Politik

Dansk Folkeparti talte dunder mod GGGI – nu har partiet stemt for ny millionstøtte

Klimaorganisationen GGGI har fået hug fra DF. Nu har partiet godkendt et nyt millionbeløb. »Jeg gjorde ikke noget ud af det for at være helt ærlig,« siger ordfører.

Da GGGI-sagen var på sit højeste i 2013, afholdt Lars Løkke Rasmussen et marathonpressemøde, hvor han beklagede at have fløjet på første klasse. Han blev samtidig kritiseret af DF, der krævede, at Danmarks støtte til klimaorganisationen stoppede. I dag - fire år efter - har DF så stemt for et nyt millionbeløb til GGGI. Foto: Peter Hove Olesen

Dansk Folkeparti støtter, at der gives et nyt millionbeløb til klimaorganisationen GGGI, som partiet ellers gang på gang har afvist at tildele en eneste krone.

I 2013 fastslog udviklingsordfører Hans Kristian Skibby (DF), at »der er ingen gode argumenter for at påbegynde den her støtte igen«.

I 2014 sammenlignede han GGGI med tv-serien »Halløj på Badehotellet«.

»Der er absolut ingen grund til at give endnu flere danske skattekroner til en NGO-organisation, der har bevist, at den ikke er værdig til at få en krone,« sagde Hans Kristian Skibby til DR.

Efter valget i 2015 stod DF’eren fast på, at »GGGI er et meget dårligt sted at lægge den danske indsats«.

Men for tre uger siden anmodede regeringen om, at Folketingets Finansudvalg sagde god for et såkaldt aktstykke, der tildeler 60 mio. kr. til GGGI over tre år. Dannmark har tidligere ad to omgange givet 90 mio. kr., senest i 2013.

Dengang stemte DF i mod. I år siger partiet altså ja.

Det havde været ligegyldigt, om vi stemte rødt eller grønt, for der var et flertal udenom.
René Christensen (DF) Finansordfører

Ligegyldigt at stemme nej

Hans Kristian Skibby fastholder sin kritik af GGGI.

»Jeg skifter ikke holdning, fordi der er gået en rum tid. Jeg kunne sagtens have fundet noget, der var meget bedre at bruge pengene på,« siger DF’eren og henviser til finansordfører René Christensen (DF).

DF vil trække bidrag til Løkkes gamle klimaorganisation

Han stemte for bevillingen, fordi der alligevel tegnede sig et stort flertal for at tildele pengene.

»Jeg gjorde ikke noget ud af det for at være helt ærlig. Hvis vi havde stået i en situation, hvor vi havde haft de afgørende stemmer, så ville jeg selvfølgelig have gjort noget mere ud af det.«

I har ellers kaldt GGGI for ren halløj på badehotellet.

»Det var nok ikke mig, der var ude og sige det.«

Det var jeres ordfører. Forpligter det ikke til at sætte sig dybt ind i sagen og se på, om der er ryddet op i organisationen?

»Jo, men det vigtige for mig var at se, om det ville have en praktisk betydning. Og det havde været ligegyldigt, om vi stemte rødt eller grønt, for der var et flertal udenom.«

Det var der også i 2013, men dengang stemte DF i mod alligevel?

»Ja, det er rigtigt. Men det er sådan, det er.«

En væsentlig risiko

GGGI blev kendt i 2013, da det kom frem, at V-formand Lars Løkke Rasmussen havde fløjet på første klasse som formand for organisationen, der bl.a. er finansieret af danske bistandsmidler. Senere blev det afsløret, at organisationen havde massivt rod i økonomien.

Danmark godkendte GGGI trods rod

Udenrigsministeriet har ifølge det nye aktstykke udarbejdet en »kvalitetssikring, som gav en positiv vurdering af relevansen af fortsat dansk støtte til GGGIs arbejde«. Det noteres dog samtidig, at GGGIs finansielle situation udgør »et væsentligt risikoelement«, fordi »organisationens indtægter hviler på få donorer«.

GGGIs arbejde går bl.a. ud på at placere medarbejdere i ministerier i udviklingslande og hjælpe med at udvikle grønne vækstplaner. Målet er at skabe grøn vækst og »udvikle investeringsmodne grønne projekter«.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Mindeord om Synnøve Søe

Angela Brink
I omtalerne i forbindelse med Synnøve Søes bortgang glemmes det, at hun var en virkelig verdensdame, der aldrig sagde et ondt ord – et kendetegn, man ikke just kan genfinde hos alle dem, der havde en holdning til hende.

Blog: Gyldendalhistorie ser bort fra det vigtigste i kulturkampen

Mikael Jalving
Politikere er sjældent ideologer eller tænkere, og derfor finder idé- og værdidebatten som regel sted andre steder end på Christiansborg og Slotsholmen.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her