Ny hjælp til atleter med komplicerede hjernerystelser

Idrætsudøvere, der får en svær hjernerystelse, skal have mere ensartet hjælp. Behandlingen koster 30.000 kr., og det møder kritik fra en sportschef.

Artiklens øverste billede
»Jeg tror helt sikkert, at et sådan tilbud havde betydet, at jeg havde fået et bedre kendskab om, hvilken retning jeg skulle bevæge mig i,« siger Bjørn Østergaard om det nye tiltag. Foto: Joachim Ladefoged.

For over syv år siden slog Bjørn Østergaard sit hoved i en ishockeykamp.

En hård tackling, hovedet ned i isen, alt blev sort.

I dag: »Jeg kan arbejde to timer om dagen. Så skal jeg hjem og slappe af. Jeg ligger et par timer hver dag, nogle gange sover jeg, og så er der råderum til den sidste halvdel af dagen, når familien kommer hjem,« siger Bjørn Østergaard, der måtte indstille karrieren på grund af den medfølgende komplicerede hjernerystelse.

Vi står stadig tilbage med udfordringen omkring, hvordan vi helt undgår at få hjernerystelser

Sune Agerschou, sportschef i Ribe-Esbjerg HH

I årevis prøvede han forskellige behandlingsmetoder.

»Noget hjalp lidt, noget hjalp slet ikke, og noget hjalp rigtig meget,« siger den 32-årige Bjørn Østergaard, der spillede professionelt for Herning Blue Fox.

»Så hører man fra mund til mund om nogle mirakelmænd. Om noget, der hjælper, men det hele bliver mere tilfældigt,« siger Bjørn Østergaard.

Hans tilfælde er ikke specielt i sportens verden, og nu skal et nyt tiltag under specialsygehuset Center for Hjerneskade lette vejen tilbage efter en svær hjernerystelse.

»Der har været et stort pres fra atleter, forbund og mediernes side i forhold til, at der ikke har været et ensartet behandlingstilbud til følgerne efter hjernerystelser,« siger Niels Christian Kaldau, der er speciallæge i Dansk Idrætsmedicinsk Selskab.

Han har siddet med i en ekspertgruppe under Danmarks Idrætsforbund (DIF), der i 1,5 år har arbejdet med at tilbyde behandling til idrætsudøvere.

»Mange af atleterne har følt, at der ikke var nogen i det etablerede danske behandlersystem, der havde et godt tilbud, og så er de endt med at søge over i det alternative. Der kan godt være nogen i det alternative, der gør et godt stykke arbejde, men vi ved, at der er mange rygter om, hvordan man skal håndtere en hjernerystelse,« siger Niels Christian Kaldau.

Den såkaldte commotio-enhed hos Center for Hjerneskade arbejder udelukkende med hjernerystelser.

To gange otte timer

Hvis en idrætsudøver har symptomer på hjernerystelse fire uger efter slaget, skal vedkommende have mulighed for at blive undersøgt. Her vil man som udgangspunkt tilbyde indledende test, undersøgelser og udredning, hvorefter der er otte timer med en neuropsykolog og otte med en fysioterapeut, siger Henriette Henriksen, der er fysioterapeut i commotio-enheden.

»Eliteidrætsudøvere er måske skolede til ikke at reagere, selvom det gør ondt. Så hvornår skal man tage sig af det, og hvornår skal man ignorere det? Der kan vi byde ind med erfaring og gennemslagskraft i at sige, at vi gør sådan og sådan, og så støtte dem i den proces,« siger Henriette Henriksen.

Kunne ingenting

Bjørn Østergaard er sikker på, at han ville have haft godt af en mere ensartet tilgang til behandlingen kort efter, at han havde slået hovedet.

»Jeg stod og kunne hverken a eller b og skulle finde ud af, hvordan jeg kom igennem. Jeg prøvede en million forskellige ting, og det er svært at sige, hvad der gjorde godt, og hvad jeg skulle have holdt mig helt fra. Det havde betydet sindssygt meget at få den vejledning, og forhåbentligt havde det været med til at nedbringe skadespausen,« siger Bjørn Østergaard.

Ud over at være sportschef for Ribe-Esbjerg HH har Sune Agerschou selv været ramt af komplicerede hjernerystelser.

Han er positivt indstillet over for det nye tiltag.

»Det kan blive et stærkt redskab, hvis udøverne får kontakt med ekspertgruppen, og det vil måske gøre, at en masse idrætsudøvere kommer tilbage på banen og samtidig forhåbentlig får nogle redskaber, så de kan håndtere det mentalt,« siger Sune Agerschou.

Behandlingen er dog ikke gratis. Som udgangspunkt koster et forløb 30.000 kr.

»Jeg synes, at det lyder som en høj pris, men hvis det kan få vedkommende til at komme tilbage til livet, synes jeg, at pengene er godt givet ud,« siger Sune Agerschou.

Han mener, at prisen kan sende en kile igennem idéen.

»I håndboldligaerne får næsten alle en pæn hyre, men går man ned i 1. division, er der mange amatørspillere, hvor klubberne ikke kan betale 30.000 kr. Og når der er gået fire uger, vil klubberne måske lige vente og se, om ikke spilleren er klar om tre uger, så de undgår at betale,« siger Sune Agerschou.

Ifølge konsulent i DIF Nina Bundgaard er tiltaget første skridt.

»Det er ikke et behandlingstilbud, der fra dag et er åbent for alle, der får en hjernerystelse, men det er et kæmpeskridt, at vi i det hele taget har et tilbud,« siger Nina Bundgaard.

Håber på udbredelse

Hvis ordningen bliver en succes, håber DIF, at offentlige instanser vil tage den til sig og udbrede den i kommunerne til alle, der rammes af svære hjernerystelser.

Selv om Sune Agerschou er tilfreds med den nye ordning, kalder han på viden.

»Vi står stadig tilbage med udfordringen omkring, hvordan vi helt undgår at få hjernerystelser,« siger han.

Igennem hans ni år som sportschef har han haft omkring 10 spillere igennem trupperne, som har været ramt af hjernerystelse. Tre af disse var komplicerede hjernerystelser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.