en chance, den glippede, og nu håber de at vinde tid.«

Men der er ingen tvivl om, at præsident Erdogan ønsker hævn, mener han. Og det er ikke alle i militæret, der er så privilegerede at komme for retten først.

»De højerestående militærfolk vil blive stillet for retten, sandsynligvis transmitteret på tv. Resten bliver likvideret. Også internt i militæret, hvor det her er et udtryk for forræderi og samtidig et svagt militær. Så er det bedre, at forræderne forsvinder. Og det ved de lige nu godt. Generelt ved et kupforsøg kan man sige, at tiden er imod dig.«

Han mener, at man nu skal holde øjnene rettet mod Ankara, hvor de største kampe har udspillet sig. Han spår flere kampe og flere dræbte. Præsidentens støtter vil sandsynligvis være ude med kniven i bogstaveligste forstand.

»De vil helt sikkert slå deres fjender ihjel frem for at vente på en retssag.«

Kl. 14 lørdag var mindst 161 mennesker dræbt under kampene. Primært civile. 754 medlemmer af det tyrkiske militær er anholdt, og 29 oberster og fem generaler er fjernet fra deres poster.

Den tyrkiske stabschef har ifølge nyhedsbureauet Reuters meddelt, at over 100 kupmagere er dræbt og over 2.000 militærfolk er anholdt.

»Ingen, der forråder landet, vil gå ustraffet,« skulle han have sagt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.