Efter brexit: 80.000 siders lovtekst skal laves om
Listen over ting, som skal gøres, før EU og Storbritannien kan skilles, er lang og besværlig.
Bruxelles
Efter 43 år i EU er den britiske lovgivning vævet tæt sammen med EU-lovgivning. Storbritannien har frihandelsaftaler via EU. Britiske borgere bor og arbejder i andre europæiske lande under EU-regler. Prisen på mælk og regler for at aflyse flyrejser påvirkes af EU-regler. Alt det skal nu laves om. Og som ved ethvert ægteskab, der er kollapset efter 40 år, er det ikke let.
Her er nogle af de ting, som skal ske:
Exit-betingelser og adgang til Det Indre Marked
Storbritannien skal som det første udløse artikel 50 for at sætte hele exit-processen i gang. Sideløbende – og i princippet separat fra forhandlingerne om at forlade EU - vil det forsøge at forhandle om en ny aftale for at sikre adgang til Det Indre Marked. Det rejser en masse spørgsmål.
Hvilken model
Der har været forslag om at kopiere den model, som både Norge og Schweiz har med EU for at få adgang til fællesmarkedet. En anden mulighed er at kopiere Tyrkiets toldunion med EU. Eller en mere ren frihandelsaftale som den Canada er ved at indgå med EU, eller blot fungere inden for reglerne af Verdenshandelsorganisationen, WTO.
Fri bevægelighed
Det største stridspunkt bliver arbejdskraftens frie bevægelighed i EU. Det har hidtil været et ubøjeligt krav fra EU side. Både Norge og Schweiz har måttet acceptere arbejdskraftens frie bevægelighed for at få adgang til fællesmarkedet. Men det har også været en af hovedargumenterne i Storbritannien for at forlade EU, hvilket gør det til et giftigt spørgsmål.
Medlemskontingent
Mens Storbritannien forhandler, er landet stadig medlem af EU og skal fortsætte med at betale medlemskontingent. I årene 2017-2020 vil det netto løbe op i godt 26 mia. pund. Vil briterne betale?
Love, direktiver og regulering
Der estimeres at være omkring 80.000 sider med EU-lovtekst, som er blevet gennemført i løbet af de seneste 40 år og nu skal laves om.
Handelsaftaler med andre lande
Storbritannien har ikke indgået en handelsaftale alene siden 1970’erne, men har nu brug for at lave nye aftaler med over 50 lande og områder i verden, som Storbritannien i dag har handelsaftaler med via EU.
Rettigheder for britiske expats
Kan britiske statsborgere med adresse i andre EU-lande fortsætte med at bo og arbejde der og under hvilke rettigheder. Og hvad med EU-borgere, der bor i Storbritannien?
Multinationale selskaber
Hvilke regler skal virksomheder, der opererer i både Storbritannien og EU, fungere under.
Regler for luftfart
Luftfarten opererer under en række EU-aftaler, men som et land uden for EU skal Storbritannien forny disse.
Politisk konsensus
For at indgå aftaler om alle disse ting, kræver det, at alle de 27 øvrige EU-lande bakker det op.