Til himmels i Østrig

Skiområdet Zell am See-Kaprun byder på særlige skioplevelser for enhver smag – fra mange pister på det brede bjerg til masser af off piste-udfordringer på den høje gletsjer.

Artiklens øverste billede
En lille kabinelift bringer skiløberne den sidste vej op til 3.029 meters højde og udsigtscentret på toppen af Kitzsteinhorn-bjerget. Unik udsigt. Foto: PR

Køreturen mellem de to områder er blot seks en halv kilometer – og alligevel er der verdener til forskel på de to skiområder Zell am See og Kaprun.

Lifte og pister fletter sig ned på de forskellige sider af det 2000 meter høje Schmittenhöhe-bjerg.

Turen går ad små landeveje, gennem marker og vild natur, der i sommerhalvåret utvivlsomt er et smukt, idyllisk tyroler-landskab med små bondegårde, fritgående dyr og frodig natur.

I vinterhalvåret er alt dækket af sne, og den lille landevej er pakket med biler og skiturister, der skal til og fra de to skiområder og frem og tilbage til hotellerne.

De to områder er det kendte Zell am See og det mere ukendte Kaprun i det nordlige Østrig, mindre end 100 kilometer fra grænsen til Tyskland. Til sammen danner de ski-området Zell am See-Kaprun, der med fælles liftkort og hoteller i området er et nyt attraktivt område i Østrig.

Variation og udsigt

Første dag på skiferien er Zell am See det sikre valg med muligheder for alle.

Zell am See er et klassisk østrigsk skisportssted med 26 lifte og 40 officielle piste i alle farver og variationer. Stedet har været vært for World Cup flere gange og er blandt de mest kendte skisportssteder i Østrig – sammen med blandt mange andre Ischgl og Sankt Anton. Lifte og pister fletter sig ned på de forskellige sider af det 2.000 meter høje Schmittenhöhe-bjerg.

Gletsjer-området på Kitzsteinhorn-bjerget har ingen træer og bjergluften er klar og frisk, mens solen giver et skarpt og smukt genskær. Foto: PR

Hver fletning ender for bjergets fod i små centre af restauranter, skiforretninger og parkeringshuse med til- og frakørsel fra resten af området.

Vi lægger forsigtigt ud. Som i mange familier er manden hos os den mest erfarne – og måske også fanatiske – skiløber og vil gerne sætte af sted. Teenagesønnen er efterhånden også erfaren og ikke mindst ung og kåd nok til at kaste sig ud i sorte pister. Det kan dog anbefales, at familien følges ad den første formiddag for at få fælles indtryk af området og har udpeget et par mødesteder, hvis forskellig fart og temperament skiller os ad.

Området har mange gode familie-bakker – røde og blå – med god, bred plads til at få gang i ben og krop. God sne, godt afmærket, og selv om Zell am See-området strækker sig ned på flere sider af bjerget Schmittenhöhe, så viser det sig hurtigt, at toppen af bjerget har klart de bedste pister og sne.

Bunden er mest til transport og afslutning på dagen, så derfor vælger vi at blive på de øverste lifte og piste. Flere steder i området ankommer liftene samme sted i en klassisk lille bjergtops-samling med restaurant og udsigtspost.

Vi nyder frokost i en af restauranterne helt oppe på toppen af Schmittenhöhe. Maden er gennemsnitlig cafeteria-mad, og indretningen er som en dansk kommune i 1970’erne – ikke prisvindende.

Zell am See er det bedste område for familier og nybegyndere. Kaprungletsjeren er bedre for dem, der ønsker udfordringer – og udsigt. Foto: PR/Johannes Felsch

Til gengæld er der en unik udsigt over de mange bjergsider, hvor snowboardere og skiløbere ligner travle myrer i konstant bevægelse, ind og ud mellem hinanden. Alle sammen med kurs mod bunden af bjerget.

Efter frokost sker det uundgåelige i mange familier – vi deler os op i svære og knap så svære piste.

Området er ideelt til opdelingen og har gode muligheder for let at finde hinanden efter kort tid. De sorte world cup-piste har masser af udfordringer for de skrappe skiløbere – og de mange blå og røde har god plads til dem, der ikke ønsker for meget fart.

