Svævebane over Costa Ricas jungle

Det går fra bjerg til bjerg gennem Costa Ricas jungle. Med 60 km/t.

Artiklens øverste billede
Et net af svævebaner gør det muligt for den modige vandrer at flyve hen over Costa Ricas regnskov.

Jeg suser af sted over skyerne mellem to bjerge med 60 km/t. Der er over 100 meter ned til jorden, og det eneste, der sikrer mod at falde, er kablet, jeg er spændt fast til. Adrenalinen pumper, tilliden til kablet er høj – det bliver den simpelthen nødt til at være, hvis ikke man skal tisse i bukserne af skræk – og udsigten herude midt i ingenting er fænomenal. Midt i Costa Ricas regnskove har man spændt kabler ud mellem bjergene, så de fungerer som velvoksne svævebaner, og på den måde kommer man hurtigt fra et bjerg til det næste som en anden superhelt. De kalder det canopy, og Costa Rica er berømt og berygtet for deres canopy – nogle af kablerne strækker sig over en hel kilometer mellem bjergtoppene med over hundrede meter til jorden.

Kæmpeedderkopper og brøleaber

I det nordlige Costa Rica dominerer regnskoven, og folk rejser hertil netop for at tage på junglevandring. Her kan man bl.a. stifte bekendtskab med brøleaber, kæmpeedderkopper og en eventyrlig fauna, som man ikke lige møder på den jyske hede. Mellem kæmpe træer, der nogle steder skygger fuldstændig for solen, stritter mærkværdige gevækster i alle regnbuens farver frem. Orangefarvede biller på knytnævestørrelse piler rundt i skovbunden, og nogle steder kan man opleve både pyton- og kobraslanger. Det er et eksotisk eventyr at begive sig ind i regnskoven, men man behøver ikke at frygte dyrene. Der er guider med på turen, og når man holder sig til de afmærkede stier, kan man beskue dyrene, der oftest er sky, på behørig afstand.

Til lands og i luften

Der findes almindelige - hvis man overhovedet kan bruge det ord i sammenhængen - vandreture i den costaricanske regnskov, men den ultimative måde at opleve junglen på er gennem trekking med canopy. Man hiker simpelthen gennem regnskoven, og når man kommer til en dal eller en slugt, man ikke kan forcere, er det bare om at hægte sig fast på kablet, og så af sted. På den måde tilbagelægger man kilometer efter kilometer til lands og i luften. Der er uddannede guider med på bjerg- og junglevandringen, som sørger for sikkerheden på flyveturene, så man kan være rolig, selv om det er en actionpacked oplevelse at svæve rundt mellem bjergene uden lyden af motorstøj – man får en fornemmelse af at svæve, når man 100 meter under kan se sin egen skygge suse hen over bjergdalen med en udsigt til regnskoven på 360 grader.

Landet uden hær

I det nordlige Costa Rica strækker Monte Verde sig med sine bjerge og regnskove ind i skyerne, og i folkemunde hedder det sig, at det er her, Costa Rica møder himlen. Og det gør den i bogstaveligste forstand.

Området er et naturreservat, der er tilgængeligt med bus fra hovedstaden San Jose, og ud over udslukte vulkaner og tropisk regnskov, finder man små hyggelige bjergbyer med hoteller, der kan udgøre basen for et jungleeventyr. Det relativt lille land byder på vidt forskellige områder med Stillehavskysten i vest og kysten mod det Caribiske Hav på østsiden, men det er et must at bevæge sig nordpå og opleve naturen, når man besøger landet, der er kendt som landet uden hær. Tilnavnet skyldes, at Costa Rica modsat de fleste andre mellemamerikanske lande ikke har været præget af politisk vold siden borgerkrigen i 1948, og mentaliteten hos lokalbefolkningen er præget af en tilbagelænet venlighed. Man har ikke travlt, og hvis man ikke når det i dag, gør man det nok i morgen. Eller i overmorgen. Det er en afstressende oplevelse at vandre rundt i bjergene i tågeskoven, der har fået tilnavnet på grund af skyerne, der ofte hænger omkring bjergene og giver et mystisk og eventyragtigt touch. Naturreservatet Monte Verde er et af de mest artsrige områder overhovedet, og de bevaringsværdige mange små og store reservater findes i forskellige klimatiske zoner, hvilket gør trekking her til en helt speciel oplevelse. Klimaet er behageligt at bevæge sig rundt i, og den høje luftfugtighed skaber grundlag for en flora og fauna, man ikke oplever mange andre steder, mens man stifter bekendtskab med det rige dyreliv på nærmeste hold.

Frit fald og supermandstur

Efter tre timers hiking i regnskoven - og svævning over den - er vi tilbage ved basen, men turen har ikke kun budt på vandring og canopy. Ud over de 11 svævebaner, der har kastet os fra bjerg til bjerg, har guiderne nemlig indlagt forskellige ”forlystelser” undervejs. Et sted ender svævebanen på et plateau bygget i toppen af et træ, der virker højere end rundetårn. Herfra skal man så fire sig ned til jorden i et tov. Et andet sted skal man – dog spændt fast ved livet – kaste sig ud fra et træ, så man oplever et frit fald på 15 meter, før man bliver grebet af rebet og svunget i en bue igennem junglen. Og endelig kan man på den sidste og lange bane opleve den såkaldte ”supermandstur,” hvor man bliver spændt fast til kablet på ryggen og suser af sted i bedste supermandspositur. Det kan godt være, at man har prøvet at jungletrekke før, men canopy i det nordlige Costa Rica er en helt anderledes måde at opleve regnskoven på – i både frø- og fugleperspektiv.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.