En drikkedunk og et overraskelsesangreb

Team Sky vil køre uforudsigeligt i årets Tour de France, siger manager Dave Brailsford. Lørdag angreb Chris Froome på en nedkørsel og tog den gule trøje. Nairo Quintana tog imod en drikkedunk og et tidstab.

Artiklens øverste billede
Chris Froome kunne trække i gult efter sit overraskelsesangreb på lørdagens etape. Foto: Peter Dejong

BAGNèRES-DE-LUCHON — Det plejer at hedde sig, at Chris Froome ikke er god til at køre ned ad bakke. At han mangler så meget på cyklen rent teknisk, at han i stedet må forlade sig på at være den stærkeste, når vejen stiger mod himmelen.

Det er muligt, at det passer, men så skulle nogen fortælle den sandhed til Chris Froome selv. Og måske nogen skulle fortælle resten af feltet, at den langlemmede brite ikke har lyttet til, hvad der bliver sagt om ham og hans evner.

Han ved, hvordan han har det. Han er smart. Han er modig. Det der krævede nosser.

Dave Brailsford, , Chris Froome og Team Skys manager

For det, der længe lignede en fredelig bjergetape, hvor løbets favoritter skulle følges over målstregen, og alle var i spil til en fidusbamse, blev spoleret med mindre end 1 km til toppen af den sidste af fire stigninger, Col de Peyresourde. Da angreb Chris Froome.

Det hele begyndte med, at Team Sky satte tempo med godt 1 km til toppen. De havde haft hele dagen til at hægte Alberto Contador og andre topryttere med underskud af overskud af – yderligere tre stigninger, faktisk – men da skulle det være.

Det var konservativt. Det var, som man kunne forvente.

Stilhed, men så ...

Og Nairo Quintana var klar. Faktisk bidrog Movistar-holdet til festen til at begynde med. Det var som at se på en skovsø ved 22-tiden om aftenen. Stille vejr, ingen regn. Ansigtet uberørt, benene i balanceret tråd. Der var ikke skyggen af uro at spore. Ingen panik. Nairo Quintana holdt bare Chris Froomes hjul.

Hvis Movistar-kaptajnen manglede lidt for at følge Chris Froomes angreb i Pyrenæerne for et år siden, har forberedelsen tilsyneladende været bedre i år.

Tilsyneladende, fordi der er grænser for, hvor meget man kan udlede af 2 km cykelløb på en enkelt bjergside. Tilsyneladende, fordi Chris Froome fulgte Nairo Quintanas forsøg på et angreb. Tilsyneladende, fordi Quintana endte med ikke at kunne det samme.

Bedst som han troede, at han havde situationen og Chris Froome under kontrol, fjernede han sin højre hånd fra styret og tog imod en drikkedunk.

Det skulle han ikke have gjort. For i netop det øjeblik trådte Chris Froome an. Han så sig ikke tilbage.

»Alle troede, at vores taktik ville være konservativ og forudsigelig. Derfor vil vi være uforudsigelige i år. Folk skal ikke vide, hvad vi gør, hvor de har os,« lød det efterfølgende fra Team Skys manager, Dave Brailsford.

Det virkede. Froome fortsatte sit vilde ridt på nedkørslen, hvor Quintana havde hjælp fra ingen ringere end Alejandro Valverde. En specialist i kunsten at køre ned ad bjergsider i høj fart. Valverde førte den lille colombianer gennem svingene, trak og trak. Men lige meget hjalp det. Ude foran øgede Chris Froome sit forspring. Fra 10 til 12 til 24 sekunder.

Som i fosterstilling

Det var som om, han cyklede i fosterstilling for at mindske vindmodstanden så meget, han kunne. Han sad på cykelstellet og hjulede, ikke på sadlen.

Det var ikke kønt, men det var effektivt. Og beslutningen om at angribe, da ingen andre prøvede noget, var Froomes egen.

»Han ved, hvordan han har det. Han er smart. Han er modig. Det der krævede nosser,« sagde Dave Brailsford, mens Team Skys sportsdirektør, Nicolas Portal kaldte præstationen »genial« i et løb, hvor Team Sky skal udnytte en hver mulighed for at tage sekunder.

Men hvordan gik det til, at Chris Froome pludselig er rytteren, der angriber på de nedkørsler, som normalt har været forbeholdt folk som Contador og Nibali?

Tjo, en del af forklaringen hedder Michal Kwiatkowski, den 26-årige polak og tidligere verdensmester, som kom til Team Sky inden denne sæson.

Han er en specialist på nedkørslerne, eksponent for fosterstilling-stilen og en fast træningsmakker.

»Det er ikke noget, jeg har trænet specifikt. Men når vi træner sammen, kører vi mod hinanden på nedkørslerne, og så er det noget, man kommer til. Det var lidt af et sats. Jeg følte mig godt tilpas og ville gerne prøve. Jeg er glad for, at det gav bonus,« sagde Froome efter etapen.

Higfive fra Tinkov

Mens Chris Froome trak i den gule førertrøje i målområdet, kom en Tinkoff-bil forbi nede ved Team Skys holdbus. Det ene vindue ved bagsædet blev rullet ned, og en hånd kom til syne.

Det var Oleg Tinkovs. Han higfivede en Team Sky-mand og kørte videre.

Selvom Tinkoffs Rafal Majka kørte sig i den prikkede bjergtrøje efter et udbrud, var der dog ikke meget af fejre på Tinkoff-holdet.

For mens Chris Froome drønede mod målstregen i Bagnères-de-Luchon, blev tre store Tour-favoritter – eller måske bare to og en halv – til to. Alberto Contador, der akkurat havde held til at følge med sine rivaler fredag, blev kørt agterud allerede inden nedkørslen. Og på de sidste 12 km mod målstregen, kunne han intet stille op.

Chris Froome kørte alene til mål og vandt etapen. Først 13 sekunder senere nåede Nairo Quintana frem, og yderligere 1 minut og 27 sekunder senere ankom Alberto Contador.

Mørkøv stod af

Efter syv etapers ren overlevelse gik den ikke længere for Michael Mørkøv. Han styrtede slemt på Tourens første etape, og lørdag eftermiddag endte den danske Katusha-rytter med at stå af og udgå af løbet.

Med godt 40 km tilbage af den varme bjergetape i Pyrenæerne, kunne man se ham stige af cyklen. Tage cykelhjelmen af, sætte brillerne op i panden, smide cykeltrøjen og vinke til kameraet. Så satte han sig ind i en Katusha-bil og kørte mod målstregen.

Michael Mørkøv er den første rytter, der udgår af årets Tour. Han var for længst blevet sat af feltet og hang alene efter alle andre ude på ruten.

Mørkøv kom med til Touren for at hjælpe den norske sprinter, Alexander Kristoff, men det blev aldrig til noget.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.