I frokost-timerne fra 12-14 er der færre på bakkerne – derefter er der igen trængt – og særligt børn på snowboards har det med at skabe kaos med høj fart og pludselige bevægelser, som kan overraske selv den mest erfarne skiløber. Så hold øje med de unge mennesker, der ikke altid kender takt og tone på pisterne.

Højt til himlen

Seks kilometer væk byder Kaprun-området på Kitzsteinhorn-gletsjeren på mere udfordrende skiløb – og samtidig en markant anderledes og vildere naturoplevelse.

Gletsjer-området på Kitzsteinhorn-bjerget har store områder for snowboardere med superpipes og andre udfordringer. Foto: PR

Køreturen derhen er snørklet ad små veje, og flere gange må vi sikre os, at vi er på rette vej. Til sidst ankommer vi til store parkeringspladser og kabineliften, der fragter os hele vejen op i gletsjer-området. Liften fragter os på kort tid 2,5 kilometer med en højdeforskel på godt 1.000 meter. Imponerende tur, der bestemt ikke er for folk med højdeskræk, selv om de to kabine-lifte er både moderne og meget sikre.

Kaprun-området har 20 lifte og de to kabinelifte op til området. Antallet af egentlige piste er ikke imponerende – 20-30 stykker – men det viser sig, at off piste-mulighederne er uanede og områdets største aktiv.

Solcreme i ansigtet er en absolut nødvendighed på gletsjeren, gerne flere gange i løbet af dagen.

Kabineliften bringer skiløberne op til det nederste af tre etage-agtige niveauer. Allerede her viser gletsjer-områders helt unikke særpræg – nemlig fraværet af træer. Bjergsiderne er snehvide og kaster solens skarpe skær frem og tilbage. Enkelte klipper bryder den kridhvide overflade, men ellers er udsynet hvidt, hvidt, hvidt, så langt øjet rækker.

Turen går videre opad med stolelift og gammeldags træklifte, der trækker de mange skiløbere op til blå, røde og sorte piste. Bakkerne er knap så tætpakkede som i Zell am See og fraværet af træer giver samtidig mere plads både fysisk og mentalt. Luften er koldere og klarere, der er på mange måder højere til himlen.

De præparerede piste har god plads og variation for enhver smag og evne. Der er en bred vifte af blå og røde med god plads til både fart og store sving. Området har et par kæmpe anlæg med alverdens forskellige pipes, super-pipes og andre sjove hop til snowboardere og legebørn. De har musikanlæg og fantastisk stemning – og gør samtidig, at antallet af vilde skiløbere på de øvrige piste er begrænset. Plads til alle på den gode måde.

Nedefra hænger udsigtscentret på toppen af Kitzsteinhorn-bjerget som en hylde frit under himlen. Nok ikke et sted for folk med højdeskræk. Foto: PR

Samtidig har Kaprun-området et unikt udbud af off piste-muligheder – og tilmed på en måde, hvor skiløberne ikke sætter livet på spil. Området har markeret en håndfuld off piste-strækninger, der ikke er præparerede og på den måde giver skiløberne fornemmelsen af at være på egen hånd – uden at være alt for langt væk. Strækningerne er både stejle og strabadserende, sjove og spændende – og hvis strækningerne i sig selv ikke er udfordrende nok, er det muligt at stå lidt længere ud i siderne og få endnu dybere sne, og dermed endnu mere skæve skiture. Manglen på træer og det særlige lys gør frokostpauserne til noget helt særligt.

Der er flere restauranter og barer med udendørs-områder, og når solen har frit spil, er det muligt at sidde ude og nyde frokost og kaffe. Indimellem er der også mulighed for at tage skijakken af og nyde solen i bluse og bukser – og solbriller. Solcreme i ansigtet er en absolut nødvendighed på gletsjeren, gerne flere gange i løbet af dagen.

