Friheden i autocamperne tiltrækker flere
Autocamperen er yderst populær i udlandet. Herhjemme mærker flere campingpladser også tendensen, men de danske bilpriser er nok med til at lægge en dæmper på salget af de praktiske køretøjer.
Overalt i Europa er tendensen den samme. Der sælges flere nye autocampere end konventionelle campingvogne, fordi flere og flere ønsker den indbyggede frihed, som camperen stiller i udsigt.
Om autocamperen så i praksis giver campisterne en anderledes ferie, end hvis de havde en vogn på krogen, er jo op til hver enkelt at bedømme. Men kigger man alene på salgstallene, er det tydeligt, at autocamperne er populære i Europa.
Herhjemme har organisationerne også "set skriften på campingvognen”, og alle danske campingpladser med to eller flere stjerner har de senere år fået anlagt p-pladser til autocampere. Med et mindstekrav på to pladser er der godt og vel 800 pladser i Danmark, der er reserveret til autocampere.
Særlige parkeringspladser
»Interessen for campere er stigende, og det kan vi tydeligt mærke rundt omkring i landet. Vi har imødekommet et stort ønske fra mange ejere af autocampere, der gerne vil have trygheden ved at være i nærheden af en campingplads, hvor de kan overnatte. Det gælder både danskere og biler på udenlandske plader,« siger direktøren i Campingrådet, Poul Fejer Christiansen.
Kigger man alene på salgstallene, er det tydeligt, at autocamperne er populære i Europa.
Arbejdet med at indrette pladserne fulgte efter det nyeste campingreglement, der blev indført for fire år siden. Her opfandt man det nye begreb ”p-pladser til autocampere”.
Pladserne indrettes som regel uden for bommen på campingpladserne, så det er muligt at ankomme på alle tidspunkter af døgnet.
På Københavns største plads, DCU-Absalon i Københavns vestlige udkant, har man de seneste mange år også haft plads uden for selve pladsen til autocampere, og her mærker man, at interessen for autocamperne breder sig. Både inden for og uden for bommen til selve pladsen.
København trækker
Da Explorer besøger pladsen lige inden den store sæsonstart, er selve Quick-stop-pladsen foran den rigtige campingplads gabende tom – og i princippet blot en parkeringsplads uden ret meget at tilbyde i form af udsigt eller miljø.
»Det er en tilfældighed, at der ingen er lige nu, for vi har autocampere hele året, men langt de fleste kommer sent på dagen og står tidligt op og kører, inden Københavns morgentrafik for alvor stopper til. Generelt ser vi flere og flere autocampere, og det gælder også de danske,« forklarer Jan Malec, der står i spidsen for DCU-pladsen med 120.000 årlige overnatninger.
»Selve området rummer plads til omkring 20 autocampere og er ofte helt fyldt i højsæsonen. Det bevirker blot, at camperne så holder på den almindelige parkeringsplads, eller hvor der nu er plads. Ingen kører forgæves til Absalon,« lover Jan Malec.
Oprindelig var der bom for og en automat, hvor man skulle betale, før bommen gik op, men den blev relativt kort tid efter indvielsen fjernet, så nu er det i høj grad op til autocampisterne selv at få betalt.
»I det daglige er det ikke noget problem, at der ikke er en bom, men selvfølgelig sker det, at campister stikker af uden at have betalt,« siger han.
I princippet har camperne udenfor kun adgang til pladsens toiletfaciliteter, men ingen kigger skævt, hvis børnene fra en autocamper finder vej til et gyngestativ på den ’’forbudte’’ side af receptionen.
Indenfor på DCU-Absalon er der indrettet 53 rigtige pladser til autocampere, og de ligger meget tæt ved faciliteterne – modsat pladsen udenfor, hvor der er et stykke at gå.
»Jo, vi mærker bestemt stigningen i antallet af autocampere, så derfor har vi besluttet at udvide med yderligere 30 pladser til efteråret,« siger han.
Med de nye pladser sigter man efter den gruppe af autocampere, der har samme adfærd som ejere af campingvogne eller telte. De ønsker alle faciliteterne på de danske campingpladser som f.eks. gode badeforhold eller legeplads til børnene præcis som ejerne af campingvogne eller telte.