Politik

Klik på din kommune: Hvis Alternativet får en borgmesterpost, så bliver det her

I én kommune er vælgerne så uberegnelige, at det bliver »vildt spændende«, siger redaktør.

Skuer man over hele Region Hovedstaden, ser det ifølge ansvarshavende redaktør for Danske Kommuner Tom Ekeroth i det store hele roligt ud.

I hvert fald når det gælder kommunalvalget.

»Det er et af de steder, hvor der sker mindst. Området blev ikke særlig berørt af kommunesammenlægningerne, der er ikke mange kommuner med forskellige politiske kulturer, som man kan se resterne af, og som stadig spiller en rolle, og uforanderligheden er stor. Det er også her, man finder nogle af de allermest sikre konservative områder,« siger Ekeroth.

Han peger i den forbindelse på Gentofte, hvor Hans Toft har siddet som borgmester siden 1993, og hvor der har været konservativt styre i over 100 år. Og Vallensbæk, hvor De Konservative har siddet på borgmesterposten siden 1962.

»Høje-Taastrup er interessant, fordi den oprindeligt var en klassisk socialdemokratisk vestegnskommune, som i 2006 blev erobret af Michael Ziegler, der har forøget sit mandattal valg for valg, og som står vældig sikkert stadigvæk.«

Klik på din kommune: Kendis-effekt og drama i Midtjylland

I Frederiksberg Kommune har man ligeledes været styret af De Konservative i over 100 år. 

»Men den er ikke helt så sikker, selv om det alligevel skulle undre mig meget, om den ikke bliver konservativ igen. Befolkningssammensætningen er dog en smule anderledes end i nogle af nordkystkommunerne,« siger Tom Ekeroth.

Senest har De Radikale i Frederiksberg meldt ud, at man melder sig ud af det borgerlige valgforbund, selv om man har støttet De Konservative i de seneste 24 år. Partiet har dog kun én plads i kommunalbestyrelsen.

Men når alt dette er sagt, er der ét sted, hvor valget efter Tom Ekeroths vurdering bliver »vildt spændende«. Det er i Københavns Kommune. For De Radikales vedkommende er spændingen da også blevet øget betydeligt, i og med at partiets spidskandidat, Anna Mee Allerslev, valgte at trække sig efter længere tids kritik. I stedet har partiet valgt Mia Nyegaard som spidskandidat.

Mia Nyegaard er blevet ny spidskandidat for De Radikale i Københavns Kommune. Pressefoto.

»Det er klart, at efter Anna Mee Allerslevs afgang kan De Radikale dårligt undgå at tabe stemmer. Alene det spænd, der er mellem hendes personlige stemmetal og Mia Nyegaards. Det er på over 7.000 stemmer, og de flyttes ikke automatisk. Selvfølgelig skader den type ballade også et parti, og jeg tror, at de får et rigtigt dårligt valg, hvilket formodentlig vil gavne først og fremmest Alternativet,« lyder det fra den ansvarshavende redaktør, som fortsætter:

»Hvis Alternativet får en borgmesterpost, så bliver det i København.«

Enhedslisten har på forhånd gjort klart, at man agter at gå efter overborgmesterposten, hvis partiet får flere stemmer end Socialdemokratiet.

Klik på din kommune: Her bliver det spændende i Nordjylland

»Der er ingen tvivl om, at Enhedslisten vil hente pænt med stemmer i København, men man skal heller ikke undervurdere overborgmester Frank Jensens enorme politiske fornemmelse og den socialdemokratiske partimaskines effektivitet,« siger Tom Ekeroth.

Venstre stiller med Cecilia Lonning-Skovgaard som spidskandidat. Hun blev valgt i september sidste år, hvor man således vragede den nuværende børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev. Men selv om hun er forholdsvis ukendt, mener Tom Ekeroth, at Venstre kan få et godt valg.

»Man har gjort noget, som er ret smart. Man har sat Marcus Knuth ind på sidstepladsen på partiets opstillingslisterepræsentationen.«

Spidskandidater forudser blå fremgang i de tre største byer

Knuth sidder i Folketinget, hvor han er Venstres udlændingeordfører og har markeret sig i debatten.

»Marcus Knuth er blevet kendt i den seneste periode, og det er dygtigt, når man kan finde en kandidat, som kan trække pænt mange stemmer, og anbringe vedkommende sidst på listen. Det giver et løft. Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl, om at han bliver valgt og hiver stemmer med til partiet.«

Også Dansk Folkeparti spås et godt valg i København, mens Tom Ekeroth mener, at SF og De Konservative kommer til at gå tilbage.

»Københavnerne er på en måde uberegnelige. Her kan man formentlig godt være velhavende og stemme på Enhedslisten. Personer spiller selvfølgelig en stor rolle, men dybest set er der ikke så mange, som er meget kendte, ud over toppolitikerne, og noget af det mest spændende er, at folk i København stemmer ud fra nogle interesser, som ikke nødvendigvis er deres egne. De stemmer mere ideologisk og idiosynkratisk. Der er folk, som man absolut ikke kan lide.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her