Gletsjerens placering højt på Kitzsteinhorn-bjerget gør det nødvendigt at tage kabine-liften ned til parkeringspladsen, hvor der er en del kø sidst på eftermiddagen. Det kan godt betale sig at tage lidt tidligere hjem – og endnu bedre: at være tidligt på færde, fordi sneen på de ny-præparerede piste er ny og sprød at køre på.

Bjergluft og spa

Efter en dag på ski – uanset om det er i Zell am See eller Kaprun – er kroppen godt brugt og udmattet på den dejlige måde. Musklerne er ømme og spændte, ansigtet er koldt og varmt på samme tid – og tankerne er blæst igennem på den særlige måde, som kun skiture kan gøre det.

Den sene eftermiddag er derfor også en enestående mulighed for at holde fast i den dejlige følelse på ski og give krop og tanker lidt ekstra luksus.

I Zell am See-Kaprun har hotellet Tauern Spa Kaprun givet deres bud på den komplette oplevelse på skiferien: Et kæmpe spa- og svømme-område med adgang for både hotellets gæster og offentligheden. Et kæmpested med små og store svømmebassiner, en vandrutsjebane, flere forskellige saunaer og dampbade og et stort udbud af forskellige spa-behandlinger. Hotellets gæster har adgang til et lille, eksklusivt område med knap så meget leg og larm som i de store fællesområder. Her er den største attraktion en udendørs pool på øverste etage af hotellet, hvor kombinationen af varmt vand og iskold bjergluft giver et særligt sus og klarhed, mens udsigten kan nydes ud over det smukke landskab.

Det moderne og minimalistisk byggede hotel er blot et par år gammelt og har placeret sig på en mark få kilometer fra Kitzsteinhorn-bjerget – og tilsvarende lidt flere kilometer til Zell am See. Hotellet er i sommerhalvåret hjemsted for golfrejser, vandreture og andre friluftsturister.

I vinterhalvåret er det mest skiløbere – både som gæster på hotellet og i spa- og svømme-området. Efter et par timer i pool og spa er der luksus til smagsløgene i hotellets bar og restaurant med både fast menu og a la carte fra det internationale køkken.

Maden er en god kombination af tiltrængte proteiner i kød og kylling og en moderne tilgang til grønt. Så østrigsk kogekunst er langt bedre end sit rygte – særligt, når det serveres med sans for den gode stemning.

Efter god mad er der kun tilbage at slappe af – indtil næste dages oplevelser på bjergene.

Fem gode råd til rejsen

  • Sne-scoop: Sneen på Kapruns gletsjer er absolut bedst tidligt på dagen. Stå tidligt op og vær ved kabineliften, når den åbner klokken halv ni. Det er også lettest at få parkeringsplads tæt på liften på dette tidspunkt – og så er det langt lettere at gå fra bil til lift i tunge slalomstøvler.
  • Udsigt: Tæt på Kitzsteinhorns top – 3203 meter over havets overflade – ligger et udsigtscenter med særlig terrasse. Udsigten er enestående ud over hele området. Også på toppen af den 2000 meter høje Schmittenhöhe er der en flot udsigt – dog uden samme vue som på den meget højere Kitzsteinhorn.
  • Parkering: Kampen for at finde en parkeringsplads i Zell am See er umulig med byens mange hoteller, beboere og mange skiløbere på besøg. Drop ideen om at finde en plads tæt på liften og benyt en af de mange parkeringskældre og gå op til liften.
  • Online: Alle områdets restauranter har gode Wi-Fi-muligheder, så alle har mulighed for at tjekke mails eller blot opdatere Facebook eller Instagram med nye fotos og oplevelser.
  • After-ski: En skiferie er ikke længere bare skiferie. For unge er afterski og masser af fest en fast del af en oplevelserne i sneen. For familier er der flere muligheder for at kombinere ski med spa, sport og god mad. Østrig er ikke kendt for sit nationale køkken – men er faktisk kommet efter det og serverer elegant og velsmagende retter inspireret af det franske og internationale køkken. I Zell am See-Kaprun byder Tauern Spa på et stort og varieret spa-center og en restaurant af høj klasse. Og badelandet er en ekstra dimension for børnefamilierne, hvis børnene ikke er blevet kørt helt trætte på pisterne eller bare ikke orker mere en dag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.