Politik

Klik på din kommune: Her kan DF få sin første borgmesterpost

Region Sjælland kan få landets yngste borgmester samt DF's første reelle borgmesterpost.

Det blev kaldt Dansk Folkepartis første borgmesterpost, da Carl Christian Ebbesen efter kommunalvalget i 2013 kunne kalde sig kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

Men ved dette kommunalvalg ser Dansk Folkeparti ud til for første gang at kunne sætte sig på posten som borgmester for det hele i en kommune.

Og det vil ifølge ansvarshavende redaktør ved Danske Kommuner Tom Ekeroth med stor sandsynlighed ske i Guldborgsund Kommune.

Han bliver Dansk Folkepartis første borgmester

Her har man som den eneste kommune en borgmester fra en lokalliste. John Brædder fra Guldborgsundlisten har således siddet på posten siden valget i 2009. I 2013 lød forudsigelserne på, at Dansk Folkepartis René Christensen, som ligeledes sidder i Folketinget som finansordfører, ville blive borgmester. Han endte i stedet som 1. viceborgmester, men ifølge Tom Ekeroth får han chancen igen ved det kommende valg.

»René Christensen er en markant politiker, og jeg tror, at Dansk Folkeparti ser Guldborgsund som et af de steder, hvor man kunne få den første egentlige borgmesterpost. Det mener jeg også, at der er en chance for,« siger han.

Han fortæller, at det på landsplan ser ud til, at Venstre taber stemmer, og at Dansk Folkeparti vinder dem, og det interessante bliver ifølge redaktøren, hvad partiet så får ud af de stemmer.

Klik på din kommune: Her bliver det spændende i Nordjylland

»Det vil selvfølgelig være forskelligt fra kommune til kommune, men Dansk Folkeparti er siden sidste valg blevet enormt rutineret. Der sidder nogle kanondygtige folk rundt omkring, som også ved, hvordan konstitueringerne foregår. Der var de ved seneste valg måske ikke helt rutinerede nok til at kunne gribe magten, men det mener jeg helt bestemt, at de er nogle steder nu.«

René Christensen har erklæret, at han er klar til at opgive sit folketingsarbejde, hvis han bliver borgmester.

I Holbæk Kommune kan det ifølge Tom Ekeroth også ende med et magtskifte.

»Man kan ikke se det, hvis man tager en tur gennem Holbæk, men det er en af landets fattigste kommuner. Ikke forstået på den måde, at det er indbyggerne, der er fattige, men kommunens økonomi er en af de mest pressede i landet,« forklarer Ekeroth.

Faktisk står det så skidt til, at Økonomi- og Indenrigsministeriet i et brev fra maj i år meddelte, at kommunens kassebeholdning er så lav, at der skal gøres noget, med mindre man ønsker at blive lagt under administration. Og kort tid efter viste det sig, at kommunen havde lavet en regnefejl på 148 mio. kr.

Klik på din kommune: Kendis-effekt og drama i Midtjylland

Ifølge Tom Ekeroth er kommunen »gammelt radikalt land«. Ikke desto mindre har borgmesteren siden 2009 været fra Venstre og heddet Søren Kjærsgaard. Men det kan ændre sig efter valget.  

»Jeg tror, at Holbæk kunne være et af de steder, hvor man kunne opleve et skift til socialdemokratisk styre. Venstre er ganske vist på papiret størst, men den dårlige økonomi betyder, at man formentlig vil have nyt blod,« siger Tom Ekeroth.

Og her har kommunen landets yngste borgmesterkandidat, den 24-årige socialdemokrat Christina Krzyrosiak Hansen. Hun har siddet i byrådet i fire år og bliver ifølge den ansvarshavende redaktør beskrevet som dygtig, pragmatisk og samarbejdsduelig.

Dernæst peger Tom Ekeroth på Slagelse som en kommune, som det er værd at holde øje med.

»Der er formentlig et af de dårligste samarbejdsklimaer i et byråd i Danmark. I denne valgperiode har man sagt farvel til to kommunaldirektører. Den seneste kommunaldirektør politianmeldte et af byrådsmedlemmerne, og borgmesteren har politianmeldt hele byrådet, fordi der har været læk af fortrolige oplysninger.«

Politiet valgte siden at droppe sagen mod byrådsmedlemmet.

Borgmester i kommunen er Venstre-manden Stén Knuth, som har siddet siden 2013. Før da var det en socialdemokratisk kommune, og Tom Ekeroth forventer, at den vil blive det igen.

»Jeg opfatter generelt stemingen som dramatisk i Slagelse, så det vil være mærkeligt, hvis ikke det slår igennem på valgaftenen. Der har været massiv kritik af borgmesteren fra andre i byrådet.«

Borgmesteren er bl.a. blevet beskyldt for magtmisbrug, hvilket siden er blevet tilbagevist i en KL-rapport, men Liberal Alliance har gjort det klart, at man »aldrig« kan pege på Stén Knuth som borgmester. Samtidig udelukker man ikke, at valget kan falde på Socialdemokratiets borgmesterkandidat, John Dyrby Paulsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her