Ekstremsportsudøvere vil udfordres i udlandet

Et stigende antal danskere vælger at presse sig selv til ekstremerne, og for mange danner ekstremsporten også baggrund for rejser, hvor anderledes og mere kuperet terræn giver flere udfodringer.

Artiklens øverste billede
BASE jump er en af de nyere former for ekstremsport, hvor udøveren starter med frit fald, før faldskærmen udløses.

Maratonløb i en glohed ørken, bjergbestigning på sneklædte tinder og rafting på brusende floder.

Flere danskere fravælger de almene motionsformer for i stedet at træne intensivt frem mod større ekstremsportskonkurrencer - både i Danmark og i  udlandet.

Flere motionister søger udfordringer i velkendte sportsgrene, og ekstremsport er i højere grad muligt for alle.

Konkurrencerne i udlandet giver nemlig mulighed for at udfordre sig selv yderligere, mener Morten Hansen, cand. scient i idræt og psykologi.

»Udviklingen gør, at det ikke er nok at løbe en maraton mere. Nu skal den løbes i bjerge i udlandet, hvor temperaturene eller terrænet er anderledes og udfordrer på en anden måde,« forklarer Morten Hansen.

Den stigende interesse for at presse sig selv til det yderste hænger sammen med, at det kan give en rus, forklarer han:

»På den ene side er der ikke meget forskel på ekstremsport og f.eks. badminton. Det hele handler om mestring og udholdendhed. Med alle former for sport kan man sætte sig større mål og udvikle sig, men med ekstremsportens meget intense bedrifter oplever mange en meget intens flowfornemmelse og efterfølgende en rus, som skaber en trang til at gøre det igen,« siger han og tilføjer, at ekstremsporten for mange er en kontrolarena.

»Ved ekstremsport oplever man, at kroppen reagerer på det, den udsættes for. Man kan snakke om et område, hvor man kan kontrollere flere parametre og sin fysik på samme tid. I ekstremsporten står man alene og kan skabe den fulde kontrol,« forklarer han.

Ekstremsport i udvikling

Ekstremsport er endnu en forholdsvis lille niche i Danmark, og på grund af dens sammensætning af mange forskellige sportsgrene er det svært at give et eksakt tal på, hvor mange danskere der dyrker ekstremsport, og hvor mange der rejser til udlandet for at søge større udfordringer.

Ser man på antallet af tilmeldinger til f.eks. maratonløb eller triathlon, er det dog tydeligt, at ekstremsport er i udvikling:

»Deltagertallene ved maraton er steget eksplosivt de seneste år, og det samme gælder også f.eks. faldskærmsudspring. Når man kigger på mountainbike eller downhill-ruter, sker der en udvikling både i antallet af deltagere, men også i antallet af  ruter, som desuden bliver mere ekstreme,«  siger Morten Hansen.

Den stigende popularitet kan forskningsleder fra Idrættens Analyseinstitut Maja Pilgaard nikke genkendende til:

»Vi ser en udvikling i form af de såkaldte adventure-løb, som kombinerer løb med andre aktiviteter, f.eks. mountainbike. Det er måske ikke decideret ekstremsport, men det er stadig mere end bare almindelig cykling. Cross-løb ser vi også, hvor man skal hoppe over træstammer og løbe i mudder. Triatlon er også i udvikling og er blevet meget populært,« siger hun.

Fremtiden bliver mere ekstrem

Spørger man Morten Hansen, hvordan fremtiden ser ud for ekstremsporten, lyder svaret, at det vil blive endnu mere ekstremt, fordi udøverne vil skulle presse sig selv endnu mere for at opnå den adrenalinrus, som de opnår, når de balancerer på kanten af fysisk udmattelse og fare.

»Rusen giver en god fornemmelse i kroppen, og den følelse, som ligger i kontrolflowet, kan mange godt lide. Derfor søger de den igen og igen. Med den udvikling, vi ser nu, bliver det sværere at fremkalde denne rusfornemmelse, og derfor trives ekstremsporten særdeles godt,« siger han.

Fem ekstreme konkurrencer - i udlandet og herhjemme:

Great Wall Marathon, Kina: På selve den kinesiske mur kan man løbe, hvad der efter sigende skulle være et af de hårdeste og en af de smukkeske maratonruter i verden. Man kan også "nøjes" med en halvmaarton eller en rute på 8,5 km.

Kajak-rafting, Mesa Fall, Idaho, USA: Ved det kraftfulde vandfald Mesa Falls i Idaho sejler vovehalse i kajak mellem klippestykker og væltede træer. Vandfaldet har to fald og fletter sammen med en sø i bunden af en dyb dal.

Paragliding, Annecy, Frankrig: Området er på ingen måde ideelt for denne type ekstremsport, men på grund af de fantastiske vindforhold mellem bjerge og dale kaster mange paraglidere sig alligevel ud fra klipper for at svæve langs turkistblåt vand og grønne skove.

Triatlon, København, Danmark: Inden for solo-multisport findes der ikke større begivenhed på dansk grund end det store KMD Iron Man-stævne i København. Triatlon stiller store krav til fysikken, træningen og udstyret, men lykkes det, bliver du medlem af en eksklusiv klub af jernmænd.

Adventure Race, Bornholm, Danmark: Til det 30 timer lange adventurerace, Island Explorer, skal hold på to eller tre personer køre mountainbike, løbe, sejle kajak, klatre og orientere sig non stop rundt på klippeøen. Det stiller både krav til fysikken og evnen til at samarbejde: Alle på holdet skal gennemføre hele løbet sammen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.