Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Redaktionel ledelse eller selvcensur

Under historien om mænd med store egoer ligger der en principiel diskussion om ytringsfrihed, selvcensur og redaktionel ledelse.

Vejle Amts Folkeblad havde gennem mange år en chefredaktør, om hvem der gik et vedholdende rygte. Chefredaktøren var af vækst en meget lille mand, omkring 1,65 m. Gennem de årtier han var leder af bladhuset, ansatte han udelukkende mænd under 1,65 m i chefstillinger. Man skulle jo nødig føle sig truet.

Om rygtet er sandt, ved jeg ikke.

Der findes fortsat generaler af forskellig slags i mediebranchen. Der er netop udgivet bøger af og om to af kæmperne, nemlig Jørgen Ejbøl og Flemming Rose. De har været nære venner og er i dag dødsfjender. Det er, som man siger i mediekredse, en god historie. Men under historien om mænd med store egoer ligger der en principiel diskussion om ytringsfrihed, selvcensur og redaktionel ledelse.

Hovedkonflikten mellem de to er blevet fremstillet som et etisk dilemma: Flemming Rose ønskede, som medarbejder på Jyllands-Posten og initiativtager til Muhammed-tegningerne, at holde fast i diskussionen om tegningerne i både ind- og udland. Jørgen Ejbøl, bestyrelsesformand, tvang Rose til tavshed med en såkaldt ”håndfæstning”. Det skete på et tidspunkt, da det var åbenbart for enhver, at sikkerheden for de 2.000 medarbejdere i JP/Politikens Hus var alvorligt truet.

Det etiske dilemma skulle angiveligt bestå i spørgsmålet om, hvad der vejer tungest: Flemming Roses ytringsfrihedsfrihed eller Jørgen Ejbøls ansvar for medarbejdernes sikkerhed?

Det er en helt forkert fremstilling af situationen. For mig at se rejser sagen helt andre spørgsmål, der mest af alt handler om manglende respekt for arbejdsdelingen mellem bestyrelse og daglig ledelse – og om manglende mandsmod.

Jeg begriber ikke, hvorfor Ejbøl valgte selv at intervenere i den daglige ledelse med sin håndfæstning.

Enhver ansvarlig bestyrelse ville afskedige chefredaktøren, hvis bestyrelsen ikke mente, at denne redigerede avisen på ansvarlig vis. Det er en dødssynd, ikke mindst i et mediehus, hvis en bestyrelse eller bestyrelsesformand griber direkte ind over for journalisterne. Og at den siddende chefredaktør fandt sig i det, er uforståeligt. Dernæst begriber jeg ikke, at Flemming Rose fandt sig i at blive lagt i håndjern. Hvorfor i alverden forlod han ikke Jyllands-Posten lige på stedet? Det er simpelthen en gåde og et knæfald, jeg ikke ville have drømt om, at netop Rose ville foretage.

Nu er bruddet så sket. Og underholdende er det da at læse om kæmpernes sammenstød. Men kønt er det ikke.

Desværre har en af de mange konsekvenser af krisen omkring Muhammed-tegningerne været, at det er blevet nærmest umuligt at foretage redaktionelle valg og fravalg uden at komme under mistanke for selvcensur.

Lad os håbe, at en ny generation af chefredaktører tager den redaktionelle ledelsesret tilbage. I en urolig tid, som den vi lever i for øjeblikket, skal medierne være bevidste om deres rolle. Ikke som en fjerde statsmagt, for vi har som bekendt kun tre statsmagter nævnt i grundloven. Men som demokratiets salt, der tør redigere og lede med afsæt i journalistiske kriterier. Både når der foretages valg. Og fravalg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.