Clara Tauson er klar til tredje runde af Australian Open

For første gang er Clara Tauson blandt de sidste 32 i en grand slam, og det behøver ikke slutte her.

Artiklens øverste billede
Clara Tauson havde de helt store slag fremme, da hun totalt overmatchede forhåndsfavoritten Anett Kontaveit. Foto: AFP

Clara Tauson tegnede en krusedulle, intet skete.

Endnu et forsøg uden held.

Tuschen virkede ikke, men hun fik hurtigt en ny og kunne så skrive sin autograf på tv-kameraet og afslutte med en stor smiley.

Den lille scene fra hendes exit fra banen siger alt om Clara Tausons kamp i anden runde ved Australian Open.

Trods oppe mod en af de mest formstærke spillere på kvindernes tennistour holdt den 19-årige dansker hovedet koldt, brillerede ved altid at finde en løsning og endte med et kæmpe smil.

Mødet med Anett Kontaveit, verdens nummer syv, blev nemlig en regulær magtdemonstration, der fjernede den sidste tvivl om teenagerens potentiale – hvis da nogen overhovedet sad tilbage med forbehold af nogen slags.

Clara Tauson ikke alene sejrede og derved nåede for første gang i sin korte karriere tredje runde i en grand slam, hvor hun lørdag står over for Danielle Collins. Hun sejrede klart med cifrene 6-2, 6-4, og hun sejrede ved på alle parametre at være bedre end en modstander, der ellers havde en del at bakke favoritværdigheden op med.

Siden sommer havde esteren vundet 33 af 38 kampe, havde snuppet fire titler på WTA Tour og havde nået semifinalen i den afsluttende opvarmningsturnering inden årets første grand slam. Clara Tauson kom til gengæld i bogstavelig forstand humpende ind i Australian Open efter at være blevet ramt af en mindre lårskade i sin forberedelse.

I første runde mod Astra Sharma havde hun heldigvis virket ugeneret, og i dysten torsdag morgen dansk tid var Clara Tauson direkte skræmmende og iskold, selv om der var rigeligt at blive påvirket af.

Foruden modstanderens styrke skulle det relativt uprøvede talent håndtere oplevelsen af at spille på Margaret Court Arena, en af anlæggets største arenaer, men i modsætning til opgøret mod australske Sharma fik Tauson hurtigt opbakning fra tilskuerne, der faldt pladask for hendes både uimponerede og imponerende spil.

Helt som forventet blev opgøret vitterligt skudt i gang fra første bold, da både Tauson og Kontaveit sjældent holder noget tilbage og i høj grad forsøger at mose modparten i stedet for at luske sig til at profitere af dennes fejl.

Første parti havde nærmest det hele.

Servees, en medrivende duel med kraft lagt i slagene, angreb til nettet og en perfekt kombination fra Tauson, der ved hjælp af en stærk servereturnering bragte sig i position til at smække en baghåndsvinder ned langs linjen – og det endda på en breakbold, så hun fik den perfekte start ved at sig foran 1-0.

Kort efter måtte outsideren imidlertid selv afværge en breakmulighed, hvilket gav bange anelser. I dysten mod Sharma havde Tauson bøvlet gevaldigt med serven og havde også lavet for mange uprovokerede fejl – to faktorer, som skulle rettes ind for at give hende en vinderchance.

Efter den indledende forskrækkelse viste Tauson sig at have læst på lektien, da hun med blandt andet to esser servede sig til et rent parti og en føring på 3-1. En breakmulighed til 4-1 blev til gengæld ikke udnyttet, men det var inderligt ligegyldigt, da hun kort efter brød til 5-2, snuppede endnu et rent serveparti og pludselig havde vundet første sæt på blot 35 minutter.

Reaktionen var et frydefuldt udbrud fra hovedpersonen, der kunne se Kontaveit være anderledes paralyseret. Intet modtræk havde hun haft mod det højt anlagte spil fra Tauson, som ikke nøjedes med planløst at tæske bolden over nettet, men tværtimod klogt, tålmodigt og nøje afmålt formåede at lægge vinkel i slagene, så Kontaveit konstant måtte flytte sig og sjældent havde tid og balance til at slå igennem.

Det mest fascinerende var, at Tauson på ingen måde overpræsterede. Med de uundgåelige udsving leverede hun simpelthen bare en tenniskamp på sit normale niveau, og det endegyldige bevis kom efter en lige indledning på andet sæt.

Forståeligt nok frustreret over det hidtidige kampbillede var Anett Kontaveit tydeligvis lettet, da hun brød til 3-1 og omsider øjnede en vej ud af den store pine. Følelsen forsvandt dog hurtigt.

Anett Kontaveit fik lov at komme helt ud i hjørnerne mod Clara Tauson, men alle esterens anstrengelser var forgæves. Foto: AFP

Ved 30-30 i det efterfølgende parti sendte Tauson nemlig to vidunderlige servereturneringer ned langs linjen i træk, brød tilbage og havde dermed ikke bare slået igen, men havde praktisk taget knockoutet Kontaveit.

Stillingen var ganske vist kun 2-3, men med den opvisning i klasse og mentalt overskud havde Tauson vist sig unedbrydelig og var da også helt forudsigeligt stærkest, da opgøret kogte og lå på vippen efter yderligere et break til hver.

Fra 3-4 hev hun tre partier i træk og satte det perfekte punktum ved ikke blot at vinde rent i det sidste, men ved derefter bare helt roligt at knytte næven gentagne gange.

Ingen overgearet eller overrumplet jubel, ingen benovelse over egne evner, men blot tilfredshed med en iøjnefaldende markering.

»Det er en af de store sejre. Den er i hvert fald i top tre. Det var ikke lige noget, jeg havde regnet med. Jeg havde håbet på, at jeg kunne gå ind og i hvert fald irritere hende lidt og få spillet noget god tennis, men at jeg rammer det niveau, jeg gør i dag, det var overraskende, men selvfølgelig også dejligt,« fortalte hun efterfølgende Ritzau.

»Vi havde en plan om, at jeg skulle spille en hel masse baghåndskryds med hende, fordi det er et af mine store våben, og fordi hun rigtig godt kan lide at slå forhåndskryds. Men jeg følte, at jeg havde det godt, og at jeg kunne stå i forhåndsduellen med hende. Så jo længere hen vi kom i kampen, jo mere lod jeg mit spil gå frit og tænkte ikke så meget over planen. Det virkede jo så i dag, men det er heller ikke altid, man lige rammer det her niveau.«

Clara Tauson håber selvfølgelig på en gentagelse, når hun skal op mod Danielle Collins. Amerikaneren er nummer 30 i verden og har faktisk en spillestil støbt i samme skabelon som Kontaveits, så Clara Tauson kan meget vel ende med at tegne i hvert fald endnu en krusedulle på et tv-kamera.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.