Overlæge: Lungeinfektioner er alvorlige for ældre mennesker
Prins Henriks tilstand er alvorligt forværret. Lungeinfektioner kan kræve langvarig behandling og give store problemer, fastslår overlæge.
Lungeinfektioner kan være en yderst alvorlig sag, især når de rammer ældre mennesker, som er skrøbelige over for langvarige sygdomsforløb.
Det forklarer overlæge dr. med. og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab, Ole Hilberg, efter kongehuset fredag meddelte, at prins Henriks tilstand er alvorligt forværret.
Prinsen har de seneste uger været indlagt på Rigshospitalet for at modtage behandling i forbindelse med en godartet svulst i venstre lunge. Han er i øjeblikket indlagt på infektionsmedicinsk afdeling for at blive behandlet for lungeinfektion.
»Ved lungeinfektioner kan der være bakterier, som volder store problemer. Specielt hvis man har dårlige lunger og svært ved at få slimen væk,« siger Ole Hilberg.
Sådanne infektioner kan være svære at behandle. Ikke mindst når man er oppe i årene og og har røget igennem store dele af sit liv. Og specielt hvis der er bylder eller lignende i lungerne, kan antibiotika have svært ved at trænge ind og gøre arbejdet, forklarer han.
Ole Hilberg understreger dog, at han ikke kan sige noget specifikt om prins Henriks tilstand, da oplysningerne er meget sparsomme på nuværende tidspunkt.
Kronprins Frederiks har afbrudt sit OL-besøg i Sydkorea og er nu på vej hjem til Danmark.
Generelt er lungeinfektioner hos ældre mennesker ikke noget at spøge med, fastslår Ole Hilberg.
»Når man er svækket og ikke kan få slimen væk fra lungerne, så kan det kræve meget langvarig behandling. Det kan også betyde, at man skal fjerne slimen enten kirurgisk eller med en kikkert for overhovedet at komme igennem med behandlingen,« siger han.
Sådan et indgreb kan i sig selv være en problematisk procedure, som kan kræve helbedøvelse, uddyber han.
Derudover er der risiko for at udvikle resistens over for antibiotika, hvis man har været behandlet med det tidligere, hvilket prins Henrik har. Ved resistens skal der større doser og længere behandling til før behandlingen virker, forklarer lægen.
»Det er i sig selv problematisk at få et langt sygeforløb, når man er ældre og svækket, fordi der kan opstå yderligere komplikationer,« siger han.
Prins Henrik tilbragte de første uger af januar i Egypten, hvor han pludselig måtte indlægges på et hospital. Den 28. januar vendte han hjem til Danmark, hvor han blev indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling for at gennemgå yderligere undersøgelser.
Det viste sig, at han havde en godartet tumor i venstre lunge.
Den 2. februar blev han overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling for at blive behandlet for lungeinfektion.
I efteråret meldte kongehuset ud, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.
I august sidste år måtte prinsen desuden lade sig indlægge med smerter i højre ben, der var opstået som følge af en operation i juli sidste år.