Annonce
Indland

Overlæge: Lungeinfektioner er alvorlige for ældre mennesker

Prins Henriks tilstand er alvorligt forværret. Lungeinfektioner kan kræve langvarig behandling og give store problemer, fastslår overlæge.

Siden 28. januar har den 83-årige prins Henrik været indlagt på Rigshospitalet. Foto: Patrick van Katwijk

Lungeinfektioner kan være en yderst alvorlig sag, især når de rammer ældre mennesker, som er skrøbelige over for langvarige sygdomsforløb.

Det forklarer overlæge dr. med. og formand for Dansk Lungemedicinsk Selskab, Ole Hilberg, efter kongehuset fredag meddelte, at prins Henriks tilstand er alvorligt forværret.

Prinsen har de seneste uger været indlagt på Rigshospitalet for at modtage behandling i forbindelse med en godartet svulst i venstre lunge. Han er i øjeblikket indlagt på infektionsmedicinsk afdeling for at blive behandlet for lungeinfektion.

»Ved lungeinfektioner kan der være bakterier, som volder store problemer. Specielt hvis man har dårlige lunger og svært ved at få slimen væk,« siger Ole Hilberg.

Kongefamilien samles om prins Henrik: Mange indlæggelser de seneste to år

Sådanne infektioner kan være svære at behandle. Ikke mindst når man er oppe i årene og og har røget igennem store dele af sit liv. Og specielt hvis der er bylder eller lignende i lungerne, kan antibiotika have svært ved at trænge ind og gøre arbejdet, forklarer han.

Ole Hilberg understreger dog, at han ikke kan sige noget specifikt om prins Henriks tilstand, da oplysningerne er meget sparsomme på nuværende tidspunkt.

Blå bog:
Prins Henrik:
 • Henri Marie Jean André, greve de Laborde de Monpezat
 • Født 11. juni 1934 i Talence, Gironde i Frankrig. 83 år gammel.
 • Blev gift med kronprinsesse Margrethe 10. juni 1967 i Holmens Kirke.
 • Læste i sin ungdom blandt andet jura, statskundskab samt kinesisk og vietnamesisk.
 • Arbejdede inden ægteskabet blandt andet for den franske ambassade i London.
 • Gik på pension ved årsskiftet til 2016, og i april samme år frasagde han sig sin titel som prinsgemal for igen at blive tituleret prins Henrik.
 • Har udgivet flere digtsamlinger og kogebøger.
 • Vakte opsigt da han i sommeren 2017 meddelte, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru, dronning Margrethe, som det ellers var planen.
 • Fik i september 2017 konstateret demens, som blandt andet påvirker hans dømmekraft og væremåde.
Kongehuset har blot oplyst, at 83-årige prins Henriks tilstand desværre er »alvorligt forværret.«

Kronprins Frederiks har afbrudt sit OL-besøg i Sydkorea og er nu på vej hjem til Danmark.

Generelt er lungeinfektioner hos ældre mennesker ikke noget at spøge med, fastslår Ole Hilberg.

»Når man er svækket og ikke kan få slimen væk fra lungerne, så kan det kræve meget langvarig behandling. Det kan også betyde, at man skal fjerne slimen enten kirurgisk eller med en kikkert for overhovedet at komme igennem med behandlingen,« siger han.

Sådan et indgreb kan i sig selv være en problematisk procedure, som kan kræve helbedøvelse, uddyber han.

Derudover er der risiko for at udvikle resistens over for antibiotika, hvis man har været behandlet med det tidligere, hvilket prins Henrik har. Ved resistens skal der større doser og længere behandling til før behandlingen virker, forklarer lægen.

»Det er i sig selv problematisk at få et langt sygeforløb, når man er ældre og svækket, fordi der kan opstå yderligere komplikationer,« siger han.

Kronprins Frederik haster hjem fra OL: Prins Henriks tilstand er alvorligt forværret

Prins Henrik tilbragte de første uger af januar i Egypten, hvor han pludselig måtte indlægges på et hospital. Den 28. januar vendte han hjem til Danmark, hvor han blev indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling for at gennemgå yderligere undersøgelser.

Det viste sig, at han havde en godartet tumor i venstre lunge.

Den 2. februar blev han overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling for at blive behandlet for lungeinfektion.

I efteråret meldte kongehuset ud, at prins Henrik lider af demens. Demensdiagnosen betyder, at prinsens kognitive funktionsniveau er svækket.

I august sidste år måtte prinsen desuden lade sig indlægge med smerter i højre ben, der var opstået som følge af en operation i juli sidste år.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Smøger, bajere og for meget mad overhalet: Det værste, du kan gøre ved din krop, er at blive i sofaen
Nyt studie viser, at personer med inaktiv livsstil i sammenligning med de mest aktive har 500 pct. større risiko for at dø før tid. Det er endda lige så farligt som rygning, diabetes og hjertesygdomme. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her