Et fransk farvel til EU vil medføre dyb finanskrise

Franske Front National ønsker en EU-afstemning efter fredagens Brexit. Men et fransk EU-exit vil føre til en »økonomisk katastrofe« i hele Europa, vurderer eksperter.

Artiklens øverste billede
Den franske højrenationalistiske politiker og leder af partiet Front National, Marine Le Pen, udtalte i denne uge, at den britiske folkeafstemning er et bevis på, at EU "rådner". Foto: Kamil Zihnioglu/AP

Briternes farvel til EU fejres af højrenationalistiske bevægelser på tværs af kontinentet, og allerede få timer efter det britiske "nej" stod klart fredag morgen, udtalte den franske politiker og leder af partiet Front National Marine Le Pen, at franskmændene også bør stemme om EU-medlemsskabet.

Et fransk farvel til det europæiske fællesskab, et såkaldt frexit, vil dog være »det glade vanvid«, forklarer Sydbanks cheføkonom Jacob Graven.

»Der kan være alle mulige dagsordener og politiske årsager til, at man mener, at en fransk udmeldelse vil være en god idé, men jeg er helt overbevist om, at de allerfleste – om ikke alle – økonomiske iagttagere vil sige, at det ud fra en økonomisk betragtning vil være noget nær en økonomisk katastrofe for hele Europa,« siger han.

Ifølge cheføkonomen er Frankrig en af hjørnestenene i både EU og euroen, og det ville være »fuldstændig dramatisk«, hvis landet følger Storbritanniens eksempel. Det bringer nemlig hele EU-projektet i fare, påpeger han.

»Hvis man begynder at se det som en realistisk mulighed, at Frankrig vil melde sig ud af EU og formentlig også ud af euroen, så vil det med meget stor sandsynlighed skabe en dyb økonomisk krise i Europa, fordi alle virksomheder vil tænke "uha, nu ser det hele meget usikkert ud. Hvad er fremtiden for EU og euroen?", og så vil ingen virksomheder foretage nye investeringer i Europa,« siger han og tilføjer:

»Det er den sikre vej til, ikke bare fransk økonomi, men hele Europas økonomi bremser kraftigt op og går i bakgear. Vi vil starte en ny og formentlig også dyb økonomisk krise i Europa.«

Direktør ved Tænketanken Europa Bjarke Møller er enig i Jacob Gravens udlægning.

»Hvis Frankrig, som er et af grundlæggerlandene, vælger at træde ud af EU efter en folkeafstemning, så bliver det svært at holde sammen på resten af EU, fordi det er et nøgleland, der ligger lige i mellem Spanien, Italien, Tyskland og Belgien. Det vil sætte en lavine i gang, som bliver svær at stoppe,« siger han.

En fransk udmeldelse kan dog kun blive en realitet, hvis Marine Le Pen vinder præsidentvalget, påpeger Bjarke Møller, som ikke tror på en valgsejr til Front National.

»Hun kan muligvis vinde i første runde, men ligeså snart socialisterne og de borgerlige partier slår sig sammen mod hende, så tvivler jeg stærkt på, at hun kan stå distancen i anden runde,« siger han.

Og selv hvis det skulle lykkedes Marine Le Pen at få præsidentposten, vil hun formentlig »komme til fornuft«, mener professor i statskundskab Marlene Wind.

»Det er klart, at når man appellerer til folkedybet, som Marine Le Pen gør, så er man nødt til at melde sådan ud. Men det er ikke noget, som man bør tage seriøst overhovedet, før hun eventuelt en gang skulle blive præsident. Og så tror jeg, at hun vil komme til fornuft, fordi hun jo som præsident er interesseret i, at fransk økonomi klarer sig godt. Og det gør den kun, hvis Frankrig er en del af EU.«

Efter nyheden om Storbritanniens udmeldelse af EU ramte verden fredag, har også det hollandske Frihedsparti ledet af Geert Wilders samt østrigske FPÖ efterspurgt EU-afstemninger. Det italienske parti Femstjernebevægelsen kalder det britiske resultatet en "lærestreg i demokrati" og ønsker en ikke-bindende afstemning om, hvorvidt Italien skal beholde euroen.

Fredag roste Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl briterne for deres "mod". Han mener dog, at det er for tidligt at sige, om vi også skal have en folkeafstemning om EU-medlemsskabet herhjemme.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.