Politisk analytiker: Brexit er en rædselsmelding for Lars Løkke

Lars Løkke Rasmussen vil blive mødt af et pres fra Dansk Folkeparti om at udskrive folkeafstemning, vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker.

Artiklens øverste billede

Den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen vågner fredag morgen op som en mere ensom statsmand i dansk EU-regi, efter de britiske vælgere tilsyneladende har vendt ryggen til EU.

Med briternes udmelding af EU bliver det nemlig sværere for Lars Løkke Rasmussen at opnå indrømmelser til en hårdere linje i forhold til den frie bevægelighed af offentlige ydelser.

Det vurderer Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, der især peger på en enkelt politisk mærkesag for statsministeren; børnecheken.

»Man må sige, at det er en rædselsmelding at stå op til for Lars Løkke Rasmussen. Ikke mindst fordi Danmark og Storbritannien stod side om side i EU-systemet med krav om blandt andet en indeksering af børnechecken og en hårdere linje i forhold til ydelsessystemet EU, hvor begge lande har haft stærke ønsker om mere national selvbestemmelse,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Hun tilføjer, at statsminister Lars Løkke Rasmussen nu får sværere ved at forhandle indrømmelserne hjem uden de britiske allierede ved sin side.

»Og det er et helt konkret problem for Lars Løkke, at man nu ikke længere har udsigt til at få den indrømmelse, fordi den indrømmelse var knyttet til at briterne ville blive i EU. Så det er en realpolitisk møgsag, at han nu alene skal kæmpe sfor den indrømmelse i E uden briterne.«

Det er kun seks måneder siden, at de danske vælgere senest vendte tommelfingeren ned ved en afstemning om EU-spørgsmål. Her stemte 53,1 pct. nej til at udskifte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, og dermed kommer briternes nej til EU på et tidspunkt, hvor den danske EU-skepsis i forvejen er udbredt, påpeger Marchen Neel Gjertsen.

»Behovet for at adressere denne skepsis er kun blevet endnu større med briternes nej, og det er en umådelig svær politisk opgave. Ét er at tale om EU-skepsis og at være hård i sin retorik i forhold til østeuropæisk arbejdskraft, men noget andet er realpolitisk at stå som statsminister i Bruxelles og skulle handle på denne skepsis,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Briternes nej til EU bliver især hos regeringens største støtteparti Dansk Folkeparti vil også udløse et krav om, at også Danmark skal genoverveje sit EU-medlemskab. Det kan puste nyt liv i konflikten mellem DF Folkeparti og det proeuropæiske regeringsparti Venstre.

»Dansk Folkeparti vil jo have en folkeafstemning, der sår tvivl om Danmarks EU-medlemskab, og det er selvfølgelig ikke spiseligt for en Venstre-regering. Og derfor vil det igen blive genstand for politisk konflikt mellem Dansk Folkeparti og Venstre, men også blive en svær opgave for Løkke at navigere i, hvis det ender med, at der blandt danskerne er et ønske om at reagere på den EU-krise, som Europa er vågnet op til i dag,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Lige foreløbig skal vi dog ikke forvente os, at Lars Løkke Rasmussen og regeringen vil give efter for Dansk Folkepartis ønske om en EU-afstemning, vurderer Marchen Neel Gjertsen.

»Men alene kravet om en sådan afstemning fra et så stort parti som Dansk Folkeparti kan få langsigtede konsekvenser for den danske EU-politik og for måden, vi tænker EU på. Vi skal ikke så mange år tilbage, hvor der ikke var nogen, der turde så tvivl om Danmarks EU-medlemskab. Det er mange år siden, at man har hørt Dansk Folkeparti tale om udmeldelse af EU. Men det er faktisk det, man har åbnet for nu, når man taler om at finde en tredje vej, hvor man hverken helt eller halvt er medlem af EU. Men for Venstre-folk er mange af disse DF-forslag ren galimatias, og derfor tror jeg heller, ikke det vil blive omsat til realpolitik med sådan en afstemning,« siger Marchen Neel Gjertsen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.