*

Fodbold

Tilskuervold forarger FCK og Brøndby - Men klokkeklar løsning mangler

Anders Hørsholt og Troels Bech ser det som både en fan- og klubopgave at komme tilskueruroligheder til livs.

En FCK-kontrollør fik et slag i hovedet, de kampklædte betjente blev angrebet med kasteskyts, slag og spark, og alt sammen blev i størstedelen af tilfældene udført af maskerede personer efter kampen mellem Brøndby og FCK. Foto: Jens Dresling.

Det var mange ting, men mest af alt var det absurd. Som det er kutymen efter en superliga-kamp gik en gruppe af FCK-spillerne ned for at klappe mod egne fans efter afslutningen af det københavnske derby. På det tidspunkt var anfører William Kvist løbet direkte i omklædningsrummet. Der var nemlig ikke så meget at klappe af.

Mellem spillerne og tilhængerne på tribunen stod omkring 50 kampklædte politibetjente. Yderligere omkring 20 var placeret i det ene hjørne af Brøndby Stadion. Årsagen de episoder, som havde afbrudt kampen i 20 minutter efter Simon Tibblings afgørende scoring.

En FCK-kontrollør fik et slag i hovedet, de kampklædte betjente blev angrebet med kasteskyts, slag og spark, og alt sammen blev i størstedelen af tilfældene udført af maskerede personer. Optræk til ballade havde der allerede været inden kampstart, da en gruppe på mellem 50-100 FCK-fans stormede udebanetribunen før tid. Derefter blev der tændt romerlys og trampet sæder i stykker for at bruge dem som eventuelle våben. Det for øjnene af børnefamilier. En aktion, der fik politiet til at gribe ind med beskeden om, at alle personerne skulle ud og kropsvisiteres, hvis de ville undgå tåregas. Men blev den ordre adlydt, ville fansene få lov til at komme ind på stadion igen.

Om dele af samme gruppe stod bag balladen til sidst i kampen er fortsat endnu ikke klart. Ligesom det heller ikke ligger fast, om der var udenlandske kræfter bag volden på FCK-tribunen. Men som set før ved både hjemmekampe og særligt derbys, var Hamburg SV’s klublogo synligt i capotårnet hos FCK.

Spørgsmålet er nu, hvordan dansk fodbold skal komme de nye problemer til livs. Og om det overhovedet er muligt at stoppe.  Efter kampens afgørelse var FCK-direktør Anders Hørsholt skarp i sin kritik af episoderne, som han kaldte »skændsel, skandaløst og idioti.«

Men en klokkeklar løsning på problemet, var ikke lige til at få øje på.

»Vi vil forsøge at finde dem, der har ansvaret, og vi håber på, at fangrupperingen internt finder selvjustitsen frem og får det løst, for vi kan ikke leve med det her,« sagde Hørsholt og uddybede:

»Vi vil forsøge at identificere dem, der har lavet balladen, og før vi har fundet dem, kan vi ikke gøre så meget. Vi vil gøre, hvad vi kan, og resten må politiet tage sig af.«

Sidst på aftenen søndag meldte FCK også ud, at man havde overvejet at frasige sig et udebaneafsnit i kommende kampe som konsekvens af episoderne i Brøndby. En idé, man dog har valgt ikke at gå videre med. I stedet vil man forsøge at intensivere adgangskontrollen til udebanekampene, da den ikke formåede at stoppe gruppen, der stormede tribunen.

Ifølge Anders Hørsholt var balladen søndag først og fremmest et FCK-problem. Men det rammer samtidig hele den danske fodbold.

»Vi havde en episode oppe i Aalborg for mange år side, hvor der var nogle problemer, som vi dengang adresserede og gjorde noget ved. Vi troede egentligt, at vi havde fået skabt en ny måde at gå til fodbold på, men det har åbenbart vist sig, at det ikke er tilfældet, og det er ikke acceptabelt,« sagde Hørsholt.

»Nu er det os, som har problemet lige i dag, men for et halvt år siden var det Brøndby. Det går lidt på skift.«

Samme viden stod sportsdirektør i Brøndby, Troels Bech, med efter afslutningen af sæsonens første derby.

»Vi har jo også været samme sted og har ikke en forventning om, at andre klubber løser lige netop den del for os. Det er et bredt problem. Selvfølgelig er det i alles interesse at gøre noget ved det. Vi har i Divisionsforeningen indført fælles stadionregler. Vi har også diskuteret, hvordan vi kan angribe det her på en fælles front. Men til allersidst er det også nogle fans, som må kigge hinandene i øjnene og sige, hvad er det egentligt, som vi vil have,« sagde Troels Bech.

Men ligesom Anders Hørsholt stod han heller ikke med et glasklart forslag til, hvordan man komme det til endnu mere til livs end i forvejen, når omkring 50 mennesker vil balladen.

»Det viser, hvor sårbar en ting, sådan en fodboldkamp er. Der er utrolig styr på utrolig mange ting. Men alligevel kan 50 mennesker ødelægge det for de 20.000. Det er en kendt sag i nogle familier, at når onklen bliver fuld, så ødelægger han festen,« sagde Troels Bech.

FCK-manager om tilskuerballade: Det er ødelæggende for alt

Han mente dog stadig, at Fodbolddanmark som helhed har og har haft tilstrækkeligt og FCK mødes.

»Det er et fælles problem, som er blevet taget op i Divisionsforeningen, og vi arbejder meget med fælles reglementer, ligesom der er blevet indført away-kort i nogle klubber. Det har ryddet rigtig godt ud i problemerne, men åbenbart ikke dem alle sammen. I de seneste sæsoner har der dog ikke været anholdelser for andet end fuldskab. Men det er ikke  i dag, man kan glæde sig over alle de gange, der ikke er sket noget, men der er blevet taget mange gode skridt,«.

Men er det her lige så meget en fanopgave at få løst som en klubopgave?

»Jeg synes, at vores organiserede fangruppe har bevist, at de kan håndtere rigtig mange ting. Jeg er ikke blind for, at nogle af dem som hopper med her kan have meget lille tilhørsforhold til den organiserede fangruppe eller fodbolden som sådan. Men der er behov for at udvikle samarbejdet mellem fangrupperne og klubberne. De sidder nogle gange inde med en tavs viden, som vi ikke  får sat i spil,« sagde Troels Bech.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
FCK
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce

Tilmeld dig Tipsbladet.dk's nyhedsbrev

Flere nyheder på Tipsbladet.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her