Red Barnet frygter, at Europol-exit giver lettere vilkår for pædofile

Retsagen mod en 70-årig mand, der er tiltalt for medvirken i over 300 tilfælde af seksuelle overgreb mod børn begyndte tirsdag. Redbarnet frygter, at der kommer flere sager som denne, men politiet maner til besindighed.

Artiklens øverste billede
De børn, der bliver udsat for webcame child sex tourism komemer ofte fra Filippinerne, hvor fænomenet er blevet en hel industri. Det findes også andre steder i Asien. Ifølge Rigspolitiet Nationale Cyver Crime Center opleves en stigning af pædofilisager for tiden i både Danmark, og samme tendens ses hos politiets internationale samarbejdspartnere. Foto: Arkiv.

En computer, et webcam og få klik på internettet. Mere skal der ikke til for at krænkere i et land kan købe sig adgang til at se et barn blive seksuelt misbrugt i et andet land. Fænomenet kaldes webcam child sex tourism eller rape on demand - oversat til dansk ”voldtægt på bestilling”, og personerne, der bestiller disse overgreb er svære at opspore, lyder det fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).

I Red Barnet frygtes det, at politiet fremover får endnu sværere ved at opspore sagerne om online-overgreb mod børn, når Danmark fra 1. maj i år ikke længere er fuldgyldigt medlem af  det europæiske politisamarbejde i EU, det såkaldte Europol. For ifølge Gitte Jakobsen, seniorrådgiver i Red Barnet er samarbejde på tværs af landegrænser »enormt vigtigt«, når det handler om at få opklaringsprocenten i den her type sager op.

»Vi frygter, at der kommer flere forhindringer på vejen, og at virkeligheden bliver mere bøvlet i forhold til at finde frem til krænkerne, når vi kommer til maj,« siger hun.

Ifølge Seniorrådgiveren er det »klart en styrkelse« at sidde med ved bordet, når beslutningerne i både Europol og Interpol skal træffes.

»Vi synes, at Danmark bør være medlem på lige vilkår med de andre lande i Europol, fordi samarbejde og strategiske analyser på tværs af landegrænserne er afgørende. Det er ingen hemmelighed, at samarbejde trives bedst med åbenhed og fuld tilgængelighed,« siger Gitte Jakobsen.

Sagen mod den 70-årige er blevet kaldt »en udsædvanlig grov sag«, som ifølge Københavns Vestegns Politi ingen fortilfælde har herhjemme. Og til Jyllands-Posten har Gitte Jakobsen tidligere givet udtryk for en bekymring over den udvikling, der er sket i sager om overgreb mod børn.

»Vi hører om flere sager, hvor børnene bliver yngre og overgrebene grovere. I de værste tilfælde kan det koste barnet livet,« sagde hun 19. februar i år.

Seniorrådgiveren forklarede også, at hun mener, at udbredelsen af internettet har været medvirkende til, at voksne verden over har fået flere muligheder for at få opfyldt nogle lyster uden at blive opdaget.

På trods af at det i politiets nationale strategiske analyse fra 2016 vurderes, at der kan være en risiko for en stigning af denne type af kriminalitet her i landet, deles Red Barnets bekymring ikke hos Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).

Det fremgår af et skriftligt svar til Jyllands-Posten, hvor politikommissær Flemming Kjærside, (NC3) henviser til, at »regeringen arbejder i øjeblikket på en aftale om Danmarks fortsatte medlemskab af Europol.«

Af samme rapport fremgår det, at efter antallet af anmeldelser om krænkelser mod børn har ligget stabilt i en årrække, er der sket en stigning i antallet af anmeldelser fra 184 i 2014 til 270 i 2015. Ifølge Flemming Kjærside behøver stigningen ikke nødvendigvis være et udtryk for at der er kommet flere overgreb mod børn, skriver han i det skriftlige svar:

»Det er svært at pege på en enkelt årsag, men stigningen kan blandt andet være et udtryk for, at vi hele tiden bliver bedre til at efterforske denne type forbrydelser, og fordi vi har godt samarbejde med eksterne samarbejdspartnere. På dette område er der en del såkaldte initiativsager, hvor politiet selv starter en efterforskning op uden forudgående anmeldelse.«

I sagen mod den 70-årige var det ikke en initiativsag, men en henvendelse fra udlandet, der førte til anholdelsen i februar sidste år. I retten i Glostrup blev det tirsdag på sagens første retsmøde afsløret, at anholdelsen af manden kom på baggrund af en efterforskning lavet af det amerikanske forbundspoliti, FBI.

Fra den 70-åriges forsvarer lød det i retten, at manden nægter medvirken til voldtægt af børn, men erkender medvirken til at have bestilt og betalt for, at unge deltog i sexshows.

I alt er 41 retsdage afsat til sagen, og anklagemyndigheden vil kræve en forvaringsdom, som betyder at den dømte spærres inde på ubestemt tid. Det forventes, at dommen falder i juni.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.