Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
International

Overblik: Det ved vi om kupforsøget i Tyrkiet

Situationen er under kontrol, siger premierminister Binali Yildirim efter kupforsøget mod præsident Erdogan.

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, oplyste lørdag middag, at kupforsøget mod Tyrkiets regering er slået fejl. Det skete, efter at dele af det tyrkiske militær fredag aften erklærede undtagelsestilstand. Natten igennem har der været kampe mellem regeringsstyrker og kupmagere.

Kupmagerne kom især fra det tyrkiske luftvåben og gendarmeriet. Ifølge Tyrkiets fungerende hærchef, general Umit Dundar, er 104 kupmagere dræbt under kupforsøget.

Her er, hvad vi ved indtil videre:

 • Lørdag middag fastslår premierminister Binali Yildirim, at kupmagerne vil blive straffet hårdt, efter at Tyrkiets regering har modstået nattens kupforsøg. I tv ses kupmagere, der overgiver sig til regeringsstyrker eksempelvis på Bosporus-broen i Istanbul.
 • Den del af militæret, der står bag kupforsøget i Tyrkiet, har udsendt en meddelelse, hvor der står, at de vil kæmpe videre.
 • Lørdag middag lander en tyrkisk militærhelikopter med otte mænd om bord i det nordlige Grækenland. De har søgt politisk asyl og er alle anholdt, oplyser de græske myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters. Tyrkiet kræver, at mændene bliver returneret.
 • Ifølge Binali Yildirim er 161 personer dræbt og 1440 såret under kampe i Tyrkiets største byer.
 • 2839 personer fra tyrkisk militær er tilbageholdt for at være med i kupforsøget, skriver AFP. Tyrkiske myndigheder oplyser, at 29 oberster og fem generaler er fjernet fra deres poster.
 • Kuppet blev kendt, da den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, omkring klokken 22 fredag dansk tid sagde, at der er et kupforsøg i gang i Tyrkiet.
 • Cirka en time senere annoncerede den statslige tv-station TRT, at et kup fandt sted, og at der var indført militær undtagelsestilstand i landet. Siden gik TRT i sort, men stationen begyndte senere på natten at sende igen.
 • I løbet af natten mellem fredag og lørdag har der i Istanbul været meldinger om eksplosioner i Atatürk-lufthavnen og på Taksimpladsen, mens der i Ankara meldes om adskillige eksplosioner ved parlamentet.
 • Erdogan landede i Istanbul omkring klokken 03.00 natten til lørdag. Han sagde, at han forbliver Tyrkiets præsident, og at han vil straffe kupmagerne hårdt og rydde op i militæret. Han skød skylden for kuppet på sin ærkefjende, imam Fethullah Gülen.
 • Imanen, der er bosat i USA, har benægtet ethvert kendskab til kupforsøget.
 • Alle politiske partier i Tyrkiets parlament og flere militære ledere har støttet præsident Erdogan. Den øverste general for Tyrkiets militær er ifølge præsident Erdogan forsvundet.
 • Udenrigsministeriets Borgerservice har opdateret sin rejsevejledning, så man nu fraråder alle unødige rejser til Tyrkiet. Borgerservice søger at skabe et overblik over godt 12.000 danskere på organiserede rejser i Tyrkiet, siger vagthavende Søren Vøhtz.
/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her